Apelul FMI catre guverne: Investiti in educatie, productivitatea scazuta afecteaza standardele de viata!

Marti, 04 Aprilie 2017, ora 17:57
5612 citiri
Apelul FMI catre guverne: Investiti in educatie, productivitatea scazuta afecteaza standardele de viata!
Foto: Armstrong Economics

Directorul FMI, Christine Lagarde, a iesit la rampa pentru a indemna guvernele sa aloce mai multe fonduri pentru educatie, investitii si sectorul de cercetare-dezvoltare, in opinia sa productivitatea scazuta din prezent ducand la o scadere a standardelor de viata in intreaga lume.

Lagarde se arata deranjata de faptul ca liderii politici se multumesc sa astepte ca noua revolutie tehnologica sa genereze o crestere a productivitatii in diverse sectoare si sa aduca nivelul de trai al populatiei la standardele intalnite inainte de criza financiara din 2008, anunta The Guardian.

Directorul Fondului spune ca productivitatea scazuta este un fenomen care poate fi regasit in rapoartele intocmite in ultimii 5 ani, iar analizele recente ale expertilor din institutie sugereaza ca, daca guvernele ar fi pastrat nivelul de finantare intalnit inainte de criza financiara, cresterea economica la nivelul tarilor dezvoltate ar fi fost cu 5 procente mai mare.

"Ar fi ca si cum am adauga inca o Japonie la economia globala. Inca un deceniu de crestere anemica a productivitatii va submina serios sansele de crestere a standardului de viata la nivel global", a punctat Lagarde intr-un discurs tinut in fata membrilor American Enterprise Institute.

Discursul tinut de directorul executiv al Fondului Monetar International vine pe fondul publicarii unui nou studiu al analistilor institutiei privind cauzele care tin productivitatea la un nivel redus de crestere.

Acestia au sesizat trei probleme majore care afecteaza economiile din intreaga lume in acest moment: fenomenul de imbatranire al populatiei, o scadere a comertului global si mostenirea dezastruoasa a crizei financiare, pe care unele state nu au reusit sa o depaseasca.

De altfel, in randul economiilor care se confrunta in continuare cu un grad mare de indatorare pluteste si riscul unor noi dezechilibre financiare si sociale, avertizeaza analistii FMI.

O singura raza speranta pare sa fie oferita de noile tehnologii dezvoltate in ultimii ani, dar aceasta nu este de ajuns pentru a revigora economia globala, sustine Lagarde.

"A astepta, pus si simplu, ca inteligenta artificiala sau alte tehnologii sa declanseze o revenire a productivitatii nu este o optiune.

Un lucru este clar, avem nevoie de mai multe inovatii, nu de mai putine, deoarece fortele care actioneaza in piata nu pot genera singure o asemenea crestere. Noi credem ca guvernele vor trebui sa faca mai mult pentru a descatusa energia antreprenoriala.

Acest lucru poate fi realizat prin eliminarea unor bariere competitionale, investitii in educatie si acordarea de stimulente fiscale in sectorul cercetare-dezvoltare", a explicat Christine Lagarde.

Sefa FMI a recunoscut si faptul ca efectele perturbatoare ale noilor tehnologii se fac simtite in anumite sectoare, afectand in special forta de munca slab calificata, dar sustine ca acest lucru poate fi remediat prin accentual pus pe educatie.

"Dincolo de toate, avem nevoie de o educatie performanta la un nivel mult mai extins. Calificarea si educatia sunt politici cheie pentru a reduce inegalitatea sociala si a creste productivitatea muncii", a mai spus directorul executiv al FMI, amintind apoi ca astfel de masuri ar trebui sa ii vizeze si pe refugiatii adoptati in numar masiv de unele tari occidentale.

#productivitate munca, #investitii educatie, #revolutie tehnologica, #fmi, #christine lagarde , #FMI

Curs valutar

1 EUR = 4.9773 RON

0.0005

1 USD = 4.5636 RON

0.0011
  1. Soarta celui mai mare combinat din țară atârnă de un fir de ață. „Pentru muncitori, situația este îngrijorătoare, dar speranțe există”
  2. Cum rămâne cu pensiile pentru grupe de risc și condiții grele. Ajutoarele și compensațiile pe care le vor primi vârstnicii în 2025
  3. Semnalele care anunță o posibilă mare criză economică, asemănătoare celei din 1930. Cum să te pregătești pentru „furtună". Economist: „Trebuie să avem o strategie"
  4. Polonezii, supărați că ouăle românești sunt importate peste producția internă. Cum a reușit România să depășească la raft fermierii din Polonia
  5. Taximetriștii câștigă „războiul” cu Uber și Bolt: După 10 ani de proteste, ultimele promisiuni și sancțiunile ANAF împing românii înapoi în mașinile galbene
  6. Statul vrea să controleze o firmă înființată de un gigant al petrolului din Rusia și care a trecut prin mâinile unui fugar moldovean. Legătura cu companiile strategice din România
  7. România face front comun cu liderii europeni la Bruxelles pentru „Reînarmarea Europei”. „Continuăm construcţia de autostrăzi şi spitale, pentru care am alocat fonduri”
  8. Primele detalii despre fabrica sud-coreeană de armament care va fi construită în România. Când se va deschide și câți angajați va avea
  9. Ministrul Finanțelor va prezenta Comisiei Europene noile taxe fiscale care vor fi introduse în România. De când vor intra în vigoare
  10. Frica de mutarea lui Trump cuprinde o mare putere din Europa: Pune pe masă 500 de miliarde