CC, despre preluarea CFR: Solicitarea GFR e incompleta

Sambata, 28 Septembrie 2013, ora 14:57
1545 citiri
CC, despre preluarea CFR: Solicitarea GFR e incompleta
Foto: feroviarul.ro

Solicitarea depusa marti de Grup Feroviar Roman (GFR) la Consiliul Concurentei pentru aprobarea preluarii CFR Marfa este incompleta, a declarat sambata, la Sinaia, presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu.

"Solicitarea nu este completa si le vom trimite saptamana viitoare o cerere sa completeze datele. Noi vom da un raspuns cat mai curand posibil. Termenul in care trebuie sa dam un raspuns este de cinci luni de la primirea documentatiei complete", a spus Chiritoiu.

Potrivit acestuia, nu este exclusa nicio varianta de raspuns din partea Concurentei.

"Cotele de piata sunt mari si ne uitam la asta. Putem spune 'da', 'nu' sau 'da, conditionat'. Conditiile pot fi de ordin structural, cum ar fi renuntarea la anumite parti din aceste companii. Ne putem uita si la partea de contracte. Este mai putin probabil sa punem conditii pe partea de pret, dar ne vom uita si la asta. Nimic nu este exclus", a explicat Chiritoiu.

Intrebat ce se va intampla daca raspunsul Concurentei va fi negativ, Chiritoiu a raspuns ca, in acel caz, toata tranzactia va fi blocata.

"Am discutat si cu Comisia Europeana despre acest caz si ii vom anunta saptamana viitoare ca am primit notificarea. Chiar daca documentele nu sunt complete, le vom spune celor de la Comisie ce avem", a adaugat Chiritoiu.

Consiliul Concurentei a anuntat vineri, printr-un comunicat de presa, ca a solicitat informatii din piata despre concentrarea economica formata dupa preluarea companiei CFR Marfa de catre Grup Feroviar Roman (GFR).

CC este interesat de observatiile si punctele de vedere ale tertilor, inclusiv concurenti si clienti ai partilor implicate, in legatura cu aceasta tranzactie.

"Dorim sa aflam opiniile actorilor din piata, sa strangem cat mai multe informatii pentru a putea analiza cat mai obiectiv impactul pe care il poate avea aceasta tranzactie asupra economiei", a declarat presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu.

Grup Feroviar Roman, societate din grupul Grampet, a notificat, marti, Consiliului Concurentei concentrarea economica pe care o va realiza prin preluarea pachetului de actiuni reprezentand 51% din capitalul social al CFR Marfa.

Societatile implicate in concentrarea economica notificata realizeaza servicii de transport feroviar de marfuri si servicii conexe transportului feroviar.

In ceea ce priveste analiza concentrarilor economice, in functie de dimensiunea operatiunii respective (nationala sau comunitara), aceasta poate fi realizata fie de Consiliul Concurentei, fie de Comisia Europeana.

"Incepand cu data primirii unei notificari complete, care contine toate elementele necesare pentru a permite controlul eficient al unei operatiuni de concentrare economica, termenul legal maxim in care institutia noastra va emite o decizie in ceea ce priveste compatibilitatea unei operatiuni de concentrare economica cu un mediu concurential normal este de cinci luni", se arata in comunicatul Consiliului Concurentei.

Ministrul Transporturilor, Ramona Manescu, a declarat, joi, ca este "cu ochii pe ceas", in contextul in care Grup Feroviar Roman /GFR/ trebuie sa vireze pana in data de 4 octombrie garantia in procesul de privatizare a companiei CFR Marfa, iar in 30 de zile intreaga suma.

"Eu am obligatia sa respect contractul si Hotararea de Guvern, am niste termene prevazute. Sunt cu ochii pe ceas, ma uit sa fie respectate aceste termene. Am trimis la CFR Marfa, CFR Calatori si CFR Infrastructura o comisie formata din Corpul de Control si functionari ai Ministerului Transporturilor, specialisti pe domeniul de infrastructura feroviara tocmai pentru a vedea in ce masura, in momentul de fata, pot sa fac un anunt cu privire la situatia pe care am gasit-o. Grup Feroviar Roman trebuie sa vireze pana pe 4 octombrie garantia, iar in 30 de zile toti banii", a spus Manescu, la "Bucharest Forum 2013".

La inceputul acestei saptamani, ministrul Transporturilor afirma ca procesul de privatizare a companiei CFR Marfa va fi reluat, in cazul in care actuala procedura esueaza, dar a dat asigurari ca, deocamdata, procedura de privatizare este ''in regula''.

Compania Grup Feroviar Roman /GFR/ a fost declarata pe 20 iunie 2013 castigatoare a competitiei pentru privatizarea CFR Marfa, iar contractul de vanzare-cumparare a pachetului de 51% din capitalul social al societatii catre societatea comerciala Grup Feroviar Roman a fost semnat in data de 2 septembrie 2013.

Pretul oferit de GFR a fost de 202 milioane de euro. In plus, GFR si-a asumat investitii de aproximativ 900 milioane de lei la CFR Marfa.

Grup Feroviar Roman este o societate cu capital social integral privat, care presteaza servicii de transport feroviar de marfuri si servicii conexe transportului feroviar. Face parte din grupul de firme Grampet, controlat de omul de afaceri Gruia Stoica.

GFR exploateaza un parc de 8.000 de vagoane si 260 de locomotive. In asociere cu CFR Marfa in societatea Rolling Stock, GFR a inregistrat, in 2012, un profit de 4,5 milioane euro.

Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
După ultimele vânzări înregistrate de Apple pentru produsul Vision Pro, casca VR a gigantului tech, se pare că oficialii companiei au luat decizia de a limita producția dispozitivelor....
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
#privatizarea cfr marfa, #GFR acte privatizare CFR , #Management