Managerul privat, un pas inainte spre privatizarea companiilor de stat?- Vezi ce spun specialistii

Luni, 23 Ianuarie 2012, ora 12:00
4580 citiri
Managerul privat, un pas inainte spre privatizarea companiilor de stat?- Vezi ce spun specialistii

Cu toate ca procesul de recrutare al managerilor privati este pregatit cu mare fast de catre Guvern de mai bine de un an de zile, abia saptamana viitoare se va da startul cautarilor. Analistii contactati de Business24 s-au aratat sceptici in ceea ce priveste reusita "proiectului".

"Managerul privat la o companie de stat este un proiect esuat in fasa pentru ca este facut numai pentru imagine, nu pentru continut, pentru a arata lumii profane grija autoritatilor pentru aceste companii de stat.

Cum poate o singura persoana sa schimbe ceva in compania de stat in conditiile in care ai o AGA de stat, cu reprezentanti de doi bani? Acestia nu vor avea niciun rezultat benefic", a declarat consultantul financiar Ionel Blanculescu pentru Business24.

In maximum o saptamana statul va da startul recrutarii managerilor privati. Primele patru companii care vor avea la conducere CEO privat vor fi Hodroelectrica, Romarm, Electrica Furnizare si Oltchim, ultimele doua urmand sa aiba manageri interimari intrucat sunt inscrise pe lista privatizarilor.

Printre companiile care au depus la Ministerul Economiei ofertele de participare la licitatie se numara Spencer Stuart si Egon Zehnder, companii de renume international. Comisionul pe care il vor primi headhunterii va fi de 250.000 de euro pentru fiecare manager recrutare.

Iata cum arata bilantul primelor companii care vor avea manager privat:

Hidroelectrica

Cea mai mare companie producatoare de energie din Romania a obtinut in 2011 un profit brut de 10 milioane de lei, insa a produs doar 14,4 TWH, in scadere cu 27% fata de cat a generat in 2010.

Acum doi ani, Hodroelectrica a avut un profit brut de 390 de milioane de lei, a precizat Dragos Zachia-Zlatea, director general al companiei, intr-un interviu acordat Adevarul. Pentru 2012, compania estimeaza un profit brut de 80-85 de milioane de lei.

In 2010, compania a inregistrat o cifra de afaceri de 779,4 milioane de euro si un profit de aproape 70 de milioane de euro. Hidroelectrica va fi prima care va avea un CEO privat.

Oltchim

Combinatul chimic Oltchim Ramnicu Valcea a inregistrat pierderi de aproape 110 milioane lei (26 milioane euro) in al treilea trimestru din 2011, astfel ca a incheiat primele noua luni ale anului trecut cu un rezultat negativ de 179,7 milioane lei (42,7 milioane euro), potrivit raportului financiar trimestrial al societatii.

Compania a inregistrat in 2010 pierderi de 214,4 mil. lei (60 mil. euro), in crestere cu 2%, in ciuda avansului de 21% de la nivelul cifrei de afaceri. Cifra de afaceri a crescut acum doi ani cu 21% , pana la 1,31 miliarde de lei( 309 milioane de euro).

Headhunterii vor recruta pentru Oltchim un manager interimar, intrucat autoritatile s-au angajat in fata FMI sa incheie procedurile de privatizare a combinatului chimic pana la sfarsitul lunii aprilie 2012.

Privind la situatia companiei, Ionel Blanculescu crede ca aceasta nu poate evita falimentul decat printr-o singura solutie.

"Singura ei sansa e fie sa se faca o divizare daca se poate sa se extraga elementele sanatoase si sa se privatizeze. Daca Oltchim are aproape 600 de milioane de euro datorii si pierderi permanente ce poate sa faca managerul privat?! Asta e o companie-faliment.

Ganditi-va la cum era Petrom, care inainte sa se privatizeze genera 1 milion de euro pierderi lunare. Din 2005 primul an de privatizare pana in prezent, nu numai ca are acele profituri uriase, dar a bagat 11 miliarde de euro la bugetul de stat sub forma de taxe si impozite si inca 6 miliarde de euro investitii", a mai adaugat consultantul.

Pe de alta parte, analistul Dan Petre spune ca o eficienta manageriala, chiar si interimara ar putea sa favorizeze o crestere de pret in cazul unei privatizari.

"Daca privatizarea companiilor se va face prin listare pe Bursa s-ar putea sa fie important. Daca se va face prin negociere directa, o companie care e insanatosita e mai atractiva decat o companie cu pierderi si cu probleme cum e Oltchim. Acolo trebuie schimbat la nivelul managementului. Un top manager nu poate veni singur. Cu o floare nu faci primavara", spune acesta.

Electrica Furnizare

Compania va avea un maneger intermar, ca si in cazul Oltchim, intrucat autoritatile au decis ca aceasta sa fie privatizata in cursul anului viitor. Pana atunci, managerul care va veni la conducere va avea ca principal obiectiv dezvoltarea si eficientizarea business-ului.

