Viorel Matis, primarul comunei Belis din judetul Cluj, a castigat alegerile locale din septembrie 2020 cu toate ca avea o condamnare de un an si patru luni de inchisoare cu suspendare.
Mircea Abrudan, prefectul judetului Cluj, a semnat joi, 26 noiembrie, ordinul de incetare a mandatului.
"Am semnat azi, 26.11.2020, ordinul privind constatarea incetarii de drept, inainte de termen, a mandatului de primar al comunei Belis, a domnului Matis Viorel, ca urmare a condamnarii, prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva, la o pedeapsa privativa de libertate cu suspendarea sub supraveghere a executarii pedepsei. Incetarea se refera la actualul mandat. Atributiile de primar vor fi preluate de viceprimar. Vor fi organizate alegeri, in functie de ce va stabili Guvernul in acest sens, conform Codului Administrativ", a transmis Mircea Abrudean, potrivit bzc.ro.
Viorel Matis (PSD) a fost condamnat de procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Cluj dupa ce a dat mita unui jurnalist, fiind prins in flagrant.
Citeste si: Protectia Consumatorului Brasov a amendat RCD&RDS cu 20.000 de lei pentru practici inselatoare la reinnoirea contractelor de energie electrica ...citeste mai departe despre "Primarul unei comune din Cluj a ramas fara mandat la doua luni dupa alegeri. Edilul a fost reales desi era condamnat la inchisoare" pe Ziare.com mai mult
Joi, 26 Noiembrie 2020, ora 11:35
Una dintre cele mai cunoscute calugarite din Bihor, stareta Manastirii Sfintei Cruci din Oradea, a fost condamnata la 2 ani de inchisoare cu suspendare intr-un proces in care e acuzata ca a spalat printr-un cont al asezamantului aproape 1 milion de lei, bani negri proveniti de la o cunoscuta retea de farmaceutice.
Condamnarea a fost dispusa saptamana trecuta, la Tribunalul Mures, dupa mai bine de 7 ani de dezbateri intr-un proces in care Maica Mina, stareta Manastirii Sfintei Cruci din Oradea e judecata pentru constituire de grup criminal organizat si spalare de bani in forma continuata, relateaza adevarul.ro.
Dosarul a fost inaintat instantei de procurorii DIICOT in 2013, anchetatorii sustinand ca manastirea oradeana a fost implicata intr-o afacere ilicita de reprezentantii firmei de farmaceutice Ropharma Brasov, pentru a-i putea recompensa pe medicii care isi dirijau pacientii la farmaciile societatii ori la cele partenere.
Carusel la manastire
Cercetarile, pornite in 2012, au aratat ca in circuit erau implicati angajati din mai multe sucursale Ropharma - Targu Mures, Brasov, Iasi si Bacau - unde directorii isi acopereau pana si delapidarile cu sponsorizari la manastire. Anchetatorii au identificat si "legatura" intre firma si manastirea din Oradea: oradeanul Ciprian Nitulescu, patronul unor farmacii oradene, asociat si fin de cununie al patronului firmei Ropharma, milionarul Mihai Miron.
Nitulescu a fost cel care, zic anchetatorii, ar fi cooptat-o pe... mai mult
Marti, 03 Noiembrie 2020, ora 13:51
Presedintele Igor Dodon, al Republicii Moldova, a anuntat marti, 3 noiembrie 2020, ca a semnat un decret prin care a anulat cetatenia fostului deputat PSD Cristian Rizea. Motivul este ca Rizea a fost condamnat pentru acte de coruptie.
"A fost un decret interesant pe care l-am semnat ieri (luni - n.r.), s-a discutat foarte mult in presa despre un oarecare Rizea, cetatean al Romaniei care s-a ascuns in R. Moldova. La propunerea comisiei pentru cetatenie, ieri am semnat un decret prin care am anulat cetatenia acestui personaj. Deja organele competente din Romania si R. Moldova trebuie sa faca schimb de informatii si sa intreprinda actiuni pentru a-l expulza din tara pe acest criminal conform justitiei din Romania", a declarat Igor Dodon intr-o conferinta de presa, potrivit postului de televiziune TV8.md.
Igor Dodon anunta ca a luat decizia de anulare a cetateniei Republicii Moldova fostului deputat PSD Cristian Rizea, condamnat pentru coruptie si spalare de bani.
Fostul deputat PSD Cristian Rizea - dat in urmarire internationala in urma unei condamnari la patru ani si opt luni de inchisoare cu executare pentru trafic de influenta si spalare de bani - a fost localizat la Chisinau, in urma cu un an.
La acel moment, IGPR a transmis ca nicio tara nu a furnizat, prin intermediul canalelor de cooperare politieneasca internationale informatii care sa duca la depistarea lui Cristian Rizea.
