Agricultura, "Batalia de la Bruxelles". Detalii din culise

Marti, 24 Septembrie 2013, ora 13:40
2153 citiri
Agricultura, "Batalia de la Bruxelles". Detalii din culise

O delegatia a Ministerului Agriculturii face "cartile" la Bruxelles pentru fermierii romani, unde au loc ultimele negocieri legate de Politica Agricola Comuna (PAC) 2014-2020. Pe lista subiectelor "ramase inca deschise" pentru discutii se numara: plafonarea subventiilor si ratele de cofinantare din bugetul national a subventiilor.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin a participat ieri la Consiliul Ministrilor, unde s-au purtat discutii cu privire la temele care au ramas inca in dezbatere legate de Noua PAC: Pilonul I - degresivitatea platilor directe (plafonarea) si din Pilonul II - ratele de cofinantare.

Romania sustine cresterea cofinantarii comunitare de la 75% la 85% aplicata in zonele mai putin dezvoltate avand in vedere impactul pozitiv asupra bugetului national. In ce priveste degresivitatea platilor directe - un procent de reducere de 5% pentru sumele de peste 150.000 euro, se arata intr-un comunicat de presa MADR.

Practic, Romania sustine plafonarea subventiilor pentru fermierii care primesc mai mult 150.000 de euro.

Totusi, potrivit unor surse apropiate negocierilor, in proportie de 99% cartile sunt deja facute, iar Bruxelles nu aproba limitarea sau diminuarea subventiei pentru marii fermieri.

Una din cele mai importante modificari pe care o aduce Noua Politica Agricola Comuna se refera la modul de distribuire a banilor europeni. Daca pana acum, Comisia Europeana era cea care hotara pe ce se cheltuie banii alocati pentru fiecare tara, incepand cu 2014 acesta decizie revine autoritatilor nationale.

In Romania, asociatiile de producatori deja se pregatesc pentru aceasta schimbare. Ele vor sa infiinteze o structura comuna care sa ii "ajute" de guvernanti sa decida catre ce domenii ar trebui sa se indrepte cu precadere banii. Practic, este vorba de o structura de lobby care sa functioneze la nivel local pentru a agricultura.

Reprezentant fermieri: Avem comisar pe Agricultura, dar nu ne consideram avantajati"

Noua Politica Agricola Comuna a fost gandita si negociata de Comisarul European de la Bruxelles, Dacian Ciolos. Totusi, acest fapt nu a constituit un avantaj pentru fermierii romani, crede Laurentiu Baciu, presedintele celei mai importante asociatii de producatori agricoli din Romania.

"In Europa ramanem cu cea mai mica subventie. Cred ca ne-a dezavantajat faptul ca am avut comisar european pe agricultura ca sa nu fie interpretat", a declarat pentru Business24 Laurentiu Baciu, seful LAPAR.

Cu ce noutati vine Noua Politica Agricola Comuna

- Mentinerea platilor directe - Romania va continua sa beneficieze de subventii acordate pe hectar pana in 2020. In plus, fermierii romani vor beneficia si de pe urma convergentei subventiilor. Acesta se va face in sase ani, in loc de patru ani cum era prevazut la inceputul negocierilor. Pentru Romania inseamna o crestere graduala a subventiei de la 119 euro/ha in 2013 la 181 de euro/ha in 2020.

- Flexibilitate pentru autoritati - Autoritatile nationale vor beneficia de o flexibilitate mai mare pentru a orienta fondurile europene acolo unde sunt necesare.

In acest sens, ministrul Agriculturii a anuntat infiintarea a doua subprograme in cadrul PNDR pentru sustinerea unor sectoare cu probleme: sectorul montan si submontan si cel al laptelui.

In plus, autoritatile nationale pot transfera fonduri intre pilonul I si pilonul II.

"Exista posibilitatea de a muta 25% din fonduri de la pilonul II la pilonul I. Nu cred ca Romania va accesa aceasta posibilitate. Inca avem nevoie sa investim in retehnologizare. Trebuie sa alocam sume pentru a reduce decalajele dintre rural si urban. Asa cum arata cifrele, cred ca Romania nu va accesa aceasta optiune", a precizat Constantin.

- Infiintarea fondurilor mutuale - In Noua Politica Agricola Comuna este prevazuta sustinerea din fonduri europene a infiintarii fondurilor mutuale pentru a acoperi pierderile din calamitatile naturale care nu sunt acoperite de asiguratori.

Autoritatile nationale au in vedere crearea unui astfel de fond mutual pana pe 30 iunie 2013. Noua institutie va avea o tripla participare: agricultori (35%), fonduri europene (47,7%) si statul roman (16,25%).

- Sustinerea programului "Tinerii fermieri" - Tinerii fermieri vor putea beneficia in perioada 2014-2020 de subventii cu 25% mai mari fata de ceilalti fermieri.

In plus, autoritatile iau in calcul o crestere a suprafetei eligibile pentru schema tinerilor fermieri de la 25 de hectare la 100 de hectare de teren.

Pe langa subventii cu 25% mai mari, tinerii fermieri pot beneficia de o prima de instalare care va creste din 2014 la 70.000 la euro, de la 40.000 de euro, cat este in prezent.

#noua Politica Agricola Comuna, #negocieri Bruxelles, #PAC negocieri Bruxelles, #agricultura subventii fermieri, #plafonarea marilor subventii , #Agricultura