Exclusiv. Domeniile Statului vor avea un nou "stapan", impus de PNL. Vezi cine este si care este misiunea lui

Marti, 12 Noiembrie 2013, ora 07:01
2898 citiri
Exclusiv. Domeniile Statului vor avea un nou "stapan", impus de PNL. Vezi cine este si care este misiunea lui

Noul director al Agentiei Domeniilor Statului va fi Haralambie Mitea, fost prefect de Neamt si Sibiu, sustinut politic de PNL, au declarat pentru Business24 surse din piata. Parcursul profesional foarte "bogat" si studiile in domeniul agriculturii il vor ajuta pe Haralambie sa faca "reparatiile" de care are nevoie ADS, institutie care ar trebui sa devina din 2014 un fel de "Big Brother" pe piata funciara.

Ilie Dumitru Haralambrie a ocupat in perioada 2007-2008 functia de prefect al judetului Sibiu. A fost numit prefect de Neamt in luna mai a anului 2012. Sapte luni mai tarziu a fost demis din functie chiar de premierul Ponta pe motiv ca nu si-a facut bine treaba la deszapezire.

Ilie Dumitru Haralambrie, nascut in 1952 la Sibiu, a absolvit Institutul Agronomic Nicolae Balcescu din Bucuresti si un masterat in "Securitatea Comunitara si Terorism". A lucrat ca inginer zootehnist la Statiunea de Cercetare si Productie pentru Cresterea Ovinelor si Caprinelor Cristian timp de 9 ani.

A mai ocupat, pentru perioade scurte de timp, functia de: inginer principal la Directia Generala pentru Agricultura Sibiu, inginer sef la Intreprinderea Agricola de Stat Sibiu. In perioada 2009 - 2012 a ocupat functia de inspector guvernamental pe probleme de agricultura in cadrul Secretariatului General al Guvernului.

Ce are de facut la Agentia Domeniilor Statului

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin si-a exprimat in repetate randuri nemultumirea fata de activitatea ADS si a promis restructurarea acestei institutii. Primul pas a fost facut: demiterea presedintelui.Urmeaza un amplu proces de reorganizare, promit autoritatile.

Constantin a anuntat ca ministerul lucreaza la un proiect de lege care vizeaza vanzarea terenurilor catre straini. In aceasta noua lege se pastreaza o parte din prevederile vechii legi a liberalizarii pietei funciare din 2014 si se include reorganizarea ADS.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a anuntat, vineri, ca proiectul de lege privind liberalizarea pietei funciare va fi discutat saptamana viitoare in Guvern, el precizand ca actul normativ va transforma Agentia Domeniilor Statului (ADS) in Agentia de reglementare a pietei funciare.

"Saptamana viitoare vom avea la nivelul Guvernului - sper sa avizam repede la celelalte ministere - proiectul de lege cu privire la liberalizarea pietei funciare. (...) Noi, de la Agricultura, am preluat tema si am facut acest proiect de lege care schimba, practic, transforma ADS intr-o agentie de reglementare a pietei funciare care va gestiona acest sistem", a spus Constantin.

El a precizat ca in proiectul de lege se va pastra dreptul de preemtiune al arendasilor, al vecinilor, al celor care au pana in 40 de ani la nivel de comuna si care vor sa inceapa o activitate agricola, precum si dreptul de preemtiune al statului in cazul in care nu si-l exercita ceilalti.

Agentia Domeniilor Statului, un fel de Big Brother pentru fermieri

Potrivit unor surse din piata, autoritatile de la Ministerul Agriculturii vor sa "copieze" si la modul de functionare al ADS modelul francez. Practic, institutia va fi cea care va aproba toate tranzactiile cu terenuri din Romania.

Un client interesat sa cumpere o suprafata de teren agricol va trebui sa solicite aprobarea ADS, care va analiza daca mai exista oferte pentru aceeasi suprafata de teren si daca exista vreun vecin cu drept de preemptiune.

Pe lista "To do": Renegocierea contractelor semnate cu "baietii destepti"

Noul presedinte are de renegociat contractele paguboase pe care institutia le-a semnat cu diversi oameni de afaceri care sunt dezavantajoase pentru stat. "Adevaratii baietii destepti" din agricultura, oamenii de afaceri care lucreaza sute de mii de hectare de teren agricol, au si terenuri concesionate si arendate. Culita Tarata, libanezul Juhad El Khalid, seful Maria Grup, Sorin Stanescu sau Ioan Niculae sunt "abonati" la contractele cu statul.

Agentia Domeniilor Statului le-a "imprumutat" mii de hectare de teren agricol pentru care platesc redevente foarte mici. In schimb, primesc subventii de la UE si sistemul de irigatii gratuit de la stat. Ba mai mult decat atat, potrivit unor informatii aparute in presa, "baietii destepti" din agricultura nici nu isi plateau datoriile catre stat.

Agentia Domeniilor Statului are de incasat restante in valoare de 85 de milioane de euro de la omenii de afaceri, cele mai mari datorii avandu-le chiar Culita Tarata cu 99 milioane de lei (22,2 milioane de euro).

#director ADS, #presedinte ADS, #director nou ADS, #Haralambie director ADS, #Haralambie presedinte ADS , #Administratia Domeniilor Statului