Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Constantin: Vom cofinanta de la buget doar 5% pentru subventii

Constantin: Vom cofinanta de la buget doar 5% pentru subventii


Romania va contribui, din bugetul de stat cu o finantare de doar 5% pentru subventiile fermierilor incepand din 2014. In conditiile in care exista toate sansele sa se incheie un nou acord cu FMI, iar partenerii internationali platesc 10% din cofinantarea ce revine statului membru, din bugetul de stat vor fi nevoie de 5% din cofinantare.

"In ultima varianta a reformei Noii Polici Agricole se creste cofinantarea de la 75 la 85%. Pe agricultura, efortul pe care trebuia sa il facem la bugetul national era extrem de mare. Romania probabil ca va semna un nou acord cu FMI, iar conform cu intelegerea cu CE 10% o sa vina de la partnerii internationali. Deci, efortul pe care trebuie sa il facem de la buget este de doar 5%", a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin la o conferinta de specialitate.

In plus, ministrul a atras atentia asupra importantei pe care o au fondurile europene pentru domeniul agriculturii.

"Bugetul de stat inseamna cam un miliarde de euro pentru zona de agricultura pe cand fondurile europene avem cam 2 miliarde de euro: Pilonul I- 10,4 miliarde de euro, Pilonul II - 7,1 miliarde de euro", a adaugat ministrul.

In data de 26 iunie, negociatorii Uniunii Europene (UE) au anuntat ca au cazut de acord asupra unor modificari substantiale ale Politicii Agricole Comune (PAC), fixand regulile care guverneaza repartizarea unor subventii anuale in valoare de 50 de miliarde de euro pentru perioada 2014-2020.

Repartizarea anvelopei PAC, ce absoarbe circa 38% din bugetul european, "va asigura ca niciun stat sa nu primeasca mai putin de 75% din media comunitara pana in 2019", se arata intr-un comunicat al Comisiei.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1628 ori