Ministerul Finantelor Publice (MFP) intentioneaza sa lanseze, in martie, o emisiune de certificate Tezaur dedicata populatiei, la pretul de un leu/instrument.
"Pentru populatie o sa implementam un program nou, Programul Tezaur. Este un instrument nou pentru populatie, care va fi distribuit prin unitatile trezoreriei de stat.
Noi am anuntat in planul anual de finantare ca il vom lansa. Am anuntat si un volum indicativ de 4 miliarde lei pe care cautam sa-l luam. Acesta este un instrument cumva modernizat de care lumea intreba nostalgic si pe care noi il emiteam undeva inainte de 2005.
Atunci se emitea prin trezorerii, dar era in forma materializata, adica omul pleca cu un certificat si aceea era dovada faptului ca el a subscris si acela era inscrisul in baza caruia i se rambursa suma, dobanzile si asa mai departe", au declarat, pentru AGERPRES, surse din institutie.
Potrivit acesteia, instrumentul va fi acum modernizat, in sensul ca nu va mai fi intr-o forma materializata.
"Practic, te duci la trezoreria de care apartii cu buletinul, iti deschizi un cont de subscriere si contul acela il poti alimenta prin cash, numerar, cand il deschizi, sau la subscriere sau de acasa din contul tau bancar.
Dupa ce ai acest cont de subscriere si il alimentezi cum vrei, cand Finantele anunta astfel de emisiuni, pentru ca intentia este sa le avem intr-o frecventa lunara, te duci la trezorerie ca sa subscrii. Te duci si spui: "Vreau in emisiunea anuntata de stat sa subscriu 10... mai mult
Joi, 15 Februarie 2018, ora 16:14
Ministerul Finantelor Publice (MFP) a imprumutat joi 1,3 miliarde lei, exact suma vizata, prin vanzare de certificate de trezorerie cu maturitate la sapte luni si obligatiuni pe cinci ani, ale caror costuri de finantare au atins noi minime istorice.
Finantele au vandut certificate de trezorerie pe sapte luni de 500 milioane lei si obligatiuni pe cinci ani de 800 milioane lei, la randamente medii de 4% pe an si, respectiv, de 4,45% pe an.
Pentru emisiunea de certificate de trezorerie, Finantele au primit subscrieri de 2,981 miliarde lei, in timp ce pentru obligatiuni cererile au insumat 1,508 miliarde lei.
Inaintea licitatiilor, in piata secundara, certificatele pe sase luni erau cotate la un randament de 4,35%, iar obligatiunile pe cinci ani la 4,45%.
Finantele nu au mai organizat licitatii pentru vanzare de certificate de trezorerie pe sase luni din luna ianuarie, cand randamentul mediu acceptat a fost de 5,53% pe an. Atunci, Finantele au vandut certificate in valoare de 300 milioane lei.
Trezorezia a redeschis joi aceeasi emisiune de obligatiuni lansata la inceputul lunii aprilie si redeschisa prima data in 18 aprilie. La lansare, titlurile au fost vandute la un randament mediu de 5,5% pe an, iar la redeschiderea din aprilie randamentul mediu a scazut la 5,09%.
Ministerul Finantelor Publice vrea sa atraga in luna mai 3,78 miliarde lei prin vanzarea de titluri de stat, dupa ce in aprilie a imprumutat de pe piata interna peste 5 miliarde lei, prin vanzare... mai mult
Joi, 09 Mai 2013, ora 15:43
Ministerul Finantelor Publice a imprumutat, luni, 1,08 miliarde lei prin vanzare de certificate de trezorerie cu maturitate de un an, peste suma programata, iar costurile de finantare au scazut usor, la 6,24%, de la 6,33% pe an acceptat saptamana trecuta.
Valoarea indicativa a emisiunii de luni a fost de 700 milioane lei, iar cererea totala s-a ridicat la 1,75 miliarde lei.
La precedenta licitatie pentru certificate de trezorerie pe un an, derulata lunea trecuta, Finantele au acceptat sa plateasca un randament mediu de 6,33% pe an. Atunci, ministerul a atras intreaga suma vizata, iar randamentul mediu a avansat usor, de la 6,29% pe an in licitatia anterioara.
