Omul de afaceri Gruia Stoica, care conduce GFR, a declarat, vineri, ca va face recurs la decizia Curtii de Apel Ploiesti referitoare la condamnarea lui la patru ani de inchisoare cu executare pentru cumparare de influenta.
El marturiseste ca "a luat la cunostinta cu tristete" de acest lucru, potrivit unui comunicat remis Ziare.com.
"Nu comentez decizia. Am insa incredere si sper ca recursul pe care il voi formula la Inalta Curte de Casatie si Justitie sa fie judecat cu impartialitate si sa rezulte solutia fireasca a achitarii. Sunt sigur ca o simpla discutie de afaceri dintre mine si avocatul meu nu poate fi calificata ca reprezentand infractiune de cumparare si respectiv trafic de influenta", a opinat omul de afaceri.
Gruia Stoica a fost trimis in judecata la inceputul anului trecut, sub aspectul savarsirii infractiunii de cumparare de influenta, alaturi de avocatul... citeste mai departe despre "Ce decizie a luat Gruia Stoica dupa ce a fost condamnat la 4 ani de inchisoare" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 06 Martie 2015, ora 12:38
Curtea de Apel Ploiesti, care judeca dosarul de coruptie al lui Gruia Stoica, a dispus audierea fostului director general adjunct al CFR Marfa Victoras Bucureanu si a vicepresedintelui grupului Grampet, Calin Gratian, decizia fiind luata "pentru lamurirea contextului general in mediul de afaceri".
Magistratii Curtii de Apel Ploiesti, pe rolul careia se afla dosarul de coruptie in care sunt inculpati omul de afaceri Gruia Stoica si avocatul Doru Bostina, a dispus, joi, audierea in acest caz a doi oameni de afaceri a caror activitate are legatura cu transportul pe calea ferata, transmite corespondentul Mediafax .
Astfel, judecatorii au admis solicitarea lui Gruia Stoica privind "administrarea unor probe in sensul audierii martorilor Calin Gratian si Bucureanu Victoras, pentru lamurirea contextului general in mediul de afaceri (transportatori pe calea ferata)", se arata in solutia publicata pe portalul Curtii de Apel Ploiesti.
Victoras Bucureanu a fost director general adjunct al CFR Marfa, iar in prezent este implicat in afaceri privind transportul pe calea ferata, iar Calin Gratian este vicepresedinte al grupului Grampet.
Gruia Stoica a solicitat de asemenea audierea in acest dosar a lui Sorin Chinde, director general al Grup Feroviar Roman, si a lui Eduard Iancu, presedintele transportatorului de marfa DB Schenker Rail Romania. Judecatorii au respins insa aceasta solicitare, apreciind ca "pentru dovedirea elementului de fapt care constituie obiectul probei,... mai mult
Vineri, 05 Decembrie 2014, ora 09:30
Privatizarea HZ Cargo a fost sistata intrucat situatia companiei feroviare din Croatia s-a depreciat consistent de la lansarea procedurii, afirma proprietarul grupului Grampet, Gruia Stoica, care considera ca "deznodamantul nefericit" poate fi pus pe seama lipsei de experienta a partii croate.
"Dupa un lung proces de negociere, marcat pe tot parcursul lui de obstacole birocratice impuse de formatul in care a fost organizata privatizarea, Ministerul Transporturilor din Croatia a ajuns la concluzia ca barierele de natura legala si legate de starea financiara deteriorata a companiei feroviare de stat HZ Cargo fac imposibila finalizarea tranzactiei in conditiile stabilite initial. Partea croata a recunoscut, in cadrul negocierilor, dar si in conferinta de presa organizata astazi de ministrul Doncic (Sinisa Hajdas Doncic, ministrul croat al Transporturilor, n.r.), faptul ca situatia HZ Cargo s-a depreciat consistent de la inceputul procedurii de privatizare si pana acum si a ales sa sisteze negocierile, urmand sa rezolve aceste probleme inaintea lansarii unui nou proces de privatizare", a declarat agentiei Mediafax proprietarul Grampet.
Ministerul Transporturilor din Croatia a anuntat, vineri, ca acordul de privatizare privind vanzarea companiei croate de transport feroviar de marfa HZ Cargo catre Grup Feroviar Roman (GFR), parte a Grampet, a esuat dupa ce cumparatorul roman a schimbat unele conditii referitoare la achizitie fata de cele pe care le-a prezentat in oferta... mai mult
Marti, 28 Ianuarie 2014, ora 09:06
Presedintele Grampet Group, Gruia Stoica, a primit din partea Forbes premiul 'Cel mai dinamic om de afaceri', dupa ce compania pe care o conduce, Grampet Group, a participat la nu mai putin de patru privatizari internationale ale unor operatori feroviari de transport de marfa, in doar primele 8 luni ale acestui an, potrivit unui comunicat al grupului.
