FMI s-ar putea muta in curand in China, la cum merg lucrurile

Miercuri, 26 Iulie 2017, ora 05:20
5044 citiri
FMI s-ar putea muta in curand in China, la cum merg lucrurile
Foto: Flickr/International Monetary Fund

Perceptia publicului privind controlul exercitat de Washington asupra FMI s-ar putea schimba radical intr-un deceniu.

Sediul institutiei financiare internationale ar putea fi mutat la Beijing, daca trendul de crestere economica al Chinei se va mentine la nivel actual, recunoaste sefa institutiei, Christine Lagarde, citata de Hurriyet Daily News.

O evolutie performanta a economiilor emergente ar duce la o modificare in structura votului din FMI, fapt ce ar creste influenta Chinei si a altor tari in detrimentul SUA, a explicat Lagarde.

"Aceasta ar insemna, la fel de bine, ca in 10 ani sa nu mai purtam discutiile acestea la Washington, ci in sediul central al FMI de la Beijing", a punctat Christine Lagarde, in cadrul unei conferinte tinuta la Centrul pentru Dezvoltare Globala.

Conform regulamentului de functionarea al institutiei, sediul central FMI trebuie sa fie plasat in tara cu cea mai puternica economie. De la infintarea sa, in 1945, FMI a avut birourile centrale in Washington, SUA, mentinand in continuare un raport de vot de 16,5% in structura decizionala a institutiei.

Conform economistilor, in cel mult 10 ani, pe ritmul unei cresteri economice anuale de peste 6% a Chinei, tara asiatica ar ajunge sa se impuna ca avand cel mai mare PIB global in termeni nominali.

O parte din institutiile financiare internationale, printre care si FMI, considera ca aportul Chinei la crestere economica globala este deja vizibil.

Ultima revizuire a influentei votului dat de tarile membre a avut loc in 2010, o alta urmand sa se petreaca in 2018.

#fmi, #influenta FMI, #crestere economica china, #razboi economic SUA China , #Management