Baciu, LAPAR: Fermierii nu sunt capitalizati, nu au spatii de depozitare si vand la "capatul lanului"

Vineri, 26 Septembrie 2014, ora 15:35
1352 citiri
Baciu, LAPAR: Fermierii nu sunt capitalizati, nu au spatii de depozitare si vand la "capatul lanului"
gradina.acasa.ro

Agricultorilor le lipsesc capitalizarea si spatiile de depozitare si sunt nevoiti astfel sa vanda recolta "la capatul lanului", situandu-se pe o pozitie inferioara fata de cumparatori, care stabilesc pretul, iar veniturile au fost mai mici fata de anul trecut, desi productia a fost mai mare.

"Fermierii sufera de lipsa spatiilor de depozitare, nu sunt capitalizati si ajungem sa vindem la capatul lanului. Cel care cumpara da cat vrea, el stabileste pretul. Va pot asigura, domnule ministru (ministrul Agriculturii, Daniel Constantin - n.r.), ca intai vine tirul si pe urma combina", a afirmat vineri Laurentiu Baciu, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR) la conferinta "Mediafax Talks about Agriculture".

El a aratat ca fermierul roman se raporteaza la doi indicatori, respectiv la venituri si cheltuieli, subliniind ca in acest an fermierii au venituri mai mici comparativ cu anul trecut, desi productia a fost mai mare, cu toate ca a fost afectata de ploile si furtunile din iunie-iulie, care au redus productia cu 20%-30%.

"Eu, personal, la cultura graului am pierdut 30% la productie numai din greutatea hectolitrica. Aveam usor 82-83 greutate hectolitrica (82-83 kg/hl - n.r.), la recoltare am avut 62-63, ceva ce n-am intalnit in cei 30 si ceva de ani de profesie", a adaugat Baciu.

Potrivit standardelor, masa hectolitrica a graului folosit pentru panificatie trebuie sa fie de cel putin 75 kg/hl.

Totodata, presedintele LAPAR a aratat ca Romania realizeaza productii mult mai mici decat alte state europene la porumb, grau, floarea-soarelui.

"Nu stiu ce date foloseste domnul ministru, eu am alte statistici. Intr-adevar, la randamentul pe hectar suntem ultimii in Europa, obtinem productii la care noi spunem ca am evoluat, dar suntem inca departe de tinta pe care o avem pentru a-i ajunge pe cei din Europa. Obtinem la unele culturi intre 30% si 40% din media pe care o realizeaza alte tari", a precizat Baciu.

Constantin a declarat ca Romania este pe primul loc in Uniunea Europeana din punct de vedere al suprafetei cultivate cu porumb, insa este departe de prima pozitie in ceea ce primeste randamentul la hectar.

"Randamentul este inca scazut in Romania, iar cel mai elocvent exemplu este porumbul. Si la porumb, si la floarea soarelui, Romania este pe primele doua locuri in Uniunea Europeana vis-a-vis de suprafata cultivata si la productie", a spus ministrul.

El a adaugat ca daca la porumb Romania este pe primul loc in UE, cu o suprafata de 2,5 milioane de hectare cultivate, din punct de vedere al randamentului este departe de prima pozitie.

Presedintele LAPAR apreciaza ca in prezent sau in viitorul apropiat nu se mai poate vorbi despre Romania ca fiind "Granarul Europei", asa cum a fost supranumita in perioada interbelica, aceasta tinta fiind foarte indepartata.

Totodata, el a adresat ministrului rugamintea de a directiona banii din subventii "acolo unde se mai intorc si inapoi".

"Stiti prea bine ca acesti bani se transforma in ajutoare sociale si credeti-ma ca acei 6.000 de euro pe care-i dai la un taran, fara sa pui nicio conditie (... ) Trebuie puse niste conditii, dar am inteles ca se mai poate lucra pana in decembrie pe PNDR (Programul National de Dezvoltare Rurala - n.r.)", a conchis Baciu.

#fermieri lipsa spatii depozitare, #fermieri vanzare recolta , #Agricultura