"Sunt onorat sa primesc acest premiu, pe care vreau sa-l dedic managementului Grampet Group-Grup Feroviar Roman, celor 9.000 de angajati ai Grupului, precum si echipelor de lucru si de negociere care, in doar 8 luni de zile, au avut de gestionat nu mai putin de patru privatizari majore, strategice, in patru tari, patru culturi diferite: privatizarea din Romania a CFR Marfa, privatizarea din Croatia a HZ Cargo, privatizarea din Bulgaria a BDZ Cargo si privatizarea din Grecia a TRAINOSE. Este o activitate dificila chiar si pentru cele mai mari dintre companiile globale (...)", a precizat Gruia Stoica.
In Romania, privatizarea CFR Marfa a esuat, intrucat clauzele suspensive de care era conditionata finalizarea tranzactiei nu au fost indeplinite, iar cumparatorul, Grup Feroviar Roman, nu a platit intreaga suma licitata pana la 14 octombrie, cand era data-limita prevazuta in Hotararea de Guvern.
Compania Grup Feroviar Roman a fost declarata, pe 20 iunie 2013, castigatoare a competitiei pentru privatizarea CFR Marfa, iar contractul de vanzare-cumparare a pachetului de 51% din capitalul social al societatii catre... mai mult
Luni, 28 Octombrie 2013, ora 08:35
Gruia Stoica, proprietarul Grup Feroviar Roman (GFR), a declarat marti ca a cerut comisiei de privatizare a CFR Marfa restituirea de urgenta a garantiei de 10 milioane de euro, precum si a avansului de 20 de milioane de euro depus pentru a indeplini conditiile de preluare a companiei.
El s-a declarat surprins de delaratia ministrului Transporturilor, Ramona Manescu, care a afirmat luni ca este analizata oportunitatea retinerii garantiei.
GFR a depus o grantie de 10 milioane de euro si a depus un avans de 20 milioane de euro intr-un cont escrow, reprezentand 10% din valoarea actiunilor CFR Marfa pe care urma sa le preia. Daca privatizarea s-ar fi incheiat cu succes, GFR trebuia sa achite inca 172 milioane de euro.
Potrivit consultantului juridic care asista GFR, intrucat privatizarea CFR nu s-a realizat garantia trebuie recuperata de indata, in timp ce banii din contul escrow ar trebui sa fie disponibili in trei zile de la notificarea GFR.
Consultantul juridic a adaugat ca este analizata si posibilitatea ca GFR sa solicite daune, dar nu a fost luata inca o decizie.
Gruia Stoica a declarat ca isi doreste ca privatizarea sa fie dusa pana la capat.
"Ne dorim sa ducem aceasta privatizare pana la capat. Este ceva de genul operatie reusita, dar facem tumori, vanzatorul nu si-a indeplinit cateva clauze contractuale", a afirmat Stoica intr-o conferinta de presa.
Anterior, proprietarul GFR a afirmat ca analizeaza posibilitatea de a cere o ordonanta presedintiala... mai mult
Miercuri, 16 Octombrie 2013, ora 10:10
Contractul de privatizare al CFR Marfa a fost semnat, la ministerul Transporturilor, iar omul de afaceri Gruia Stoica, care detine GFR este, in mod oficial, patronul CFR Marfa.
Gruia Stoica a declarat ca semnarea contractului este "o faza premergatoare" si ca "finalul va fi dupa ce va fi primit avizul de la Consiliul Concurentei", dand de inteles ca banii vor fi platiti ulterior.
De asemenea, dupa ce a iesit din sediul ministerului Transporturilor, omul de afaceri a precizat ca nu a fost facuta nicio modificare in contract.
Patronul GFR are la dispozitie 32 de zile pentru a plati 10% din banii promisi, respectiv 20 de milioane de euro. Restul banilor trebuie virati in contul statului pana la mijlocul lunii octombrie, cand expira cele 60 de zile in care trebuie incheiata privatizarea.
Privatizarea CFR Marfa depinde de avizul Consiliului Concurentei
Pe de alta parte, presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, spune ca institutia pe care o conduce nu a primit nicio notificare, desi "este in interesul lor sa obtina cat mai repede o aprobare" si ca "logic ar fi sa actioneze cat mai repede".
