Interviurile Business24.ro

Despre FMI

Fondul Monetar International este o organizatie internationala cu 186 de state membre, constituita prin Tratatul de la Bretton Woods in 1944. 
 
Peste 40 de tari au fost prezente la momentul semnarii tratatului, in iulie 1944. Documentul prevedea proceduri si reguli care sa guverneze economia mondiala. Ca urmare a acordului, au fost create Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare si Fondul Monetar International. Institutiile mai sunt cunoscute si cu numele de "gemenii Bretton Woods". 
 

Scopul institutiei

Principalul scop al FMI este cooperarea monetara internationala, garantarea stabilitatii financiare, facilitatea comertului international, contribuirea la un nivel inalt de ocupare a fortei de munca, stabilitate economica si combaterea saraciei. 
 
Fondul isi asigura resursele prin contributia statelor membre, care platesc cote in functie de puterea economica a fiecarei tari. 

Conducere FMI

FMI are o serie de organisme de conducere, precum Consiliul Guvernatorilor, Comitetul Financiar si Monetar International si Consiliul Director. 
 
Consiliul Guvernatorilor este format din sefii bancilor centrale si ministrii de finante din fiecare dintre cele 184 de state membre. Consiliul Director este format din 24 de membri si conduce activitatile curente. 
 
Christine Lagarde, fost ministru de Finante in Franta, a preluat conducerea FMI in 2011, ea fiind cel de-al 11-lea director al Fondului International Monetar. 
 
Deciziile in cadrul institutiei sunt luate prin votul membrilor. Hotararile majore necesita o majoritate de 85% din voturi. Statele Untie ale Americii, Japonia, Germania, Franta si Marea Britanie sunt primele cinci tari dupa puterea de vot din cadrul FMI. Dintre acestea, SUA au fost intotdeauna singura tara care poate bloca o decizie a FMI, detinand peste 16,7% din puterea totala de vot. Statele Uniunii Europene au impreuna 32,07% din puterea de decizie din cadrul FMI. 
 

Romania si FMI

 
Romania este membra a Fondului Monetar International de la 15 decembrie 1972. In 2007, Statutul FMI in Romania fost modificat pentru a asigura eficienta acestei functii in contextul globalizarii actuale. Functia de supraveghere este stipulata in Articolul IV al documentului mentionat. 
 
Supravegherea FMI trebuie sa vizeze, in principal, stabilitatea externa si sa evalueze riscurile si vulnerabilitatile unei economii. 
 
Romania beneficiaza de asistenta financiara din partea FMI prin programe de imprumut de tipul Acord Stand-By. Incepand cu 1972, Romania a folosit resursele FMI in 12 ocazii pentru sustinerea financiara a programelor economice ale guvernului. Acordurile stand-by aprobate in iulie 2004 si martie 2011 au fost de tip preventiv, pe 24 de luni, din care autoritatile romane nu au intentionat sa faca trageri decat in cazuri de forta majora. 
 
In mai 2009, Consiliul Director al FMI a aprobat un nou Acord Stand-by pe 24 de luni, in valoare de 12,95 miliarde de euro (11,44 miliarde DST), ca parte a unui pachet financiar international care include alte 5 miliarde de euro prin facilitatea Uniunii Europene de sprijinire a balantei de plati, 1 miliard euro prin programele FPL ale Bancii Mondiale si 1 miliard de la alte institutii internationale. Ultima transa, cea de-a opta, in valoare de 874 milioane DST, nu va fi efectiv o transa. 
 
Banca Nationala a Romaniei a efectuat pe 6 august 2012, o prima plata, in valoare de500 milioane DST (Drepturi Speciale de Tragere), catre FMI, in contul imprumutului contractat in 2009. La cursul BNR din 3 august, 1 DST valora 5,7155 lei. Conform planului de rambursare, in 2012, Romania trebuie sa returneze peste 1,7 miliarde de euro.