Dosarele privind subventiile celor 1.027.000 de fermieri au fost aprobate, iar 90% din plati au fost operate, a declarat vineri vicepremierul Daniel Constantin, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prezent la conferinta Romanian Organic Forum desfasurata in cadrul targului Indagra 2014.
"Pentru ca suntem pe data de 31 si am promis ca pana astazi facem toate platile, in primul rand vreau sa va spun ca am reusit sa finalizam platile pentru motorina, pentru trimestrul II. Sunt 124 de milioane de lei care sunt deja in conturile fermierilor. Ieri am inceput si astazi finalizam si plata pentru cei care au renta viagera, cea de-a doua transa. Este vorba de 13.000 de fermieri cu o valoare de 24 de milioane de lei, transmite Agerpres.
Platile pe suprafata, asa cum am promis am venit anul acesta cu o masura exceptionala, sa platim in avans. Regulamentul european permite plata de la 1 decembrie. Am venit si anul acesta cu aceasta plata exceptionala, a avansului din data de 16 octombrie. Vreau sa va spun ca marea parte, peste 90% dintre fermieri deja au ordinele de plata semnate, operate si o mare parte au banii in cont", a spus Daniel Constantin.
Ministrul Agriculturii a declarat ca mai exista un numar mic de fermieri care vor primi banii in cont vineri, sambata, posibil si luni.
"Cert este ca toate dosarele celor 1.027.000 de fermieri au fost aprobate, procesate, au intrat in baza de date si peste 90% dintre acestia au deja platile operate", a precizat Daniel... mai mult
Vineri, 31 Octombrie 2014, ora 16:31
Subventiile alocate prin Agentia de Plati si Interventie in Agricultura (APIA), in cuantum total de 620 milioane euro, vor fi varsate in conturile fermierilor pana vineri, a anuntat ministrul Agriculturii dupa ce un fermier a reclamat, la INDAGRA, ca nu a primit inca subventiile din fonduri europene
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, si premierul Victor Ponta au vizitat, miercuri, Targului international de produse si echipamente in domeniul agriculturii, horticulturii, viticulturii si zootehniei INDAGRA 2014, prilej cu care un fermier din Constanta le-a spus ca nu a primit inca subventiile din fonduri europene, potrivit Mediafax.
"Domnul ministru a zis ca termina pana la 1 noiembrie cu platile si si-a pus capul la bataie", i-a replicat Ponta.
Ministrul a asigurat ca, pana vineri, fermierii vor avea banii in cont.
"Pana maine, eu vreau sa facem toate platile posibile, ca sa aiba fermierii pana vineri banii in cont", a spus Constantin.
Acesta l-a intrebat pe directorul general al APIA care este stadiul platilor, iar seful institutiei a precizat ca miercuri dimineata a fost efectuata o plata in suma totala de 510 milioane euro.
"Suntem intr-un stadiu destul de avansat, dintr-un total de 620 milioane de euro, astazi de dimineata, am facut plati de 510. In continuare tragem tare ca, pana la sfarsitul lunii, sa terminam", a precizat directorul APIA. mai mult
Miercuri, 29 Octombrie 2014, ora 13:40
Ministerul Agriculturii va pregati in acest an o "lista neagra", care va include fermierii inactivi si institutiile care detin terenuri si care primeau subventii, astfel incat acestia sa nu mai beneficieze de platile pe suprafata, a declarat, miercuri, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
"Se introduce un nou concept, conceptul de fermier activ, astfel incat nu mai pot beneficia de plati directe decat acei fermieri care inregistreaza si lucreaza in agricultura. Exemple sunt numeroase, consiliile locale, aeroportul nu stiu care din Bucuresti sau din alte zone care pana acum cel putin pe pajisti, pe administrarea corecta in bune conditii agricole si de mediu a pajistilor, primeau aceste plati directe", a spus ministrul.
El a explicat ca, nefiind fermieri activi, aceste institutii si fermieri vor figura pe "o lista neagra" si nu vor mai putea primi platile pe suprafata.
"Nu este o categorie foarte mare astfel incat sa creeze probleme. Mai mult, acest lucru cred ca aduce avantaje pentru cei care lucreaza in agricultura", a spus Daniel Constantin.
Lista va fi definitivata in acest an
Ministrul a afirmat ca lista va fi definitivata in acest an, perioada in care va fi definit si conceptul de "fermier activ".
