Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Gruia Stoica: Privatizarea HZ Cargo a esuat din cauza partii croate

Gruia Stoica: Privatizarea HZ Cargo a esuat din cauza partii croate


Privatizarea HZ Cargo a fost sistata intrucat situatia companiei feroviare din Croatia s-a depreciat consistent de la lansarea procedurii, afirma proprietarul grupului Grampet, Gruia Stoica, care considera ca "deznodamantul nefericit" poate fi pus pe seama lipsei de experienta a partii croate.

"Dupa un lung proces de negociere, marcat pe tot parcursul lui de obstacole birocratice impuse de formatul in care a fost organizata privatizarea, Ministerul Transporturilor din Croatia a ajuns la concluzia ca barierele de natura legala si legate de starea financiara deteriorata a companiei feroviare de stat HZ Cargo fac imposibila finalizarea tranzactiei in conditiile stabilite initial. Partea croata a recunoscut, in cadrul negocierilor, dar si in conferinta de presa organizata astazi de ministrul Doncic (Sinisa Hajdas Doncic, ministrul croat al Transporturilor, n.r.), faptul ca situatia HZ Cargo s-a depreciat consistent de la inceputul procedurii de privatizare si pana acum si a ales sa sisteze negocierile, urmand sa rezolve aceste probleme inaintea lansarii unui nou proces de privatizare", a declarat agentiei Mediafax proprietarul Grampet.

Ministerul Transporturilor din Croatia a anuntat, vineri, ca acordul de privatizare privind vanzarea companiei croate de transport feroviar de marfa HZ Cargo catre Grup Feroviar Roman (GFR), parte a Grampet, a esuat dupa ce cumparatorul roman a schimbat unele conditii referitoare la achizitie fata de cele pe care le-a prezentat in oferta angajanta.

Autoritatile croate au informat ca in aceasta situatie nu pot continua procesul de vanzare, potrivit Reuters.

"Avem toata intelegerea in ceea ce priveste decizia partenerului nostru de intrerupere a procesului de privatizare a HZ Cargo, fundamentata - asa cum s-a subliniat in conferinta pe care au organizat-o astazi (luni, n.r.) - pe imposibilitatea reala a ministerului de a avea o cunoastere la zi a situatiei din HZ Cargo si de a raspunde clar si concis intrebarilor noastre legitime legate de active, legate de litigii si altele", afirma omul de afaceri.

GFR negocia cu statul croat preluarea a 75% din actiunile HZ Cargo

Grup Feroviar Roman negocia cu statul croat preluarea a 75% din actiunile HZ Cargo.

Potrivit reprezentantilor Grampet, licitatia a fost organizata fara rezolvarea anterioara a statutului legal al proprietatilor HZ Cargo, dintre care doar doua erau inregistrate corespunzator, restul putand face obiectul revendicarii in justitie, ceea ce expunea cumparatorul la posibile pierderi de circa 20 milioane euro.

De asemenea, statul croat nu a obtinut acordul Comisiei Europene in privinta ajutorului de stat acordat companiei anterior vanzarii, iar informatia comerciala privind HZ Cargo a fost incompleta, facand imposibila o evaluare adecvata a companiei, care acumuleaza in prezent pierderi de 4 milioane euro/luna.

Privatizarea unor companii de stat si concesionarea operarii sistemului de autostrazi sunt parte a unui plan al guvernului croat pentru reducerea deficitului bugetar si indatorarii, pentru a respecta criteriile Uniunii Europene.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1244 ori