Troika se intoarce la Atena: Primeste Grecia cele 2 miliarde de euro?

Marti, 20 Octombrie 2015, ora 13:47
2373 citiri
Troika se intoarce la Atena: Primeste Grecia cele 2 miliarde de euro?
Foto: Flickr/(Mick Baker) rooster

Reprezentantii creditorilor s-au deplasat marti, 20 octombrie, la Atena pentru a stabili daca noul guvern elen a facut pasii necesari in implementarea reformelor incluse prin memorandumul semnat in vara.

Un raspuns pozitiv ar putea asigura eliberarea unei transe de 2 miliarde de euro din imprumutul de 86 de miliarde pus la dispozitia Greciei de creditorii din zona euro, anunta publicatia EUObserver.

O saptamana de foc

Sefii misiunilor economice ale Comisiei Europene, Bancii Centrale Euriopene, FMI si din cadrul Mecanismului de Stabilitate European (ESM) vor avea la dispozitie o saptamana pentru a verifica pasii facuti in directia reformarii Greciei.

Pana pe 27 octombrie, expertii celor 4 institutii vor trebui sa verifice daca setul de legi aprobate recent de coalitia Syriza-Anel convine cerintelor exprimate de creditori in cadrul celui de-al treilea program de asistenta financiara acordat tarii.

Saptamana trecuta, parlamentarii coalitiei de guvernamant au aprobat impunerea penalitatilor in caz de pensionare anticipata si cresterea impozitului pe proprietati. Parlamentarii Opozitiei au votat impotriva.

Alte trei legi cruciale pentru eliberarea transelor din imprumut urmeaza sa fie adoptate pana la mijlocul lunii viitoare.

Acestea vizeaza reformarea sistemului de pensii, impozitele aplicate fermierilor si modificarea legislatiei privind imprumuturile neperformante. Promulgarea legilor va aduce inca 1 miliard de euro in vistieria statului elen.

Verificarea angajamentelor guvernului elen trebuia sa demareze inca de la inceputul acestei luni, dar programarea alegerilor anticipate a amanat cu cateva saptamani aceasta operatiune.

Conform cotidianului grecesc Kathimerini, alte 16 reforme din totalul de 49 solicitate de catre creditorii internationali ai tarii au fost implementate pana acum. Celelalte astepta inca semnarea ordinelor date de catre ministrii de resort.

Bancile elene, pe muchie de cutit

Misiunea BCE de la Atena va decide si daca oficialii bancii centrale din zona euro vor putea trece la recapitalizarea celor 4 mari banci din tara: Banca Nationala a Greciei, Piraeus Bank, Eurobank Ergasias si Alpha Bank.

Guvernul Syriza urmeaza sa prezinte maine si un proiect de lege pentru recapitalizarea bancilor elene, printre masuri figurand si acordarea de stimulente investitorilor privati.

Urmatoarea intalnire a ministrilor de finante din zona euro este programata pe 9 noiembrie, tot atunci urmand sa fie analizat si raportul privind evolutia Greciei.

Reformele din Grecia raman inca un subiect fierbinte, atat in Parlament, cat si in randul sindicatelor si asociatiilor profesionale din tara.

La incepuitul acestei saptamani, sindicatul din mediul privat GSEE a anuntat o greva de 24 de ore programata pentru 12 noiembrie.

Paseges, un sindicat al fermierilor din Grecia si-a anuntat intentia de a organiza o miscare de protest in luna decembrie a acestui an.

Luni, Banca Greciei a anuntat ca bugetul de stat are un deficit primar de 390 milioane de euro inregistrat in luna septembrie, mult sub surplusul primar de 440 milioane de euro atins in aceeasi perioada a anului trecut.

Din ianuarie pana in septembrie, surplusul primar al Greciei a fost de 2,67 miliarde euro, sub nivelul de 2,75 miliarde atins in primele 9 luni ale anului trecut.

In acelasi timp, lichiditatile aflate la dispozitia guvernului elen au inregistrat un deficit de 2,499 miliarde euro, peste suma de 2,213 miliarde atinsa in cursul primelor trei trimestre ale anului 2014.

#reforme Grecia, #transe imprumut grecia, #fmi, #recapitalizare banci elene , #Rezultate financiare