Bancile ridica in slavi potentialul agriculturii, dar lista celor care crediteaza fermierii se subtiaza de la an la an

Joi, 23 Ianuarie 2014, ora 13:59
2816 citiri
Bancile ridica in slavi potentialul agriculturii, dar lista celor care crediteaza fermierii se subtiaza de la an la an

Bancherii lauda in mass-media potentialul investitiilor in agricultura si lanseaza produse dedicate, subliniind sprijinul pe care il acorda fermierilor. Practic insa, doar sapte dintre cele 40 de banci din Romania au intrat in convenabilele programe de stat, precum cel al creditelor "punte".

Beneficiarii acestor credite pot fi persoanele juridice, persoanele fizice autorizate si intreprinderile individuale, cat si persoanele fizice ce detin adeverinte de inregistrare fermier emise de APIA si care respecta conditiile de eligibilitate specifice produsului.

Pentru acest credit garantia principala o reprezinta sumele care urmeaza a fi incasate de fermieri de la APIA si care vor constitui principala sursa de rambursare a creditului. Atat creditulul acordat, cat si contravaloarea dobanzilor si comisioanelor urmeaza a fi restituite bancii la momentul incasarii sumelor de la APIA.

In urma cu o saptamana, Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), a declarat ca in 2014 si-ar plasa eventuale resurse financiare in agricultura.

"As face investitii (...) in agricultura, in sectoare productive care au perspectiva", a declarat Isarescu.

In schimb, specialistii in agricultura nu au fost de acord cu Isarescu. "Nu are dreptate pentru 2014, dar are dreptate pentru 2015", a spus Bogdan Baianu, consultant pentru fonduri europene in agricultura. "In Romania, investitiile in agricultura merita facute doar prin fonduri europene iar acestea in cel mai bun caz vor incepe la sfarsitul anului 2014 - inceputul lui 2015. Deci 2015 e anul pentru investitii efective in agricultura".

Sapte banci acorda credite pe baza subventiei APIA

In aceasta noua zodie a prudentei excesive, bancile s-au ferit sa crediteze fermierii chiar si prin intermediul unui program de stat deoarece adeverinta APIA nu ar reprezenta o asigurare suficientd de solida.

Cele sapte banci care acorda in 2014 credite punte fermierilor romani sunt: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Banca Transilvania, Procredit Bank, Unicredit Tiriac Bank, Banca Comerciala Intesa Sanpaolo Romania si Banca Comerciala Carpatica.

In 2013, numarul bancilor interesate de creditarea fermierilor a scazut fata de anul precedent, cand APIA a incheiat subventii cu 12 banci comerciale. Reducerea numarului de banci pe acest segment de piata este explicata de introducerea de autoritati a unui plafon maxim pentru dobanzile si comisioanele practicate pe astfel de produse.

Costurile platite de beneficiari constau in dobanda, care nu poate depasi Robor 6M + 4%, precum si in comisioane de maxim 1%.

Finantarea capitalului de lucru se acorda doar in lei, in limita a 90% din valoarea inscrisa in adeverinta eliberatta de APIA.

Considerand agricultura ca unul dintre sectoarele importante care poate contribui la relansarea economica sustenabila, Fondul National de Garantare a Creditului pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN - SA garanteaza 80% din valoarea creditelor acordate de Banca Creditoare, in baza conventiilor incheiate.

Procedura de obtinere a garantiei

Pentru obtinerea garantiei Fondului la solicitarea bancilor comerciale, se procedeaza astfel :

Pasul 1. Beneficiarul depune la institutia finantatoare documentatia de credit. In cazul creditelor aferente achizitiei de terenuri agricole garantate de Fond in conditiile OUG 43/2013 primul pas este la APIA pentru a obtine Adeverinta necesara pentru obtinerea garantiei in forma prevazuta in Ordinul Ministrului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale nr. 1139/2013;

Pasul 2. Daca banca, in urma analizei proprii a documentatiei de credit, constata ca beneficiarul intruneste conditiile de creditare, dar nu prezinta suficiente garantii materiale pentru acordarea finantarii, aceasta solicita Fondului participarea la ỉmpartirea riscului de creditare si aprobarea garantiei financiare.

Pasul 3. Fondul analizeaza documentatia de credit transmisa de aceasta si comunica acesteia decizia privind acordarea sau respingerea garantiei solicitate si semneaza contractul de garantare sau scrisoarea de garantare cu Banca;

Pasul 4. In baza aprobarii garantiei Fondului, institutia finantatoare semneaza contractul de credit cu beneficiarul (IMM).

Banca are dreptul de a impune, pe langa o serie de adeverinte /acte doveditoare necesare dosarului, propriile conditii de creditare. Aici sunt incluse si garantii pe care creditorul le poate solicita din partea beneficiarului.

Caracteristicile creditului

Suma maxima a creditului: maxim 90% din subventia ramasa de incasat de la APIA

Durata creditului: pana la plata subventiei de catre APIA

Modalitate de rambursare: rambursarea creditului (principal si dobanda) se va face integral in momentul incasarii sumelor cuvenite de la APIA

Ministrul Agriculturii are asul sub maneca: fondurile europene

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, s-a aratat interesat in 2013 sa "reglementeze" relatia intre banci si fermieri. El a declarat ca autoritatile vor negocia cu bancile acordarea de credite pentru fermieri pe baza fondurilor europene. Practic, bancile care intentioneaza sa se implice in urmatorul exercitiu bugetar 2014-2020 in transferul de fonduri europene de la CE catre beneficiari trebuie sa vina cu oferte de creditare pentru fermieri.

#credite fermieri banci, #banci romania, #credite fermieri, #credite agricultori banci , #Agricultura