Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

"Profetia" Elenei Udrea s-a adeverit: livezile devin afaceri roditoare, "irigate" din abundenta de stat

"Profetia" Elenei Udrea s-a adeverit: livezile devin afaceri roditoare, "irigate" din abundenta de stat


Ministerul Agriculturii pune la bataie 200 de milioane de euro in noul Program de Dezvoltare Rurala (PNDR) pentru sectorul pomicol, in care politicieni de vaza vor sa investeasca. Elena Udrea si chiar presedintele Basescu sunt doua exemple graitoare.

In conditiile in care autoritatile de la Bruxelles dau mana libera Ministerului Agriculturii pentru modul in care se impart fondurile in urmatorul exercitiu bugeter 2014-2020, se "prefigureaza" deja mai multe "subprograme" in care se "pompeaza" bani grei.

Daniel Constantin, ministrul Agriculturii a anuntat ca va aloca peste 200 de milioane de euro pentru a sustine sectorul de pomicultura.

"Pomicultura, un program important pentru noi, va avea o alocare financiara importanta de aproximativ 200 de milioane euro in perioada 2014- 2020. Este o discutie in momentul de fata vizavi de masurile pe care le implementam si cu siguranta nu vor mai fi 24 de masuri, ci doar 13 masuri pe care vrem sa le aplicam in PNDR, cu accent important pe tinerii fermieri, pe agricultura ecologica, pe modernizarea satului romanesc si pe ceea ce inseamna elementul nou de gestionare a riscurilor din agricultura", a spus Constantin.

Elena Udrea, prin livezi de sute de hectare

Intr-un interviu pentru Business24 deputatul PDL, Elena Udrea a vorbit despre planurile ei de afaceri in agricultura. Fostul ministru al Turismului are planuri mari in acest domeniu: vrea sa ajunga la 1.000 de hectare de livezi. A facut deja demersurile pentru a cumpara 500 de hectare de teren in judetele Calarasi, Teleorman si Buzau. Si nu se opreste aici.

Fostul ministru al Turismului vrea sa ajunga la 1.000 de hectare de teren agricol pe care sa cultive meri, peri, dar si cereale. In plus, vrea sa acceseze fonduri europene pentru construirea unor depozite pentru fructe si chiar pentru o fabrica de conserve.

"Am ales, deci, agricultura pentru ca este o afacere profitabila, iar acest considerent economic a fost cel mai important pentru mine. Nu m-am gandit sa fac doar pomicultura, insa vorbind cu specialisti in agricultura, am inteles ca cel mai rentabil este sa cultivi pomi fructiferi. Cel mai rentabil insemnand ca cel mai mare castig la hectar il ai daca faci pomicultura. Diferenta intre un hectar de teren agricol cultivat cu cereale fata de un hectar de teren agricol cultivat cu pomi fructiferi poate sa ajunga si la 1 la 5. Adica, poti castiga si de cinci ori mai mult din pomi fructiferi decat din cereale", declara Elena Udrea pentru Business24.

Basescu viseaza la o livada mai mica cu piersici, ciresi si meri

La randul sau, si seful statului, chiar inaintea Elenei Udrea, si-a aratat interesul in a se implica in sectorul pomicol.

"Mi-ar placea sa am o ferma, asa, de 200-250 de hectare, pe care, pe vreo 50 de hectare, sa fac livada cu piersici, ciresi, meri", a afirmat presedintele la emisiunea "Dupa 20 de ani" la Pro TV.

Ce subventii primeau pana acum fermieri cu livezi

In actualul exercitiu bugetar, fermierii care aveau livezi (masura 5.3) cu fructe primeau 393 euro/ha.

Totusi, autoritatile nu se gandesc sa dea banii de la UE sub forma de subventii mai mari pentru fermieri. Fondurile alocate vor fi folosite intr-un program de reconversie si replantare similar cu cel din viticultura.

"Obiectivul este ca, pana in 2020, Romania sa atinga o suprafata de 200.000 de hectare cu livezi. Avand in vedere succesul de aici (n.r. viticultura) vom avea un program de reconversie si replantare pe pomicultura pentru ca livezile sunt imbatranite si avem nevoie de o revigorare ca sa putem ajunge la productia de fructe pe care o aveam la un moment dat", a declarat ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 4712 ori