Electrica Furnizare a luat nastere in aceasta vara in urma fuziunii dintre Electrica Muntenia Nord, Electrica Transilvania Nord si Electrica Transilvania Sud.

Romarm

Cea mai importanta companie romaneasca producatoare de armament se afla in prezent in subordinea ministerului Economiei. Cifra de afaceri a companiei a inregistrat in 2010 23,3 milioane de euro, iar creantele totale au scazut in 2010 (fata de 2009) cu 97%.

Portofoliul de contracte incheiate de ROMARM cu structuri de aparare din alte state a cunoscut o revigorare care parea putin probabila in urma cu doar doi ani. Trebuie sa amintim aici doar pe cele noi parafate, si anume cu Statele Unite ale Americii, Azerbaidjan, Egipt si Emiratele Arabe Unite.

Ce salarii ar putea avea managerii privati

Autoritatile sunt dispuse sa recompenseze managerii privati cu salarii si bonusuri de milioane de euro/an daca acestia vor reducere pierderile si vor aduce companiile pe profit. In scrisoarea de intentie trimisa de Guvern catre FMI anul trecut se preciza ca Executivul s-a angajat sa ofere remuneratii conforme cu realitatea de pe piata libera.

In prezent, pachetele salariale ale directorilor din multinationalele prezente in Romania pot fi intre 10-20.000 de euro/luna. Cu toate acestea, managerii privati angajati in companiile statului vor primi pana la 75.000 de euro/luna (900.000 de euro/an) plus bonusuri de doua pana la patru milioane de euro in functie de performante, se arata intr-un proiect prezentat anul trecut de Mediafax.

"Daca se va ajunge la astfel de salarii, e clar ca va fi ceva clientelar. Raportat la ceea ce se intampla in zona privata, salariul unui manager privat ar trebui sa fie de maximum 20.000 de euro. Un salariu 70.000 de euro pe luna plus bonusuri, nici afara nu se practica.

De aceeasi parere este si avocatul Biris care spune ca simplul criteriu al profitului nu este suficient. In ceea ce priveste onorariile firmei care se va ocupa de managementul companiilor de stat, acesta depinde de nivelul la care se va implica respectiva companie.

Potrivit avocatului, companiile de management au un onorariu fix care sa le acopere costurile plus o marja relativ mica de profit, iar "grosul" sa fie scos din acele onorarii de succes care sunt legate de performantele financiare ale companiei.

"Depinde foarte mult pana la ce nivel se implica compania de management. Daca vine cu toata echipa de management va cere un pret, daca vorbim doar de o companie care sa asigure atributiile directorului general, vorbim de alt pret", declara Gabriel Biris pentru Business24.

Pe de alta parte, analistul Dan Petre este de parere ca un astfel de salariu este justificat avand in vedere dimensiunile unei companii precum Hidroelectrica..

"Nu vorbim de un IMM, ci de companii mari. Daca ne uitam in contabilitatea firmei vom vedea ca gasim acele sume numai din restructurari de costuri de mentenanta.

Poate ca sumele ni se par mari, insa si responsabilitatea e mare. Un astfel de salariu mi se pare normal la o astfel de dimensiune a companiei. Trebuie sa intelegem dimensiunea de business, nu dimensiunea sociala, chiar daca actionar e statul", a declarat Dan Petre pentru Business24.

Potrivit acestuia, dupa venirea managerului pruvat va exista si o perioada de tranzitie, in care se vor mai inregistra pierderi, de aceea profitul si reducerea pierderilor nu se pot realiza dupa o zi pe alta.

Obiectivele managerului privat

In opinia analistilor contactati de Business24, obiectivele managerilor privati sunt imposibil de atins, avand in vedere datoriile companiilor. Cu toate acestea, statul are mari asteptari de la noiii CEO, care vor fi recompensati cu sute de mii de euro.

Astfel, odata veniti la carma companiei, acestia isi iau responsabilitatea sa pregateasca compania pentru privatizare, reducandu-i nivelul datoriilor, facand restructurari si imbunatatind pozitia companiei pe piata interna si externa.

In cazul in care societatea va inregistra in continuare pierderi, coeficientul de calcul al indemnizatiei lunare va fi diminuat cu pana la 30%, iar daca sunt acumulate datorii catre furnizori, banci sau buget, coeficientul va fi redus cu pana la 20%.

La inceputul fiecarui semestru, managerul va fi obligat sa prezinte situatia economico-financiara a companiei si stadiul realizarii criteriilor de performanta in adunarea generala a actionarilor.

Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Compania Xiaomi a emis recent un avertisment către utilizatorii săi privind riscurile asociate cu folosirea protecțiilor de ecran cu adeziv lichid UV. În ciuda popularității acestor...
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, pe 23 aprilie, că urmează să investigheze platformele de comerț online chinezești Temu și Shein, făcând și o...
#recrutare manageri privati companii stat, #recrutare manageri privati, #manageri privati oltchim, #headhunteri companii stat, #manageri companii stat , #Companii head hunting