FMI avertizeaza Arabia Saudita: In cinci ani vi se goleste pusculita!

Miercuri, 21 Octombrie 2015, ora 11:31
4177 citiri
FMI avertizeaza Arabia Saudita: In cinci ani vi se goleste pusculita!
Foto: Wikimedia

In 5 ani, guvernul saudit ar putea ramane fara resurse financiare pentru a-si acoperi cheltuielile daca nu isi adapteaza politica inca de pe acum, a avertizat FMI.

Raportul FMI privind starea economica a tarilor din Consiliul de Cooperare al Golfului arata ca in acelasi pericol se gasesc si state precum Bahrain si Oman, in vreme ce Emiratele Arabe Unite, Kuweitul si Qatarul pot infrunta o criza a petrolului timp de 20 de ani, dezvaluie Bloomberg.

Sub amenintarea saraciei

Guvernul de la Riad a anuntat deja masuri de reducere a cheltuielilor publice in incercarea de consolida situatia financiara a tarii afectata de prabusirea pretului petrolului.

Expertii FMI nu sunt insa prea convinsi ca doar astfel de solutii pot rezolva o criza iminenta ce se anunta in regiune.

"Aceste politici sunt inadecvate pentru a asigura consolidarea fiscala pe termen mediu. In acest mod, in mai putin de cinci ani, aceste tari vor ramane fara rezerve financiare din cauza deficitului fiscal", au apreciat reprezentantii Fondului.

Declinul pretului petrolului i-a facut pe oficialii de la Riad sa anunte o blocare a investitiilor in proiecte mari de infrastructura si sa se imprumute pe piata interna de 15 miliarde de dolari pentru prima data in ultimii 9 ani.

80% din veniturile Arabiei Saudite sunt generate de exportul de petrol. Pentru a acoperi deficitul bugetar, sauditii au apelat la rezervele valutare ale bancii centrale, care au coborat la minimul atins in ultimii doi ani.

Pana acum, guvernul de la Riad nu a luat in calcul cresterea taxelor si impozitelor pentru locuitorii din regat, de teama declansarii unor miscari sociale si politice care ar putea destabiliza tara.

Prinsi in capcana

FMI estimeaza ca deficitul bugetar al Arabiei Saudite va fi de 20% din PIB in cursul acestui an si va atinge 19,4% in 2016.

"Tarile care sunt in posesia unor sisteme de protectie fiscala au tot dreptul sa le foloseasca pentru a-si ajusta politica de incurajare a cresterii economice, dar, chiar si asa, tot au nevoie de un plan de consolidare fiscala pe termen mediu cat timp pretul petrolului ramane scazut.

Nu este loc de autosuficienta, chiar daca in acest moment amortizarea fiscala pare stabila", au apreciat expertii FMI.

Rezerva valutara a Arabiei Saudite a scazut la 654,5 miliarde de dolari la sfarsitul lunii august. In 2014, gradul de indatorare al tarii era de doar 2% din PIB, dar reprezentantii FMI se asteapta ca anul viitor acesta sa creasca la 17%.

Analistii cred ca Oman si Bahrain sunt intr-un pericol mult mai mare, avand mai putin petrol de pus in vanzare pe piata si mai putine rezerve valutare decat vecinii lor mai bogati, iar in cazul Bahrainului se poate vorbi si de un grad mare de indatorare al tarii.

Expertii FMI cred ca deficitul bugetar pe anul in curs va ajunge la 17,7% in Oman si 14,2 procente in Bahrain, in vreme ce anul viitor cele doua tari se vor confrunta cu deficite bugetare de 20, respectiv 13, 9 procente.

Scăderea inflației la 6,6% nu înseamnă că am scăpat de prețuri ridicate. „Oamenii nu mai consumă, sunt deja epuizați și sărăciți”
Scăderea inflației la 6,6% nu înseamnă că am scăpat de prețuri ridicate. „Oamenii nu mai consumă, sunt deja epuizați și sărăciți”
Rata anuală a inflației a coborât în luna martie 2024 la 6,61%, de la 7,23% în februarie, în condițiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 2,81%, cele nealimentare cu 8,06%, iar...
Avertismentul șefei FMI privind inflația din țările bogate: „Să nu ne pripim în ultimul ceas”
Avertismentul șefei FMI privind inflația din țările bogate: „Să nu ne pripim în ultimul ceas”
Șefa Fondului Monetar Internațional (FMI), Kristalina Georgieva, cere prudență. Ea a declarat joi, 11 aprilie, că, deși inflația a scăzut mai repede decât spuneau pronosticurile,...
#fmi, #arabia saudita, #deficit bugetar, #criza petrol , #stiri FMI