FMI s-ar putea muta in curand in China, la cum merg lucrurile

Miercuri, 26 Iulie 2017, ora 05:20
5658 citiri
FMI s-ar putea muta in curand in China, la cum merg lucrurile
Foto: Flickr/International Monetary Fund

Perceptia publicului privind controlul exercitat de Washington asupra FMI s-ar putea schimba radical intr-un deceniu.

Sediul institutiei financiare internationale ar putea fi mutat la Beijing, daca trendul de crestere economica al Chinei se va mentine la nivel actual, recunoaste sefa institutiei, Christine Lagarde, citata de Hurriyet Daily News.

O evolutie performanta a economiilor emergente ar duce la o modificare in structura votului din FMI, fapt ce ar creste influenta Chinei si a altor tari in detrimentul SUA, a explicat Lagarde.

"Aceasta ar insemna, la fel de bine, ca in 10 ani sa nu mai purtam discutiile acestea la Washington, ci in sediul central al FMI de la Beijing", a punctat Christine Lagarde, in cadrul unei conferinte tinuta la Centrul pentru Dezvoltare Globala.

Conform regulamentului de functionarea al institutiei, sediul central FMI trebuie sa fie plasat in tara cu cea mai puternica economie. De la infintarea sa, in 1945, FMI a avut birourile centrale in Washington, SUA, mentinand in continuare un raport de vot de 16,5% in structura decizionala a institutiei.

Conform economistilor, in cel mult 10 ani, pe ritmul unei cresteri economice anuale de peste 6% a Chinei, tara asiatica ar ajunge sa se impuna ca avand cel mai mare PIB global in termeni nominali.

O parte din institutiile financiare internationale, printre care si FMI, considera ca aportul Chinei la crestere economica globala este deja vizibil.

Ultima revizuire a influentei votului dat de tarile membre a avut loc in 2010, o alta urmand sa se petreaca in 2018.

#fmi, #influenta FMI, #crestere economica china, #razboi economic SUA China , #Management

Curs valutar

1 EUR = 4.9763 RON

-0.0005

1 USD = 4.7792 RON

0.0183
  1. 900.000 de români loviți într-o țară vestică: Cea mai mare criză din ultimii 80 de ani, valuri de concedieri
  2. Acum este evident pentru toată lumea că România este în faliment, susține Florin Cîțu. Ce instituții sunt vinovate de acest "genocid economic"
  3. Un economist cunoscut, fost director de bancă, avertizează că începe criza similară cu cea din 2008. Care vor fi sectoarele cele mai afectate: "Am un deja vu"
  4. De la București la Chișinău, pe autostradă. Când va fi posibilă "minunea": "Lucrările vor demara la începutul lunii februarie"
  5. O firmă din China își închide fabrica din România și concediază aproape 500 de oameni. Chinezii începuseră producția de doar trei ani, cu ajutor financiar de la statul român
  6. Cea mai recentă măsură de pe masa Guvernului Ciolacu, o „bombă cu ceas". Un cunoscut economist român pune „tunurile" pe alianța PSD+PNL+UDMR: „Scamatorie fiscală, demnă de o țară din lumea a treia"
  7. Lovitură primită de Trump chiar în prima zi de la inaugurare. O principală sursă a averii lui este în picaj
  8. Donald Trump începe războiul comercial cu Uniunea Europeană. "UE este foarte rea pentru noi. Ne tratează foarte rău"
  9. Bulgaria a atins linia de finiș înaintea României. Cum a reușit: aderarea la euro, inflație scăzută, datorii mici și deficit ușor de gestionat
  10. Companiile de stat care riscă să fie închise. Marcel Ciolacu, ultimatum pentru firmele care ies pe roșu