Citeste si:
Un parlamentar de la Chisinau acuza ca fugarul Cristian Rizea ar fi... mai mult
Marti, 03 Noiembrie 2020, ora 12:10
Fostul deputat PSD Ioan Munteanu a fost condamnat de Tribunalul Bucuresti la 6 ani de inchisoare cu executare pentru trafic de influenta si spalare de bani, intr-un dosar in care este acuzat de procurorii DNA Ploiesti ca a cerut 400.000 de euro de la un om de afaceri pentru a interveni la conducerea Hidroelectrica - Sucursala Hidrocentrale Bistrita in vederea deblocarii unor plati.
Potrivit deciziei instantei, Ioan Munteanu a primit cinci ani de inchisoare pentru trafic de influenta si cinci ani si jumatate pentru spalare de bani. Cele doua pedepse au fost contopite, iar judecatorii au adaugat un spor, in final fostul deputat avand de executat sase ani de inchisoare.
Pe latura civila, instanta a dispus confiscarea de la Ioan Munteanu a sumelor de 350.000 euro si 261.373 lei, reprezentand banii traficati.
De asemenea, judecatorii au decis mentinerea sechestrului asigurator instituit de DNA Ploiesti asupra sumelor existente in contul detinut de fostul deputat la o banca, precum si anularea unui contract de prestari servicii incheiat intre SC Romsys SRL Bucuresti si SC Suport Media Total SRL Piatra Neamt.
Decizia instantei nu este definitiva si poate fi atacata cu apel.
Ioan Munteanu a fost trimis in judecata de DNA Ploiesti in iulie 2017, dosarul ajungand la Inalta Curte de Casatie si Justitie, de unde s-a mutat la Tribunalul Bucuresti in martie 2018.
Procurorii sustin ca, la sfarsitul anului 2009 si inceputul anului 2010, in calitate de deputat si... mai mult
Marti, 03 Noiembrie 2020, ora 10:22
Fostul premier francez Francois Fillon si sotia sa, Penelope, au fost gasiti vinovati - de deturnare de fonduri publice - luni, la Paris, in dosarul angajarilor fictive care a pus capat campaniei prezidentiale a candidatului dreptei in 2017.
Fostul premier francez a fost condamnat la cinci ani de inchisoare - dintre care trei cu suspendare si o amenda de 375.000 de euro. De asemeena, i se interzice sa candideze la functii publice timp de 10 ani. Decizia nu este definitiva, aceasta [utand fi atacata cu apel.
Penelope Fillon a fost condamnata la trei ani de inchisoare - cu suspendare, pentru comoplicitate la infractiune.
Tribunalul corectional a decis sa-si prezinte hotararea luni dupa-amiaza, dupa ce a respins in mod tacit cereri de redeschidere a dezbaterilor prezentate de aparare, cu scopul de a clarifica eventuale "presiuni" in timpul anchetei.
Fillon a fost acuzat ca a folosit fonduri publice pentru a-si plati sotia si copiii pentru munca pe care nu au facut-o niciodata, scrie thejournal.ie.
Fostul premier si sotia sa Penelope, care este originara din Tara Galilor, nu au recunoscut infractiunile.
Totul a fost dezvaluit de mass-media franceza cu doar trei luni inaintea alegerilor prezidentiale din 2017.
Fillon ajuns pe locul trei la alegeri, care a fost castigate de Emmanuel Macron. ...citeste mai departe despre "Fostul premier francez Francois Fillon si sotia sa au fost condamnati pentru deturnare de fonduri in dosarul anagajarilor fictive" pe... mai mult
Luni, 29 Iunie 2020, ora 16:09
Roger Stone, fostul consilier al lui Donald Trump, a fost condamnat, joi, la trei ani si patru luni de inchisoare, pentru acuzatii care includ mintirea parlamentarilor care investigau amestecul Rusiei in alegerile prezidentiale americane din 2016.
Judecatorul Amy Berman Jackson a anuntat sentinta dupa ce avocatul lui Stone a cerut ca acesta sa nu fie condamnat la inchisoare, intr-un caz care a provocat nemultumirea presedintelui Trump, transmite Reuters.
Atitudinea beligeranta a lui Stone si minciunile acestuia reprezinta "un pericol pentru democratie", a spus judecatorul.
"El nu a fost judecat, asa cum s-au plans unii, pentru ca i-a luat apararea presedintelui. A fost judecat pentru ca l-a acoperit pe presedinte", a spus Jackson.
Magistratul a adaugat ca "nu a fost nimic nedrept, fals sau rusinos in legatura cu investigatia procuraturii", citand cuvintele folosite de Trump.
Judecatorul a mai spus ca Stone "stia exact ce face" atunci cand a publicat anul trecut o imagine pe pagina sa de socializare in care o arma era indreptata spre capul ei.
"Inculpatul s-a angajat intr-un comportament amenintator si intimidant fata de instanta", a mai afirmat judecatorul, care a apreciat ca asa ceva este "intolerabil".
