Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

GFR a depus notificarea la Consiliul Concurentei pentru preluarea CFR Marfa

GFR a depus notificarea la Consiliul Concurentei pentru preluarea CFR Marfa


Grup Feroviar Roman (GFR) a depus legal notificarea la Consiliul Concurentei pentru a solicita aprobarea achizitiei CFR Marfa, a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

"GFR a depus legal notificarea. A transmis si o serie de completari, respectiv anexele (la contractul de privatizare, care lipseau din dosarul depus saptamana trecuta - n.r.). Mai are o serie de precizari de transmis, in special referitoare la definirea pietelor", a afirmat Chiritoiu.

Declaratiile sefului autoritatii nationale de concurenta vin dupa ce, saptamana trecuta, GFR a depus o serie de acte la Consiliul Concurentei, insa notificarea nu era completa, intrucat lipseau anexele la contractul de privatizare.

Termenul pana la care Consiliul Concurentei trebuie sa dea un raspuns este de cinci luni de la primirea documentatiei complete.

Chiritoiu a precizat, la finele saptamanii trecute, la Sinaia, ca nu este exclusa nicio varianta de raspuns din partea Concurentei.

"Cotele de piata sunt mari si ne uitam la asta. Putem spune 'da', 'nu' sau 'da, conditionat'. Conditiile pot fi de ordin structural, cum ar fi renuntarea la anumite parti din aceste companii. Ne putem uita si la partea de contracte. Este mai putin probabil sa punem conditii pe partea de pret, dar ne vom uita si la asta. Nimic nu este exclus", a explicat Chiritoiu.

Intrebat ce se va intampla daca raspunsul Concurentei va fi negativ, Chiritoiu a raspuns ca, in acel caz, toata tranzactia va fi blocata.

Declaratiile lui Traian Basescu

Duminica, presedintele Traian Basescu a declarat ca, din informatiile pe care le detine, GFR nu va avea banii necesari la termenul stabilit, pentru a duce la capat preluarea CFR Marfa.

"Pe 4 octombrie, GFR-ul (Grup Feroviar Roman - n.r.), cel care a fost declarat castigator al licitatiei, trebuie sa aiba depozitul de 20,2 milioane de euro ca garantie, dupa care in 30 de zile trebuie sa vina cu diferenta de inca 180 de milioane. Nu vreau sa descurajez investitorul, dar din cate stiu nu-i va avea. Si atunci se cauta tot soiul de tertipuri cum a fost si acela cu intarzierea semnarii contractului, ca s-a plimbat hotararea de guvern", a sustinut Traian Basescu, intr-o emisiune televizata.

Compania Grup Feroviar Roman a fost declarata pe 20 iunie 2013 castigatoare a competitiei pentru privatizarea CFR Marfa, iar contractul de vanzare-cumparare a pachetului de 51% din capitalul social al societatii catre societatea comerciala Grup Feroviar Roman a fost semnat in data de 2 septembrie 2013.

Pretul oferit de GFR a fost de 202 milioane de euro. In plus, GFR si-a asumat investitii de aproximativ 900 milioane de lei la CFR Marfa.

Grup Feroviar Roman este o societate cu capital social integral privat, care presteaza servicii de transport feroviar de marfuri si servicii conexe transportului feroviar. GFR face parte din grupul de firme Grampet, controlat de omul de afaceri Gruia Stoica.

GFR exploateaza un parc de 8.000 de vagoane si 260 de locomotive. In asociere cu CFR Marfa in societatea Rolling Stock, GFR a inregistrat, in 2012, un profit de 4,5 milioane euro.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Agerpres
Articol citit de 1480 ori