Subventiile unitare in agricultura devin amintire. Ce formula au ales fermierii

Joi, 18 Iulie 2013, ora 13:10
4395 citiri
Subventiile unitare in agricultura devin amintire. Ce formula au ales fermierii

Marii fermieri romani au de ales pentru urmatorul exercitiu bugetar varianta care le aduce pierderi mai mici: reducerea cu 5% a subventiilor care depasesc 150.000 de euro sau mai multi bani pentru micii fermieri care au pana in 30 de hectare de teren.

Intr-o prima etapa de negocieri, reprezentantii asociatiilor de producatori par sa fi ales raul cel mai mic, deci sa primeasca subventii diferentiate fata de micii agricultori. Totusi, negocierile continua atat in tara cat si la nivelul Bruxelles-ului.

"Pot fi ambele variante sau poate sa nu fie niciuna", a declarat pentru Business24 Achim Irimescu, secretarul de stat la Ministerul Agriculturii.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin a anuntat, dupa o intalnire cu reprezentantii celor mai mari asociatii de producatori agricoli din Romania, ca fermierii romani opteaza pentru o subventie de 177 de euro pe hectar agricultorilor care au pana in 30 de hectare si peste acest nivel, subventia sa fie de 150 de euro/ha.

"Exista un acord la care cred eu ca am ajuns astazi, de principiu, si anume acela ca fermierii care au suprafete de pana in 30 ha (...) sa poata primi un sprijin mai mare decat fermierii care au, sa spunem, 10.000 ha, 20.000 ha, 30.000 ha... Concret, pentru anul 2015, atunci cand va creste sprijinul european si va scadea ajutorul national de tranzitie, sprijinul calculat astazi, la o prima discutie, ar urma sa fie in cuantum de 177 de euro/ha pentru suprafete de pana la 30 ha. Pentru suprafetele mai mari, si anume hectarele care depasesc 30 la numar, fermierii ar urma sa primeasca 150 de euro/ha. Este un sprijin in crestere", a declarat marti ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

Irimescu: Ar trebui sa dam subventii mai mari fermierilor cu pana in 100 de hectare

Prezent la negocierile de la Bruxelles, secretarul de stat Achim Irimescu a explicat ca exista mai multe variante vehiculate pentru urmatoarea Politica Agricola Comuna privind subventiile.

Achim Irimescu, secretar de stat la Ministerul Agriculturii

"Initial comisarul (n.red. Dacian Ciolos) a spus ca se introduce plafonarea: deci pentru fermierii care au o subventie cuprinsa intre 150.000 de euro pana la 300.000 de euro se face limitarea graduala, iar plafonarea sa fie la 300.000 de euro. La Consiliul de la Bruxelles s-a adoptat Politica Agricola Comuna fara aceasta plafonare, numai ca la nivelul Parlamentului inca se fac presiuni sa se adopte o plafonare de 5% pentru sume de peste 150.000 de euro. In loc de plafonare, s-a reintrodus plata redistributiva: pot sa dau pana la 30 de hectare o suma mai mare fata de cei care au suprafete mari de teren agricol", a explicat pentru Business24 secretarul de stat.

Prin urmare, la nivel national trebuie sa aleaga intre a reduce cu 5% din subventia care depaseste 150.000 de euro sau sa se acorde o subventie mai mare fermierilor care au pana in 30 de hectare de teren agricol. Sumele care se percep din aplicarea reducerii de 5% vor fi orientate catre cercetare.

"In opinia mea, ar fi fost bine sa incurajam tot ce este pana la 100 de hectare, nu pana la 50. Acestor fermieri sa dau o suma mai mare si sa ii incurajez. Pentru noi, ar fi bine sa mai adaugam ceva la introducerea inovarii. Le-am putea taia fermierilor mari ceva, pentru ca banii de acolo se duc catre inovare", a adaugat Achim Irimescu.

De ce decid statele membre nivelul subventiei

Secretarul de stat a explicat care sunt modificarile aduse Politcii Agricole Comune care dau mai multa libertate statelor membre privind directionarea fondurilor:

"Politica Agricola Comuna (PAC) prevede pentru urmatoarea perioada mai multe posibilitati. Daca in actuala PAC exista o singura masura plata unica pe suprafata, pentru urmatoarea perioada exista o noua plata mult mai complicata: multicomponenta. Asta inseamna ca exista o plata de baza care se acorda si nu este conditionata de altceva in plus fata de cele din prezent. In plus, pe langa aceasta plata mai exista o plata pentru inverzire: 30% din suma. O a doua conditie este mentinerea pasunilor. Se primeste o suma in plus si pentru diversificarea culturilor, adica sa nu cultivi o singura cultura pe an. S-au reintrodus platice cuplate. Concret, pentru aceasta este un fond de 13% din suma pe care o primesti de la UE. Deci noi, la nivelul anului 2016, avem 200 de milioane de euro pentru platile cuplate pe care ii impartim intre sectoarele cu dificultati: laptele in zona de munte, soia, orez", a precizat secretarul de stat.

Sprijinul financiar pe care Uniunea Europeana il va asigura Romaniei, pentru agricultura, va creste anual de la 1,6 miliarde de euro in 2015, la 1,9 miliarde de euro in 2020. La aceste sume se vor adauga si fondurile alocate de la bugetul de stat, pentru anul 2014 sprijinul fiind de 440 milioane de euro.

#subventii fermieri Romania, #subventii marii fermieri, #subventii fermieri romani 2013 , #Programe agricultura