Magistratul a mai spus ca cererea initiala a procurorilor pentru o pedeapsa de 7-9 ani de inchisoare, retrasa ulterior de Departamentul de Justitie dupa ce Trump s-a plans public, a fost bine documentata, dar o astfel de pedeapsa "nu este necesara" in... mai mult
Vineri, 21 Februarie 2020, ora 09:11
Chinezul Meng Hongwei, fost sef al Interpol, a fost condamnat, marti, la 13 ani si sase luni de inchisoare pentru coruptie.
Meng Hongwei (65 de ani), fost viceministru chinez al securitatii publice, va trebui sa plateasca si o amenda de 2 milioane de yuani (aproximativ 260.000 de euro), a anuntat Tribunalul popular intermediar nr.1 din Tianjin (nordul Chinei), transmit AFP si Reuters.
La 7 octombrie 2018, Meng Hongwei si-a anuntat demisia de la conducerea Interpol, dupa ce sotia sa alertase in ziua precedenta in legatura cu disparitia lui in China.
A doua zi dupa demisia lui Meng, comunicata prin e-mail organizatiei cu sediul la Lyon (estul Frantei), Ministerul Securitatii Publice chinez a anuntat ca acesta "a acceptat mita si este suspectat ca a incalcat legea", fara a oferi alte precizari.
In functia de presedinte al Interpol a fost ales, pe 21 noiembrie 2018, sud-coreeanul Kim Jong-yang, avand un mandat de doi ani. ...citeste mai departe despre "Fostul sef al Interpol a fost condamnat la peste 13 ani de inchisoare pentru coruptie" pe Ziare.com mai mult
Marti, 21 Ianuarie 2020, ora 10:59
Tribunalul Bucuresti l-a condamnat pe Bogdan Olteanu, fost presedinte liberal al Camerei Deputatilor si fost viceguvernator al BNR, la 7 ani de inchisoare. Motivul: Olteanu a fost implicat in numirea ilegala a lui Liviu Mihaiu in functia de guvernator al Deltei Dunarii.
Instanta a decis la termenul de pe 24 decembrie al unui proces in care Bogdan Olteanu este judecat pentru trafic de influenta sa il condamne pe acesta la 7 ani de inchisoare cu executare.
De asemenea, instanta a decis sa ii confiste lui Olteanu 1 milion de euro, suma care ar reprezenta obiectul traficului de influenta si pe care Olteanu ar fi primit-o de la Sorin Ovidiu Vintu pentru a-l numi pe Liviu Mihaiu in functia de guvernator al Deltei Dunarii, potrivit Agerpres.
Totodata s-a decis instituirea sechestrului asiguratoriu pe alte sume.
Decizia nu este definitiva, iar Bogdan Olteanu poate face apel.
Dupa cum Ziare.com v-a informat deja, DNA a cerut in luna octombrie a acestui an nu mai putin de 10 ani de inchisoare cu executare pentru Bogdan Olteanu, in acest caz.
DNA sustinea atunci ca sunt destule dovezi pentru condamnarea lui Bogdan Olteanu. Printre ele, declaratiile lui Sorin Ovidiu Vintu, care a sustinut ca i-a dat 2 milioane de euro spaga lui Bogdan Olteanu (care era omul de legatura cu PNL). In plus, mai sustineau procurorii, dovezi relevante erau si declaratiile afaceristilor Ionut Adrian si Ion Eftime, ale fostului guvernator al Deltei Dunarii, Liviu Mihaiu, si ale avocatului... mai mult
Marti, 24 Decembrie 2019, ora 09:33
Curtea de Apel Bucuresti a respins marti o cerere de revizuire, cale extraordinara de atac, formulata de milionarul Puiu Popoviciu impotriva sentintei la 7 ani de inchisoare, pentru frauda cu terenurile Universitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara (USAMV).
Decizia poate fi contestata cu apel, potrivit portalului instantelor.
Puiu Popoviciu a fugit in Marea Britanie inainte de decizia definitiva de condamnare, iar procedura de extradare dureaza de aproximativ doi ani. Dupa ce a fost condamnat, in august 2017, milionarul a deschis mai multe procese, cai extraordinare de atac, in care contesta decizia definitiva.
Era o perioada in care, intr-o campanie mediatica fara precedent, Puiu Popoviciu anunta ca l-a angajat ca avocat pe fostul director FBI din perioada mandatului lui Bill Clinton, Louis J. Freeh.
Intr-o declaratie publica, Freeh isi exprima atunci "profunda dezamagire" fata de decizia definitiva de condamanare a Inaltei Curti, adaugand ca "aceasta sentinta si condamnarea nu sunt sustinute nici de fapte, nici de lege."
"Echipa noastra a analizat cu atentie dovezile prezentate impotriva domnului Popoviciu la proces, inclusiv dovezi documentare si inregistrari pe ascuns ale conversatiilor sale. Acea analiza a documentat numeroase deficiente factuale si legale in cazul impotriva dlui Popoviciu," explica Louis J. Freeh.
Citeste si: Avocatul lui Puiu Popoviciu este un fost director FBI, care lanseaza acuzatii grave la adresa Inaltei Curti de... mai mult
Joi, 12 Decembrie 2019, ora 16:03