Guvernul "face zarurile" pentru privatizarea CFR: garantie de 20 de milioane de euro si acordul Concurentei

Joi, 15 August 2013, ora 13:17
1810 citiri
Guvernul "face zarurile" pentru privatizarea CFR: garantie de 20 de milioane de euro si acordul Concurentei

Executivul a publicat miercuri seara in Monitorul Oficial Hotararea de Guvern privind vanzarea pachetului majoritar de actiuni la CFR Marfa. Guvernul a stabilit ca termenul de finalizare a privatizarii CFR Marfa este jumatatea lunii octombrie.

Printre conditiile impuse pentru incheierea tranzactiei figureaza si constituirea unui depozit bancar de aproximativ 20 milioane de euro de catre GFR si o adresa sau un aviz de la Consiliul Concurentei.

Actul normativ stabileste ca finalizarea tranzactiei, constand in transferul dreptului de proprietate asupra pachetului de actiuni, va fi realizata sub conditia incheierii unui contract de escrow in termen de 30 de zile de la data semnarii contractului de vanzare de actiuni.

Contractul de escrow va fi anexa la contractul de vanzare de actiuni si va avea ca obiect, in principal, plata de catre cumparator a 10% din pretul de cumparare (90,49 milioane lei) in termen de doua zile de la data contractului de escrow.

Executivul nu indica insa un termen limita pentru semnarea contractului de vanzare a actiunilor.

Transferul dreptului de proprietatea asupra actiunilor majoritare la CFR Marfa este conditionat totodata de "emiterea de catre Consiliul Concurentei a unei adrese sau decizii" in conformitate cu dispozitiile Legii concurentei "si/ sau emiterea unui asemenea document de catre alte autoritati de concurenta competente".

Incheierea vanzarii actiunilor se va realiza de asemenea doar prin creditarea contului vanzatorului, statul roman, cu intreaga suma reprezentand pretul pachetului de actiuni.

Modalitatea de plata a actiunilor va consta in incasarea integrala, la data finalizarii tranzactiei, de catre vanzator a garantiei de participare la licitatie in valoare de 10 milioane euro, a celor 90 milioane lei din fondul escrow si a diferentei ramase pana la pretul de vanzare

Obligatia GFR: Nominalizarea a doi administratori in CA - Cumparatorul va trebui sa respecte obligatiile societare fata de vanzator, printre care dreptul acestuia din urma de a nominaliza doi administratori in CA-ul societatii pe perioada in care va mai detine cel putin 10% din actiuni.

Vanzarea, posibilila pentru doua treimi din capitalul social - De asemenea, reducerea sau majorarea capitalului social, schimbarea formei juridice, fuziunea sau divizarea pe o perioada de cinci ani nu se va putea realiza decat cu o majoritate de cel putin doua treimi din capitalul social. In acelasi timp, hotararile de modificare a obiectului principal de activitate al societatii sau dizolvarea societatii se va adopta cu unanimitatede voturi, reprezentand intreg capitalul social.

Guvernul conditioneaza totodata finalizarea tranzactiei de obtinerea acordului de la finantatorii interni si externi ai CFR Marfa cu privire la modificarea structurii actionariatului societatii.

Penalitate de 5% pentru cumparator daca nu se respecta obligatiile contractuale - Statul detine, conform actului normativ, dreptul de reziliere a contractului in imprejurari ce implica o culpa a cumparatorului.

Executivul se angajeaza sa activeze clauza penala in cazul neindeplinirii sau nerespectarii de catre GFR Grup, in tot sau in parte, a oricareia dintre obligatiile contractuale, cumparatorul fiind obligat sa plateasca o penalitate de 5% din pretul de cumparare pentru neexecutarea acestor obligatiuni, cu exceptia obligatiilor continue, a caror incalcare, in tot sau in parte, indreptateste statul roman sa recurga la rezilierea contractului.

Potrivit hotararii de Guvern, daca finalizarea tranzactiei nu are loc, indiferent de orice culpa a cumparatorului, in termenul de 60 de zile calendaristice de la data intrarii in vigoare a hotararii, contractul se desfiinteaza "de plin drept" fara a mai fi necesara punerea in intarziere, fara orice alta formalitate prealabila si fara interventia instantei.

Consiliul Concurentei joaca la temporizare

Consiliul Concurentei nu a analizat inca HG privind privatizarea CFR Marfa, care indica luna octombrie pentru finalizarea procedurii, dar estimeaza ca va dura o luna de la notificare pentru a se stabili daca decizia va fi luata local sau la nivelul CE, termenul legal de aprobare fiind de 6 luni.

Presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, a declarat pentru Mediafax ca nu va putea analiza hotararea de Guvern pana luni si a reiterat ca termenul legal pentru emiterea unei decizii privind concentrarea economica este de sase luni.

Acest termen curge de la momentul notificarii din partea Grup Feroviar Roman (GFR), care va fi trimisa dupa semnarea contractului, a spus el.

Notificarea intra exclusiv in sarcina cumparatorului si include o serie de documente privind activitatea celor doua companii, dar si despre piata pe care activeaza.

"Cam o luna ne va lua dupa notificare sa stabilim cu CE cine are juridisdictie", a spus presedintele Consiliului Concurentei.

Basescu avertizeaza cu privire la soliditatea financiara a lui Stoica

In privatizarea CFR Marfa a intervenit si presedintele Traian Basescu care a "atras atentia" Guernului cu privire la bonitatea GFR.

Presedintele l-a acuzat intr-o declaratie oficiala pe Gruia Stoica, castigatorul licitatiei, ca amana semnarea contractului de privatizare deoarece nu poate plati, in timp ce Guvernul incearca sa musamalizeze aceasta incurcatura.

"Daca in momentul de fata investitorul imprumuta bani ca sa poata plati compania si nu ii gaseste - in momentul de fata nu sunt prea multe banci dispuse sa finanteze - de unde o sa gaseasca bani pentru modernizarea companiei? Are nevoie de locomotive moderne, de vagoane modernizate, de depouri modernizate, de multe altele", a declarat Traian Basescu, in cadrul unei conferinte de presa, sustinuta luni seara.

Replica nu a intarziat sa apara. Gruia Stoica, proprietarul grupului Grampet, din care face parte Grup Feroviar Roman (GFR), desemnat castigator al procesului de privatizare a CFR Marfa, a afirmat ca "orice companie serioasa din lume face achizitii de companii de asemenea anvergura cu credite bancare, in completarea fondurilor proprii", dupa ce Traian Basescu a spus ca bancile nu sunt dispuse sa acorde credite mari societatilor.

"GFR/Grampet este o societate bancabila, solida financiar, fara datorii la stat, un important angajator roman si un important contributor la buget, care isi mentine angajamentul de a plati suma ofertata in cadrul licitatiei. Conform calendarului stabilit prin caietul de sarcini, am depus deja garantia de 10 milioane de euro, suma importanta pentru o piata precum cea din Romania. Avem discutii in prezent cu institutii financiare din top 5 mondial si avem certitudinea ca vom face plata conform conditiilor stabilite", a declarat omul de afaceri, prin intermediul unui comunicat.

#privatizare cfr marfa, #hotarare guvern privatizare cfr, #conditii privatizare CFR Marfa, #termen vanzare cfr , #stiri CFR