De asemenea, Chiritoiu a mentionat ca a instiintat guvernul ca ar prefera sa nu se faca nicio legatura intre plata banilor pentru CFR Marfa si avizul Consiliului Concurentei, dar ca "aceasta legatura deja s-a facut". In hotarea de guvern care referitoare la privatizarea CFR Marfa se mentioneaza ca privatizarea este incheiata doar daca se intrunesc o serie de... mai mult
Luni, 02 Septembrie 2013, ora 16:01
Firmele Grampet Service si Transbordare Vagoane-Marfa, ambele controlate de omul de afaceri Gruia Stoica, prin Grup Feroviar Roman (GFR), figureaza cu datorii la stat de peste 100.000 de euro, impotriva lor fiind deschisa procedura de executare silita, conform datelor oficiale ANAF. Reprezentantii acestei institutii declarau, luni, ca GFR nu figureaza in bazele de date ale Agentiei pe lista datornicilor.
Reprezentantii ANAF declarau, pentru Gandul, ca societatea Grup Feroviar Roman SA nu figureaza cu sechestre instituite, conturi blocate si nici pe lista datornicilor ANAF.
Gruia Stoica nu recunoaste datoriile catre buget
Omul de afaceri Gruia Stoica "condamna cu vehementa toate insinuarile cu privire la
asa-zise probleme fiscale, penale sau de capacitate financiara" cu care s-ar confrunta
GFR-Grampet.
Grupul arata, intr-un comunicat oficial, ca GFR-Grampet nu are probleme de bonitate, fiind chiar in discutii avansate cu institutii financiare internationale din top 5 mondial, in vederea finantarii tranzactiei pentru CFR Marfa. De asemenea, grupul are achitate la zi toate impozitele si taxele datorate bugetului de stat, si nu are restrictii impuse conturilor.
Totodata, "omul de afaceri Gruia Stoica nu face obiectul niciunui dosar penal aflat in derulare, iar peste 90% dintre contractele grupului se deruleaza cu operatori privati", se arata in comunicat.
GFR, o victima mediatica
Reprezentantii GFR acuza "atacuri mediatice", si se considera "tinta unei... mai mult
Luni, 05 August 2013, ora 14:42
Omul de afaceri Gruia Stoica, cel care controleaza compania Grup Feroviar Roman, declarata castigatoarea competitiei in privatizarea CFR Marfa, a declarat, joi, la TVR, ca va plati cele peste 200 de milioane de euro in termenul prevazut pentru ca altfel risca sa piarda 28 de milioane de euro.
"Daca eu nu platesc acesti bani, risc sa pierd 28 de milioane de euro. 10 milioane din scrisoarea de garantie pe care am depus-o la Ministerul Transporturilor si alte 18 milioane pe un cont escrow. Comisia de privatizare, tocmai din acest motiv sa nu se intample sa ajung in situatia de a nu plati, a cerut o suplimentare de 18 milioane de euro, un cont escrow, in termen de 30 de zile, pentru a demonstra ca avem acesti bani.
Nu cred ca as fi putut sa risc 28 de milioane de euro de dragul de a lua un trofeu sau de dragul de de a fi, cum se zice in limba romana, o zi primar", a declarat Gruia Stoica.
Acesta a precizat ca detine o parte din bani insa marea majoritate va fi din creditari pentru ca "nu cred ca acum are cineva 200 de milioane de euro cash".
"Traim in Romania si nu cred ca acum are cineva 200 de milioane de euro cash. Avem o parte din bani, pentru ca nicio banca, o institutie financiara externa sau fond nu poate sa iti dea acesti bani. Avem o parte din bani, dar marea majoritate vor fi din creditari. (...) Avem active de peste 400 de milioane de euro, GFR este bancabil, am vorbit cu institutii financiare externe si exista acesti bani", a explicat Gruia Stoica.... mai mult
Vineri, 21 Iunie 2013, ora 09:01
Gruia Stoica, unul din cei mai bogati oameni de afaceri din Romania si proprietarul Grampet Grup, cea mai mare companie privata de transporturi feroviare marfa din Romania, si-a consolidat si mai mult prezenta pe piata romaneasca prin achizitia a doua firme importante din domeniu, Electroputere Craiova si Reloc SA.
Grupul a preluat productia de locomotive a Electroputere Craiova la sfarsitul lui 2012, aceasta urmand sa isi schimbe numele in Electroputere VFU SA, transmite Capital.
In plus, prin cumpararea SC. Reloc S.A. Craiova, Grampet va avea acces direct la activitatea de reparatii de locomotive si material rulant, desfasurata de aceasta.
Negocierile pentru preluarea Electroputere au durat peste sase luni, iar suma pentru care s-a efectuat tranzactia a ramas confidentiala. mai mult
Vineri, 01 Februarie 2013, ora 10:50