"Este o definitie pe care o vom lua impreuna pe parcursul anului 2014. In momentul de fata exista un inceput de lista neagra pe care vor figura toate categoriile pe care dumneavoastra le propuneti. Ca atare, pana la sfarsitul acestui an va invitam sa... mai mult
Miercuri, 19 Martie 2014, ora 16:41
Romania va contribui, din bugetul de stat cu o finantare de doar 5% pentru subventiile fermierilor incepand din 2014. In conditiile in care exista toate sansele sa se incheie un nou acord cu FMI, iar partenerii internationali platesc 10% din cofinantarea ce revine statului membru, din bugetul de stat vor fi nevoie de 5% din cofinantare.
"In ultima varianta a reformei Noii Polici Agricole se creste cofinantarea de la 75 la 85%. Pe agricultura, efortul pe care trebuia sa il facem la bugetul national era extrem de mare. Romania probabil ca va semna un nou acord cu FMI, iar conform cu intelegerea cu CE 10% o sa vina de la partnerii internationali. Deci, efortul pe care trebuie sa il facem de la buget este de doar 5%", a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin la o conferinta de specialitate.
In plus, ministrul a atras atentia asupra importantei pe care o au fondurile europene pentru domeniul agriculturii.
"Bugetul de stat inseamna cam un miliarde de euro pentru zona de agricultura pe cand fondurile europene avem cam 2 miliarde de euro: Pilonul I- 10,4 miliarde de euro, Pilonul II - 7,1 miliarde de euro", a adaugat ministrul.
In data de 26 iunie, negociatorii Uniunii Europene (UE) au anuntat ca au cazut de acord asupra unor modificari substantiale ale Politicii Agricole Comune (PAC), fixand regulile care guverneaza repartizarea unor subventii anuale in valoare de 50 de miliarde de euro pentru perioada 2014-2020.
Repartizarea anvelopei PAC, ce... mai mult
Joi, 26 Septembrie 2013, ora 10:11
Autoritatile care administreaza Aeroportul Otopeni primesc subventii pentru pasuni, desi nu folosesc ternurile in scop agricol, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
"Aeroportul Otopeni primea pana acum pentru pasunea pe care o avea sprijin de intretinere a respectivei pasuni. Acum intra pe o lista neagra si nu va mai aparea in categoria fermierului activ, deci nu va mai primi sprijin din 2014", a spus Daniel Constantin intr-o conferinta de specialitate.
El a afirmat ca modificarile asupra legii pasunilor au rolul "de a tinti" fondurile europene catre cei care lucreaza cu adevarat in agricultura.
"Pentru perioada 2014-2020 se va constitui o lista neagra unde vor fi cei exceptati din categoria fermierilor activi. Sprijinul pe suprafata atat pentru pasune, cat si pentru cultura mare va fi primit doar de cei care activeaza si care nu vor fi pe aceasta lista neagra", a adaugat ministrul.
Ministrul Agriculturii a vorbit despre intentiile de a modifica Legea pajistilor
intr-un interviu acordat Business24. Constantin a declarat ca, prin noua lege, primariile si consiliile locale vor primi subventii numai daca nu exista cereri din partea fermierilor.
"Stiu ca sunt foarte multe situatii si, intr-adevar, au existat abuzuri pentru ca legea a fost permisiva. Exista o lege a pajistilor de doi ani de zile pentru care normele de aplicare nu au aparut nici pana astazi si nu vor aparea pentru ca legea respectiva nu este functionala.
Ea permite in... mai mult
Marti, 23 Aprilie 2013, ora 12:25
Reprezentantii Uniunii Europene au propus ca in noua Politica Agricola Comuna subventiile acordate marilor fermieri sa fie plafonate la 300.000 de euro, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
"Comisia Europeana, prin comisarul pentru Agricultura, Dacian Ciolos, a introdus in discutii posibilitatea ca, din 2014, fermierii mari sa aiba sumele plafonate la 300.000 de euro. Romania nu a fost de acord cu aceasta masura. Se va merge la o solutie de implementare voluntara. Am nevoie de inputurile dvs sa vedem ce formula va aplica Romania. La noi in tara, peste 700.000 de euro merg la 1% din fermieri", a declarat ministrul Daniel Constantin intr-o conferinta de specialitate.
Potrivit ministrului Agriculturii, Romania a obtinut, in negocierile de la Bruxelles, prelungirea platilor pentru suprafata pana in 2020. Incepand cu 2014, fermierii ar fi trebuit sa primeasca subventii pe ferme, forma care i-ar fi "bulversat pe fermierii romani".
"Schema de plata pe suprafata (SAPS), suprafetele au crescut an de an. Avem 1.080.000 de fermieri care solicita plata pe suprafata. Am tinut ca schema sa fie prelungita pana in 2020. Consiliul a fost de acord. Schimbarea modalitatii de plata de la schema de plata pe suprafata la o schema de plata pe ferma era mult mai dificila pentru fermieri. O schimbare ar bulversa fermierii", a spus Constantin.
