Care sunt domeniile ADS cele mai expuse unor noi descinderi ale echipelor de control

Joi, 07 Noiembrie 2013, ora 19:00
2398 citiri
Care sunt domeniile ADS cele mai expuse unor noi descinderi ale echipelor de control

ADS, agentia care "are in grija" domeniile statului, recent "vizitata" de ofiterii Directiei Anticoruptie, ramane "deschisa" unor alte controale, dat fiind ca aceasta institutie poate fi considerata una de binefacere in cazul unor contracte.

Vineri, 3 noiembrie, ofiterii Directiei Generale Anticoruptie au facut o serie de perchezitii la Ministerul Agriculturii, Agentia Domeniilor Statului si Federatia Agrostar. In ciuda faptului ca ministrul Agriculturii a dat asigurari ca perchezitiile nu au legatura cu activitatea ministerului, ci cu activitatea Agentiei Domeniilor Statului, Constantin a "profitat" de ocazie si a anuntat demiterea sefulului institutiei. Ministrul si-a motivat decizia invocand nemultumirile legate de activitatea ADS, reorganizare despre care ministrul vorbeste de mai mult timp.

Business24 prezinta cateva din motivele de nemultumire pe care ministrul Agriculturii ar trebui sa le aiba privind activitatea Agentiei Domeniilor Statului:

Contractele cu "baietii destepti" care platesc redevente "minuscule"

Agentia Domeniilor Statului a concesionat pe termen de 10 sau 20 de ani suprafete foarte mari de teren ce apartine statului unor "baieti destepti" care platesc pentru acest teren redevente extrem de mici.

Primele locuri intr-un clasament furnizat Business24 chiar de Agentia Domeniilor Statului sunt ocupate de libanezi, off-shore-uri si "protejati" de-ai fostului lider PC, Dan Voiculescu.

Cei mai mari parteneri contractuali ai agentiei, ale caror contracte nu sunt contestate sunt: Agroexpert Industry, Agro Seed, Agro Industrie&Company. Totusi, fiecare din cele trei companii are un "secret" de ascuns. Agroexpert Industry are in arenda 3.000 de hectare de teren de la ADS si venituri zero in 2012. Unul din actionari este fiul lui Raul Doicescu, proprietarul firmei de constructii Bog'Art.

Al doilea mare arendas, fara contestatii, este Agro Seed Muntenia, companie ce are legaturi in umbra cu clasa politica, fiind continuatoarea afacerilor agricole ale fostului lider al Partidului Conservator, Dan Voiculescu. Agro Seed Muntenia a "inchiriat" de la stat peste 2.650 de hectare de teren agricol. Pentru aceasta suprafata compania plateste o redeventa medie de 1,1 milioane de lei (259.000 de euro) pe an, adica in jur de 20% din productia estimata.

Pe locul al treilea in topul funizat de ADS este firma Agro Industrie&Company ce "lucreaza" 2.300 de hectare de teren de la stat. Plateste o redeventa de 10% din productie adica in jur de 100.000 de euro si un actionariat "pestrit" cu off-shore-uri din Panama, Liban si fiul primarului orasului Bechet, edil "certat" cu legea.

Si cu pamantul luat si cu datorii la stat

"Adevaratii baietii destepti" din agricultura, oamenii de afaceri care lucreaza sute de mii de hectare de teren agricol, au si terenuri concesionate si arendate. Culita Tarata, libanezul Juhad El Khalid, seful Maria Group, Sorin Stanescu sau Ioan Niculae sunt "abonati" la contractele cu statul.

Agentia Domeniilor Statului le-a "imprumutat" mii de hectare de teren agricol pentru care platesc redevente foarte mici. In schimb, primesc subventii de la UE si sistemul de irigatii gratuit de la stat. Ba mai mult decat atat, potrivit unor informatii aparute in presa, "baietii destepti" din agricultura nici nu isi plateau datoriile catre stat.

Agentia Domeniilor Statului are de incasat restante in valoare de 85 de milioane de euro de la omenii de afaceri, cele mai mari datorii avandu-le chiar Culita Tarata cu 99 milioane de lei (22,2 milioane de euro).

Ministrul Constantin, nemultumit de activitatea ADS de mai mult timp

Inca din luna aprilie a acestui an, ministrul Constantin si-a exprimat nemultumirea fata de activitatea Agentiei Domeniilor Statului declarand intr-un interviu acordat Business24:

"Mari, mici arendasi, nu conteaza. Important este ca sunt suprafete de teren care sunt acordate de la ADS (Agentia Domeniilor statului n.r.) pe 49 de ani sau 20 de ani cu o redeventa care, din punctul meu de vedere, nu creeaza mari avantaje statului. In Romania, de acum 15 ani sau 12 ani, de cand au inceput concesionarile catre societati mari, catre fermieri, piata a evoluat foarte mult. Economia a crescut foarte mult, productivitatea in agricultura a crescut foarte mult, investitiile s-au facut si atunci redeventa care se practica astazi este mult mai mare. Poate la momentul acela era normala, dar in momentul acesta, contractele nu permit actualizarea redeventei in timp si trebuie sa intram intr-o oarecare normalitate", a declarat Daniel Constantin.

#agentia domeniilor statului, #ADS presedinte demisie, #datorii ADS, #arendasi ADS, #concesionari ADS , #Agricultura