Examen dificil pentru Guvern, in fata FMI. Ponta e optimist, specialistii sunt ingrijorati

Miercuri, 26 Iunie 2013, ora 14:21
1894 citiri
Examen dificil pentru Guvern, in fata FMI. Ponta e optimist, specialistii sunt ingrijorati
Premierul Victor Ponta asteapta rezulutatul raportului FMI

Reprezentantii misiunii FMI analizeaza performantele Romaniei in ceea ce priveste evaluarile a sasea si a opta din cadrul Acordului de imprumut. Premierul Victor Ponta se arata increzator si a declarat ca toate tintele au fost atinse. Nu de aceeasi parere sunt si specialistii in economie, care arata bilele negre ce se pot regasi in raportul FMI.

Conducerea FMI analizeaza daca Guvernul si-a indeplinit angajamentele si va decide evolutia viitorul Acordului. Analistul economic Constantin Rudnitchi crede ca intelegerea cu Fondul ar trebui sa continuie, dar nu "neaparat din cauza banilor", ci mai degraba pentru ca acordul cu FMI aduce "credibilitate Romaniei" si reprezinta un avertisment pentru guvernanti.

La solicitarea Business24 analistul economic Constantin Rudnitchi a identificat tintele atinse de Romania si a enumerat si angajamentele promise, dar neonorate de statul roman, in relatia cu FMI.

Bile albe

Arieratele. In acest moment, tinta referitoare la arierate ar fi fost atinsa dar Constantin Rudnitchi crede ca ar trebui facuta, mai degraba, "o radiografie" a arieratelor. Ministrul Finantelor Publice, Daniel Chitoiu, declara la sfarsitul lunii mai, ca tinta achitarea arieratelor de catre autoritatile locale este unul dintre principalele angajamente si ca promite ca acestea vor fi indeplinite.

La companiile de stat monitorizate in cadrul programului, arieratele s-au situat la sfarsitul anului trecut la 2% din PIB, peste plafonul indicativ din program stabilit la 1,5% din PIB, in principal din cauza acumularii de noi arierate in companiile feroviare de stat.

Un document citat de Mediafax pe 13 iunie arata ca valoarea arieratelor bugetului de stat sunt de 30 de milioane de lei, in loc de 20 de milioane de lei si ca un volum al arieratelor in companiile de stat a ajuns la 11,5 miliarde de lei, fata de 8,9 miliarde de lei.

Deficitul bugetar. Romania sta bine, comparativ cu alte state, in ceea ce priveste tintele macroeconomice asumate de Guvern in fata FMI. Statul roman si-a redus deficitul bugetar sub 3% din PIB in 2012 si raman sub acest nivel pe perioada 2013-2014, arata un raport al Comisiei Europene.

Presedintele Traian Basescu a confirmat in mod oficial ca Romania a iesit din procedura de deficit excesiv.

Romania a inregistrat un deficit bugetar de 2,9% anul trecut, dupa standardele UE, iar executivul comunitar estimeaza o reducere la 2,6% pentru anul in curs si la 2,4% pentru 2014.

Zona gri

Implementarea managementului privat la companiile de stat. Tarom este prima companie de stat la care a fost instalat, spre sfarsitul anului trecut, managementul privat, dar tot procesul continua sa fie unul controversat.

Austriacul Heinrich Vystopuil a refuzat sa ocupe functia, nemultumit de salariul oferit si a fost urmat, la conducerea Tarom de Christian Heinzmann. Acesta din urma a fost obligat, vineri, de Dan Pascariu, presedintele Consiliului de Administratie, sa isi scurteze mandatul cu trei ani, adica pana in luna noiembrie.

Privatizarea companiilor de stat Tentativa de privatizare a companiei Oltchim ramane de trista amintire, marcata de scandalul declansat de patronul televiziunii OTV, Dan Diaconescu, cel care a castigat licitatia, dar care a refuzat sa plateasca aproximativ 20 de milioane de euro pentru companie.

In cursa pentru CFR Marfa s-au inscris trei investitori - americanii de la OmniTRAX, Grup Feroviar Roman (GFR) si asocierea formata din Transfe-roviar Grup si fondul austriac Donau Finanz. Dupa ce niciunul dintre acestia nu a trecut etapa de precalificare, iar procedura a fost reluata, singurul pretendent a mai ramas doar GFR.

Gruia Stoica, omul care controleaza grupul, a anuntat ca va plati 202 milioane de euro pentru CFR, iar in acest moment decizia finala apartine Consiliului Concurentei, care urmeaza sa dea avizul pentru privatizarea CFR Marfa.

Transgaz si Nuclearelectrica sunt alte doua companii pentru care a fost demarata procedura de privatizare. Statul a vandut intreg pachetul de 15% din actiunile Transgaz (TGN), scos la vanzare prin oferta secundara pe Bursa, obtinand 72 milioane de euro, a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa la BVB, ministrul delegat pentru Energie, Constatin Nita.

"Pretul la care s-a adjudecat este de 179 lei pe actiune, ceea ce ne permite sa incasam 72 milioane de euro. Este baza de pornire pentru celelalte privatizari pe care le vom avea in acest mod", a afirmat Nita. Modelul privatizarii pe bursa a fost implementat si pentru Nuclearlectrica. Guvernul va scoate pe bursa un pachet de actiuni de 10%, pentru care spera sa obtina 300 de milioane de lei.

Bile negre

Reorganizarea ANAF. Guvernul promitea reorganizarea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, printr-un proiect care prevedea infiintarea a opt directii regionale, urmand ca, din 2015, numarul de administratii financiare sa fie redus drastic, la 20% din unitatile actuale.

Controlul averilor Potrivit unui proiect de modificare a Codului Fiscal, organele de control ar putea cere fiecarui cetatean sa arate ce avere are.

"Ascunsa" sub titulatura de "combatere a evaziunii fiscale", miza noii strategii ANAF este, de fapt, controlul averilor, mentioneaza profesorul de economie Mircea Cosea. Totusi, analistul Constantin Rudnitchi subliniaza ca nu au fost facute demersuri semnificative in acest sens si atrage atentia ca ar "trebui verificati inclusiv secretari de stat si reprezentanti ai guvernului", nu doar oamenii de afaceri.

Introducerea unei declaratii unice pentru companii Analistul Constantin Rudnitchi aminteste ca Executivul promitea introducerea unei declaratii unice pentru companii, dar ca nu s-a mai intamplat nimic in ultima perioada si ca subiectul a intrat intr-un con de umbra.

Trebuie sa continue acordul cu FMI?

Specialistul compara acordul cu "o mini-ghilotina", justificand dimensiunea redusa a instrumentului mortal prin faptul ca "oricum, guvernantii pot amana efectele acordului prin diverse proceduri".

Reprezentantii Guvernului se afla, intr-adevar, intr-o zona "gri" in privinta mai multor puncte asumate prin scrisoarea de intentie care pot fi trecute, in functie de necesitati, fie la capitolul tinte atinse, fie la esecuri.

In timp ce membrii partidului de Guvernamant sunt incantati de privatizatirea unor companii de stat, precum Nuclearelectrica sau CFR Marfa, reprezentantii Opozitiei observa ca procesul nu a fost, inca, finalizat si ca a atras o serie de serie de controverse.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#raport FMI, #evaluare fmi romania, #Ponta FMI, #tinta acord FMI Romania , #Acord FMI