Romania va putea transfera bani intre pilonii de finantare, dar probabil nu se va folosi de aceasta posibilitate
In plus,... mai mult
Marti, 23 Aprilie 2013, ora 10:57
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat, vineri, ca in perioada urmatoare va fi facuta o evaluare a pierderilor suferite de crescatorii de animale afectati de problema aflatoxinei din lapte.
"Au fost probleme cauzate in ultimul timp cu referire la aflatoxina identificata in lapte. Sunt anumite pierderi pentru anumiti fermieri in aceasta perioada si vom face o evaluare a pierderilor. Vom avea discutii si cu procesatorii, pentru a nu se pune presiune pe producatori.
Ce e important pentru crescatorii de animale care aveau contracte cu procesatorii este ca aceste contracte au fost respectate, procesatorii au cumparat in continuare laptele de la producatori, chiar daca au constituit stocuri suplimentare. Crescatorii de animale care au contracte cu procesatorii au livrat si nu au inregistrat pierderi in aceasta criza. Pierderi s-au inregistrat la fermierii care au vandut laptele direct prin dozatoare, iar acolo trebuie sa ne asiguram ca vand fermieri, nu intermediari care vad o afacere din asta", a declarat Daniel Constantin, vineri, intr-o conferinta de presa la Cluj.
Crescatorii de bovine au solicitat majorarea ajutorului de stat pe cap de animal de la 500 de lei la 600 de lei
"Ajutoarele de stat pentru crescatorii de bovine, plata pe cap de animal, a fost de 400 de lei in 2011, in 2012 am negociat si a fost de 500 de lei, iar ei solicita majorarea la 600 de lei in acest an avand in vedere actualul context cu probleme si al cresterii pretului la... mai mult
Vineri, 22 Martie 2013, ora 15:34
Subventiile acordate agricultorilor in acest an sunt "fara precedent", a declarat, miercuri, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin la deschiderea celei de-a XVII-a editii a Targului International "Indagra".
Ministrul spera, insa, ca bugetul de anul viitor al ministerului sa fie mai mare.
"Eu am avut discutii cu fermierii in permananta si modul in care a fost impartita suma care a venit anul acesta la bugetul Ministerului Agriculturii este in conformitate cu discutiile pe care le-am avut cu majoritatea acestora. Evident ca au fost si persoane nemultumite in urma distribuirii pe care am facut-o. Sa speram ca anul viitor va fi mult mai bun, iar bugetul va fi mai mare.
Bugetul pe care l-am mostenit, pe doua capitole, la pasari si la porci, ajungea pana pe data de 15 aprilie. A trebuit in primul rand sa umplem angajamentele pe care le avea vechiul Guvern si apoi sa distribuim sumele pe care le aveam la dispozitie pentru a compensa efectele secetei", a spus Constantin, citat de Newsin.
Acesta a precizat ca subventiile din acest an sunt "fara precedent".
"Jumatate din cei 1.100.000 de beneficiari primesc anul acesta 176 de euro pe hectar, jumatate primesc 154 de euro pe hectar. Anul trecut, subventiile au fost la aceeasi limita, in jur de 130 de euro pe hectar. Este o crestere substantiala, cum nu s-a intalnit in alte sectoare", a adaugat Constantin. mai mult
Miercuri, 31 Octombrie 2012, ora 16:11
Daniel Constantin, Ministrul Agriculturii, a afirmat ca subventionarea agriculturii romanesti ar trebui sa fie orientata mai mult catre piata. Acesta a mai subliniat ca agricultura ecologica, pomicultura si apicultura fac parte din sectoarele care au nevoie de finantare suplimentara.
"Pentru anul viitor am in vedere o analiza de piata pentru a vedea ceea ce se cere pe piata romaneasca, dar si pe piata unica din care facem parte. Eu cred ca ar trebui sa ne uitam mai mult atunci cand producem la ceea ce se cere pentru a sprijini in continuare. Cred ca trebuie sa ne orientam mai mult catre agricultura ecologica, un segment insuficient sprijinit la momentul acesta, trebuie sa sprijinim vaca de carne, nu numai pe zonele defavorizate ci la nivel national, pentru ca exista cerere foarte mare pe piata. Daca ne uitam catre apicultura si acolo putem sprijini mai mult", a declarat acesta.
"Ma bazez foarte tare pe noutatile aduse de Politica Agricola Comuna care va sprijini, dupa modelul viticulturii, un program de reconversie si replantare. Exista proiectii pe un an de zile sau pe perioade mai mari pe care ar trebui sa ne orientam politica, cand vorbim de subventionare in zona agriculturii", a continuat ministrul in legatura cu programele Politicii Agricole Comune. mai mult
Luni, 15 Octombrie 2012, ora 17:05