Borza: Hidroelectrica poate iesi din insolventa pana in 2013

Joi, 04 Octombrie 2012, ora 18:00
2017 citiri
Borza: Hidroelectrica poate iesi din insolventa pana in 2013

Hidroelectrica ar putea iesi din insolventa pana la 31 decembrie, in timp ce intrarea companiei in faliment ar cauza disparitia "unui monopol" de pe piata serviciilor de reglare a sistemului energetic si ar avea ca efect "intrarea in bezna" a Romaniei, potrivit administratorul judiciar al companiei.

"Este in interesul tuturor, banci, politicieni, angajati, manageri la Hidroelectrica si chiar a administratorului judiciar sa inchidem procedura pana la 31 decembrie 2012. E un lucru greu, nu spun imposibil, dar foarte greu.

Hidroelectrica iesita din insolventa nu va mai semana deloc cu actuala Hidroelectrica. Va fi o societate care va realiza un profit intre 80 si 100 de milioane de euro, va fi o societate etalon", a declarat joi avocatul Remus Borza, seful firmei Euro Insol, administratorul judidiciar al Hidroelectrica.

Hidroelectrica ar putea avea profit de 100 milioane euro in 2013

Hidroelectrica a intrat in insolventa in luna iunie din cauze precum vanzarile de energie la preturi mult diminuate fata de referinta pietei, managementul deficitar si seceta prelungita.

Hidroelectrica, oficial in insolventa: Cat dureaza limpezirea situatiei

Producatorul de electricitate a pierdut 1,1 miliarde euro in perioada 2006-2012 din vanzarea energiei prin contracte directe la preturi mici.

Borza: Hidroelectrica a pierdut 1,1 mld. de euro in 6 ani, din cauza "baietilor destepti"

Borza spunea in luna septembrie ca insolventa Hidroelectrica va fi un succes si va putea fi replicata si la alte societati.

"Nu inseamna ca dispare cel mai mare producator de energie (daca Hidroelectrica ar intra in faliment). Probabil s-ar putea suplini cantitatea de energie. Dar dispare un agent economic care are un monopol pe piata serviciilor tehnologice de sistem. Fara Hidroelectrica, Romania ramane la propriu in bezna, in intuneric", a spus Borza.

In procesul de renegociere a contractelor directe a energiei, Euro Insol a reziliat acordurile cu companiile Alpiq RomEnergie, Alpiq RomIndustries, Energy Holding, EFT AG, EFT Romania si Euro P.E.C

Hidroelectrica: Un alt contract denuntat, cu pagube de 250 milioane lei

Euro Insol: Unele firme care au avut contracte cu Hidroelectrica folosesc diverse "tertipuri avocatesti" in interesul lor

Unele firme ale caror contracte de achizitie a energiei de la Hidroelectrica au fost denuntate utilizeaza "nu numai caile de atac permise de lege, ci si diverse tertipuri avocatesti pentru a-si proteja interesele si castigurile exorbitante pe care le obtineau din contractele bilaterale anterior denuntarii lor", spun oficialii Euro Insol.

Companiile Alpiq RomIndustries si Alpiq RomEnergie, din grupul elvetian Alpiq, care au avut acorduri directe cu compania de stat, cer instantei sa suspende procedura de intrare in insolventa. Contestatiile depuse de cele doua firme se judeca joi la Curtea de Apel Bucuresti.

Insolventa Hidrolectrica: Curtea de Apel Bucuresti judeca joi recursurile

De asemenea, cele doua firme au cerut si stramutarea dosarelor la alte instante.

Euro Insol a precizat, miercuri, ca daca procedura de deschidere a insolventei va fi anulata cu consecinta reactivarii contractelor bilaterale, Hidroelectrica ar putea intra in faliment.

Potrivit lui Borza, companiile Alpiq RomIndustries si Alpiq RomEnergie, din grupul elvetian Alpiq, dau dovada de o "maxima ipocrizie" prin incercarea de a obtine stramutarea dosarelor privind insolventa Hidroelectrica la alte instante si in continuare intentioneaza sa produca pierderi companiei de stat.

"Vorbim de o maxima ipocrizie aici pentru ca va aduceti aminte si din considerentele celor doua decizii al administratorului judiciar de denuntare a contractelor bilaterale cu Alpiq doar in perioada 2006-2012 cele doua societati au prejudiciat Hidroelectrica cu 850 de milioane de lei. Vorbim de 240 de milioane de euro la cursul 2006-2012. Sigur ca in continuare vor acelasi lucru, sa faca o alta gaura pe urmatorii sase ani. Este o situatie impardonabila si inacceptabila", a continuat Borza.

El a adaugat ca acceptarea de catre judecator a stramutarii dosarelor la alte instante ar fi "o mare nedreptate si o mare eroare judiciara".

"A actiona iresponsabil si criminal din partea oricarui judecator care ar pronunta o astfel de solutie, s-ar descalifica total din punct de vedere profesional si ar intra si sub incidenta penala. Daca astazi s-ar admite un recurs al celor doua Alpiq-uri... Asta inseamna ca se anuleaza sentinta de deschidere a procedurii de la Hidroelectrica in consecinta", potrivit lui Borza.

Curtea de Apel Bucuresti judeca joi recursurile formulate de Alpiq RomIndustries, Alpiq RomEnergie si Hidrosind impotriva hotararii de deschidere a procedurii insolventei Hidroelectrica, pronuntata de catre Tribunalul Bucuresti in data de 20 iunie.

Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Apple se pregătește să aducă pe piață modelele iPhone 16 Pro și iPhone 16 Pro Max în două noi opțiuni de culoare: Desert Titanium și Titanium Grey, potrivit ultimelor informații...
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
#insolventa Hidroelectrica, #faliment Hidroelectrica, #Hidroelectrica Curtea de Apel, #recurs procedura insolventa Hidroelectrica , #Management