FMI, previziuni sumbre pentru 2023. Omenirea este în prag de recesiune și insecuritate alimentară

Miercuri, 13 Iulie 2022, ora 18:20
473 citiri
FMI, previziuni sumbre pentru 2023. Omenirea este în prag de recesiune și insecuritate alimentară
Perspectivele pentru acest an şi anul următor vor fi revizuite în jos la finele acestei luni FOTO Pixabay

Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a avertizat că instituţia îşi va revizui din nou în jos estimările privind creşterea economiei mondiale, din cauza unor factori precum războiul din Ucraina, restricţiile introduse în China şi inflaţia ridicată.

Perspectivele pentru acest an şi anul următor vor fi revizuite în jos la finele acestei luni, când FMI va da publicităţii raportul World Economic Outlook Update, a scris miercuri şeful FMI, Kristalina Georgieva, pe blog, fără a oferi cifre concrete.

"Perspectiva rămâne extrem de incertă. Va fi un an 2022 dificil şi, posibil, un an 2023 şi mai dificil, cu un risc crescut de recesiune", a notat Georgieva.

Avertismentul lansat de FMI vine după ce, în luna aprilie, instituţia şi-a revizuit, în jos, estimările privind creşterea economiei mondiale în acest an, până la 3,6%, faţă de avansul de 4,4% preconizat înainte de războiul din Ucraina. În plus, avertismentul vine înainte de reuniunea miniştrilor de Finanţe şi guvernatorilor băncilor centrale din ţările G20, care va avea loc vineri şi sâmbătă în Bali, Indonezia.

"Când G20 s-a reunit ultima dată, în aprilie, FMI tocmai îşi revizuise, în jos, previziunile de creştere mondiale, la 3,6% pentru acest an şi anul viitor, şi acum lansăm un avertisment că situaţia ar putea să se înrăutăţească din cauza riscurilor potenţiale viitoare", a scris Kristalina Georgieva în postarea sa.

Potrivit directorului general al FMI, inflaţia este în prezent mai mare decât se preconiza şi, în plus, s-a extins dincolo de preţurile la alimente şi energie. Kristalina Georgieva atrage atenţia că această inflaţie ar putea inflama tensiunile sociale în ţările afectate. De asemenea, FMI este îngrijorat de extinderea rapidă a insecurităţii alimentare, cu efectele cele mai grave asupra populaţiilor cele mai sărace. ...citeste mai departe despre "FMI, previziuni sumbre pentru 2023. Omenirea este în prag de recesiune și insecuritate alimentară" pe Ziare.com

România rămâne țara membră UE cu cea mai mare rată a abandonului școlar timpuriu! Procentul a crescut în 2023
România rămâne țara membră UE cu cea mai mare rată a abandonului școlar timpuriu! Procentul a crescut în 2023
Ponderea abandonului școlar timpuriu a fost în România anul trecut cea mai mare din ultimii 6 ani. Țara noastră se păstrează pe primul loc în Uniunea Europeană la acest capitol, cu...
Noi cresteri de salarii la stat. 10% in plus, bani platiti din taxele romanilor
Noi cresteri de salarii la stat. 10% in plus, bani platiti din taxele romanilor
Anumite categorii de bugetari vor beneficia de cresteri salariale de 10% raportate la nivelul lunii decembrie 2023, in doua transe, respectiv pentru luna iunie 2024 si septembrie 2024, impactul...
#fmi, #recesiune, #economie , #Stiri Macroeconomie