Agricultura. Nici o taxa nu-i prea dura la cat de mult se fura - Care sunt solutiile propuse

Vineri, 26 Iulie 2013, ora 00:16
3270 citiri
Agricultura. Nici o taxa nu-i prea dura la cat de mult se fura - Care sunt solutiile propuse

Fiscalizarea unui domeniu in care evaziunea ajunge la doua milliarde de euro, este o piatra de incercare pentru Guvernul de la Bucuresti. Finantele au incercat sa mai colecteze mai multi bani la bugetul de stat prin impozitul forfetar, care insa s-a dovedit a fi un esec.Specialistii vin cu noi propuneri pentru Executiv: impozitul pe terenul agricol sau impozitul diferentiat dar care sa plce de la principiul stimuarii productivitatii agricole.

Agricultura este un domeniu "parazitat" de evaziunea fiscala, insusi ministrul de resort, Daniel Constantin a vorbit in mai multe randuri despre aceasta problema.

"Zona de evaziune fiscala, din pacate, in sectorul agricol este foarte mare. Primele calcule... nu pot sa va dau cifre exacte si cred ca nimeni nu poate sa va dea cifre exacte cand vorbim de evaziune, dar cifrele arata ca suntem undeva in jur de 2,5 miliarde de euro, numai in sectorul agricol", a declarat la preluarea mandatului in 2012, Daniel Constantin.

Impozitul forfetar, sortit esecului inainte de aplicare

Autoritatile, la initiativa Ministerului Finantelor au decis, la inceputul acestui an, sa aplice un impozit forfetar in agricultura. Erau vizati 600.000 de agricultori care primesc anual subventii, insa nu platesc nici o taxa pentru veniturile obtinute.

Practic, autoritatile au vrut sa impoziteze veniturile obtinute de persoanele fizice care desfasoara activitati agricole. Si pana in acum agricultorii plateau dari la stat, insa era o suma fixa, pe care o aflau inmultind numarul de hectare de teren cu valoarea aferenta fiecarui hectar. Acum, fiecare agricultor ar fi trebuit sa plateasca impozit pentru toate animalele si terenurile pe care le detinea.

Fermierii romani nu s-au grabit sa raspunda apelului autoritatilor sa-si declara toate bunurile, prin urmare nici statul nu a incasat cat s-a preconizat, nici evaziunea fiscala nu s-a redus.

Doar 120.000 de agricultori din cei 600.000 si-au depus declaratia pe venit, adica nici un sfert din estimarile Guvernului, potrivit datelor furnizate de Recolta.eu.

sistemul de impozitare gandit de specialistii in finante a fost aspru contestat de jucatorii din agricultura inca inainte de implementare.

Contestatiile oamenilor din piata nu au fost bagate in seama de "contabilii" de la Finante

Agricultori deopotriva cu analisti financiari si oameni de afaceri din domeniu au spus, in cor, ca fermierii nu pot plati impozit pentru toate detinerile pe care le au in conditiile in care de cele mai multe ori, recolta de pe pamant o folosesc pentru a hrani animalele, dar platesc impozit si pentru unele si pentru altele.

In plus, guvernantii au decis sa mai puna o taxa pe veniturile micilor fermieri, desi in alte state europene politica este cu totul alta.

"Este o problema de filosofie economica: in situatia in care agricultura are dificultati majore, este necesara introducerea unui impozit sau o asemenea taxa poate fi amanata? Noi am decis sa aplicam acest impozit forfetar, insa alte state au mers pe incurajarea si sustinerea micilor agricultori. La noi este o miscare aplicata doar pentru argumente contabile: orice masura fiscala in Romania are in vedere doar acest aspect: cresterea incasarilor la bugetul de stat", a declarat pentru Business24 analistul economic Mircea Cosea.

Trei conditii care au determinat esecul sistemului de impozitare forfetar

Lipsa de informare a agricultorilor - Intrucat s-a urmarit colectarea cat mai rapida de bani la bugetul de stat, masura a fost pusa in aplicare rapid. Agricultorii nu au fost informati sau ajutati de autoritati sa inteleaga sistemul. Nu li s-a explicat in mod clar ce trebuie sa faca.

S-a plecat de la o premisa falsa In plus, potrivit fostului ministru al Agriculturii, Stelian Fuia, autoritatile au pornit de la o premisa falsa, intrucat evaziunea fiscala in agricultura nu vine de la micii fermieri. Potrivit lui Fuia, sumele mari estimate ca provenind din evaziunea fiscal vin din panificatie si la returnarile de TVA, si nu de la micii fermieri.

"Panificatia nu are legatura cu micii fermieri, iar odata cu sistemul taxarii inverse la cereale, nu prea ai cum sa mai faci evaziune fiscala", a declarat pentru Business24 fostul ministru al Agriculturii, Stelian Fuia.

Plata pe mijloacele de productie - "Acest sistem era un esec de la inceput: pentru ca este un sistem de impozitare pe mijloace de productie: micul agricultor nu plateste pe venit, plateste pe mijloacele de productie", a explicat Stelian Fuia.

Solutii pentru fiscalizarea agriculturii

Specialistii contactati de Business24 au gasit alte solutii pentru fiscalizarea acestui domeniu

Impozitul pe terenul agricol Fostul ministru al Agriculturii, Stelian Fuia crede ca autoritatile ar trebui sa aiba in vedere o masura care sa nu ii incarce pe agriculture cu formalitati birocratice. Impozitul pe terenul agricol platit la primaria din stat ar putea fi o solutie viabila, pe care fermierii sa o respecte.

Totusi, Fuia subliniaza, ca daca se va aplica este important sa existe un sistem electronic de inregistrare a fermierilor, care ar putea permite autoritatile sa trimita impozitul afferent prin posta, fara a mai fi necesara deplasarea la primaria a acestuia. Practic, cu cat se usureaza si mai mult sistemul, cu atat cresc sansele ca autoritatiele sa colecteze si mai multi bani la bugetul de stat.

Impozitul diferentiat - La randul sau, profesorul in Economie, Mircea Cosea este de parere ca simplificarea birocratiei este extrem de importanta in acest domeniu. Cosea crede ca este nevoie de un impozit diferentiat, dar care sa plece de la principiul stimularii productivitatii agricole. Practic, un sistem care sa vina in sprijinul micilor fermieri, si nu sa urmareasca colectarea cu orice pret de venituri la bugetul de stat.

#evaziune fiscala agricultura, #impozit agricultura, #taxe agricultura , #Agricultura