FMI și-a redus din nou estimările privind economia mondială: ”Lumea ar putea fi în curând în pragul unei recesiuni”

Marti, 26 Iulie 2022, ora 17:20
642 citiri
FMI și-a redus din nou estimările privind economia mondială: ”Lumea ar putea fi în curând în pragul unei recesiuni”
Potrivit FMI, este posibil ca PIB-ul mondial să se fi contractat în al doilea trimestru FOTO Twitter

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit din nou, în scădere, estimările privind creşterea economiei mondiale, potrivit unui raport făcut public marți, 26 iunie, potrivit Reuters

Instituția a avertizat că riscurile care rezultă din inflaţia ridicată şi războiul din Ucraina încep să se materializeze, astfel că, dacă nu sunt ținute sub control, ar putea arunca economia mondială în recesiune.

Într-un update la raportul ”World Economic Outlook”, Produsul Intern Brut mondial ar urma să înregistreze un avans de 3,2% în 2022, faţă de creştere de 3,6% prognozată în aprilie. FMI adaugă că este posibil ca PIB-ul mondial să se fi contractat în al doilea trimestru, din cauza încetinirilor înregistrate în China şi Rusia.

Fondul şi-a revizuit şi estimările pentru 2023, când economia mondială este prognozată să înregistreze un avans de 2,9%, faţă de o creştere de 3,6% estimată în luna aprilie, motivul pentru această revizuire fiind impactul unei politici monetare mai stricte.

”Perspectiva s-a înrăutăţit semnificativ după luna aprilie. Lumea ar putea fi în curând în pragul unei recesiuni globale, la doar doi ani după ultima recesiune”, a declarat economistul-şef al FMI, Pierre-Olivier Gourinchas.

Fondul Monetar Internaţional a subliniat că cele mai recente prognoze ale sale sunt ”extrem de incerte”, fiind supuse unor riscuri în scădere care provin din războiul din Ucraina şi explozia preţurilor la energie şi alimente. Conform unui scenariu alternativ ”plauzibil”, care include o oprire completă a livrărilor de gaze ruseşti spre Europa şi o nouă reducere cu 30% a exporturilor de petrol ale Rusiei, FMI estimează că ritmul de creştere a economiei mondiale ar urma să încetinească până la 2,6% în 2022 şi la 2% în 2023, iar Europa şi SUA ar urma să înregistreze o creştere apropiată de zero anul viitor.

Potrivit FMI, creşterea economică mondială a coborât sub pragul de 2% doar de cinci ori după 1970, inclusiv recesiunea provocată de pandemia de COVID în 2020.

Cel mai recent raport al FMI nu include noi cifre cu privire la România. Instituţia financiară menţionează faptul că şi-a revizuit estimările cu privire la Europa emergentă şi în dezvoltare, regiune unde este inclusă şi România, care potrivit update-ului publicat marţi ar urma să înregistreze o contracţie de 1,4% în acest an, cu 1,5 puncte procentuale mai mică decât ...citeste mai departe despre "FMI și-a redus din nou estimările privind economia mondială: ”Lumea ar putea fi în curând în pragul unei recesiuni”" pe Ziare.com

Avertismentul șefei FMI privind inflația din țările bogate: „Să nu ne pripim în ultimul ceas”
Avertismentul șefei FMI privind inflația din țările bogate: „Să nu ne pripim în ultimul ceas”
Șefa Fondului Monetar Internațional (FMI), Kristalina Georgieva, cere prudență. Ea a declarat joi, 11 aprilie, că, deși inflația a scăzut mai repede decât spuneau pronosticurile,...
Scăderea inflației la 6,6% nu înseamnă că am scăpat de prețuri ridicate. „Oamenii nu mai consumă, sunt deja epuizați și sărăciți”
Scăderea inflației la 6,6% nu înseamnă că am scăpat de prețuri ridicate. „Oamenii nu mai consumă, sunt deja epuizați și sărăciți”
Rata anuală a inflației a coborât în luna martie 2024 la 6,61%, de la 7,23% în februarie, în condițiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 2,81%, cele nealimentare cu 8,06%, iar...
#economia mondiala, #recesiune globala, #fmi, #razboi Rusia Ucraina, #inflatie , #Stiri Macroeconomie