Summitul G-20 da alarma: Populismul in crestere sufoca cresterea economica si comertul

Luni, 05 Septembrie 2016, ora 15:39
5897 citiri
Summitul G-20 da alarma: Populismul in crestere sufoca cresterea economica si comertul
Foto: Kremlin

Dupa intalnirea din China, de la sfarsitul saptamanii trecute, liderii celor importante economii din lume si sefii institutiilor financiare internationale trag un nou semnal de alarma: populismul in crestere omoara incet comertul mondial si sufoca cresterea economica.

Sefa FMI, Christine Lagarde, a tinut sa aminteasca faptul ca 2017 se anunta un an complicat din perspectiva cresterii economice globale, in vreme ce Angel Gurria, secretarul general al OCDE, a facut un inventar al masurilor protectioniste adoptate in ultimii ani, relateaza Bloomberg.

Tendinte de izolare

Alarmant este faptul ca populismul de data recenta tinde sa isi faca aparitia tocmai in pietele dezvoltate, cele care sunt in masura sa initieze politici comerciale internationale.

Astfel, acordul TPP, semnat la inceputul acestui an intre tarile din regiunea nord-americana si statele din regiunea Asia-Pacific, cu exceptia Chinei, este tinta criticilor venite din ambele tabere care isi disputa pozitia suprema la Casa Alba: republicana si democrata.

Nici parteneriatul comercial si de investitii SUA-UE nu evolueaza intr-o nota normala, europenii contestand avantajele pe care firmele din statele Unite le-ar obtine in interiorul blocului comunitar odata cu semnarea acordului TTIP.

Pentru Lagarde, actualul context politico-economic se dovedeste ingrijorator. "Comertul international este la un nivel scazut si este asa de mai multa vreme.

Fara schimburi comerciale nu vor exista nici investitii transfrontaliere, iar blocarea circulatiei de servicii, persoane sau marfuri inseamna mai putina activitate economica si mai putine slujbe noi, indiferent de tara la care ne referim", a avertizat directorul general al FMI.

"Sentimentul protectionist a inceput sa inghita intreaga lume. Temerile manifestate de oameni sunt reale.

Daca vom reusi sa le aratam ca schimburile comerciale sunt benefice nu doar pentru Wall Street sau pentru bancherii din City, ci si pentru afacerile de dimensiuni mici, vom avea forta necesara sa luptam impotriva protectionismului", a explicat si Chrystia Freeland, ministrul canadian al Comertului.

Globalizare controlata

Doua importante economii din Europa, Franta si Germania, au contestat in ultimele saptamani avantajele oferite de incheierea acordului TTIP cu SUA, iar la summit, presedintele francez Francois Hollande s-a vazut nevoit sa aduca anumite completari la refuzul manifestat de europeni in fata ofertei venite din SUA.

"Franta sustine liberul schimb comercial si este deschisa pentru aceste acorduri, dar nu vom sacrifica principii fundamentale, cum ar fi grija fata de mediu sau protectia sociala pentru o astfel de intelegere. Trebuie sa decidem ce model de crestere economica dorim, iar Franta vrea o globalizare controlata", a explicat Hollande.

Pe de alta parte, masurile protectioniste aparute in piete precum Marea Britanie sau Australia au impiedicat libera circulatie a capitalului si au blocat expansiunea unor companii din China, in ciuda dificultatilor cu care se confrunta in acest moment economiile celor doua state.

Secretarul general al OECD, Agel Gurria a mentionat faptul ca, de la inceputul crizei economice din 2008 si pana in prezent, pe pietele dezvoltate si emergente au fost adoptate nu mai putin de 1.400 de legi cu caracter protectionist.

Brexit, ca si blocajele survenite in cadrul acordurilor TPP si TTIP, sunt adevarate pericole pentru evolutia economiei globale, apreciaza Gurria, sustinut si de seful Organizatiei Mondiale pentru Comert, Roberto Azevedo.

"A te indrepta impotriva comertului inseamna sa fii impotriva cresterii, sa fii impotriva economiei tarii tale si sa mergi din rau in mai rau. Trebuie sa luam masuri in acest sens", a conchis Azevedo

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
#crestere economica globala 2017, #summit g20, #fmi, #comert international, #politici protectioniste , #Management