FMI: Scaderea economiei in 2020, mai mare decat estimarile din luna aprilie

Miercuri, 17 Iunie 2020, ora 07:15
1008 citiri
FMI: Scaderea economiei in 2020, mai mare decat estimarile din luna aprilie
FOTO Pixabay

Economia globala este pe cale sa inregistreze in 2020 o scadere semnificativ mai mare comparativ cu estimarea facuta de Fondul Monetar International in luna aprilie, a afirmat marti economistul sef la institutiei financiare, Gita Gopinath, transmite CNBC.

In timp ce statele europene erau in primele saptamani de restrictii impuse de autoritati din cauza pandemiei de coronavirus, FMI a estimat ca economia globala va inregistra cea mai grava criza financiara de la Marea Depresiune din anii 1930. La momentul respectiv, Fondul a prognozat a contractie de 3% a PIB-ului mondial in 2020.

In prezent, chiar daca unele economii incep sa se redeschida, Fondul a avertizat ca declinul va fi chiar mai grav.

"Pentru prima oara de la Marea Depresiune, atat economiile avansate cat si cele emergente vor fi in recesiune in 2020. Actualizarea raportului World Economic Outlook in luna iunie va arata probabil cresteri negative chiar mai grave decat am estimat anterior", a scris Gopinath intr-o postare pe blog.

Fondul a mai afirmat ca actuala criza, pe care a supranumit-o "Marea Izolare", "nu seamana cu nimic din ce a fost pana acum".

Pandemia a inceput ca o urgenta de sanatate, dar a declansat rapid o criza economica, din cauza masurilor de distantare sociala necesare si a restrictiilor de calatorie.

La nivel mondial exista peste 8 milioane de infectii cu coronavirus confirmate. Statele Unite, Brazilia, Rusia, India si Marea Britanie sunt in prezent cele cinci tari cu cel mai ridicat numar de cazuri, arata datele Johns Hopkins University.

Potrivit FMI, industria serviciilor a fost mai grav afectata decat industria prelucratoare, ceea ce reprezinta o schimbare fata de crizele precedente, unde lipsa investitiilor a afectat cel mai mult activitatile productive.

In consecinta, Gopinath a spus: "Este posibil ca cresterea cererii din partea connsumatorilor sa aiba ca efect o redresare rapida, spre deosebire de crizele anterioare".

Ea a avertizat insa ca acest lucru nu este o certitudine, deoarece criza de sanatate ar putea afecta cheltuielile de consum, daca oamenii vor economisi mai mult. ...citeste mai departe despre "FMI: Scaderea economiei in 2020, mai mare decat estimarile din luna aprilie" pe Ziare.com

Inflatie in scadere, dar mare in continuare, și Guvernul modifica in sfarsit impozitarea concediilor medicale
Inflatie in scadere, dar mare in continuare, și Guvernul modifica in sfarsit impozitarea concediilor medicale
Premierul Marcel Ciolacu a declarat că în luna martie inflaţia a fost de 6,6%, comparativ cu 7,2% în februarie, iar acest lucru demonstrează că prelungirea plafonării preţurilor la energie...
Avertismentul șefei FMI privind inflația din țările bogate: „Să nu ne pripim în ultimul ceas”
Avertismentul șefei FMI privind inflația din țările bogate: „Să nu ne pripim în ultimul ceas”
Șefa Fondului Monetar Internațional (FMI), Kristalina Georgieva, cere prudență. Ea a declarat joi, 11 aprilie, că, deși inflația a scăzut mai repede decât spuneau pronosticurile,...
#fmi, #economie, #criza economica , #Stiri Macroeconomie