Randamentele acceptate de Ministerul Finantelor au scazut joi pentru prima oara din luna mai, intrerupand trendul ascendent inceput in luna mai, cand BNR a decis sa nu mai reduca rata dobanzii de politica monetara. Totodata, cererea pentru obligatiunile vandute de Finante a urcat semnificativ.
Ministerul Finantelor Publice a redeschis joi doua emisiuni cu scadente pe doi ani si, respectiv, cinci ani, prin care a atras in total 2,07 miliarde lei, de peste trei ori mai mult decat a anuntat initial.
Trezoreria intentiona sa atraga in luna decembrie 3,1 miliarde lei prin vanzarea de titluri de stat pe piata interna, usor sub suma imprumutata in luna noiembrie, de 3,5 miliarde lei. De la inceputul acestei luni, MFP a atras deja imprumuturi de 4,65 miliarde lei.
Ultima operatiune din acest an este... mai mult
Luni, 17 Decembrie 2012, ora 16:52
Ministerul Finantelor a vandut luni certificate de trezorerie cu scadenta la un an de un miliard de lei, la un randament mediu de 5,02%, reprezentand cel mai redus nivel platit la imprumuturile in lei din piata interna.
BNR a redus, la finalul lunii martie, cu 0,25 puncte procentuale nivelul ratei dobanzii de politica monetara, de la 5,5% la 5,25% pe an, nou minim istoric.
Relaxarea politicii monetare si injectiile de lichiditate efectuate de BNR au ajutat la imbunatatirea conditiilor de lichiditate pe piata monetara si la reducerea costurilor de credit, astfel ca randamentul platit a atins luni un nou minim istoric.
Potrivit statisticilor publicate pe site-ul BNR si disponibile din aprilie 2005, cel mai scazut randament mediu anterior, de 5,06%, a fost platit de Ministerul Finantelor anul acesta in luna martie, la certificatele cu scadenta la sase luni.
Potrivit estimarilor analistilor, banca centrala va reduce si in luna mai, pentru cea de-a cincea sedinta consecutiv dobanda cheie, cu inca 0,25 puncte procentuale, la 5%, astfel ca randamentele pentru titlurile de stat ar putea sa-si continue tendinta descendenta.
Valoarea indicativa a operatiunii de luni era de un miliard de lei, iar bancile au subscris titluri de 4,42 miliarde lei.
Pentru luna aprilie, Ministerul Finantelor a programat sase licitatii pentru vanzarea de titluri de stat in valoare de 4,25 miliarde lei, cei mai multi bani urmand sa fie imprumutati prin cinci emisiuni de obligatiuni cu... mai mult
Luni, 09 Aprilie 2012, ora 16:46
Ministerul Finantelor Publice (MFP) a vandut luni certificate de trezorerie cu discont scadente la 12 luni in valoare de 1,502 miliarde lei (346,1 milioane euro), la un randament mediu de 5,80% pe an, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei
Valoarea anuntata initial a licitatiei era de 800 milioane lei. Bancile au depus cereri de cumparare de 3,231 miliarde lei.
MFP si-a propus sa atraga 5 miliarde lei prin emisiuni de titluri de stat in luna februarie, in vederea finantarii deficitului bugetar si refinantarii datoriei publice.
In 2011, MFP a imprumutat 51,5 miliarde lei prin emisiuni de titluri de stat, fata de 41,04 miliarde de lei in 2010. mai mult
Luni, 13 Februarie 2012, ora 17:21
Ministerul Finantelor Publice (MFP) a vandut luni certificate de trezorerie cu discount scadente la 6 luni in valoare de 1,271 miliarde lei (292 milioane euro), la un randament mediu de 5,87% pe an, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
Valoarea anuntata initial a licitatiei era de 300 milioane lei. Bancile au depus cereri de cumparare de 1,732 miliarde lei.
MFP si-a propus sa atraga 4,5 miliarde lei prin emisiuni de titluri de stat in luna ianuarie, in vederea finantarii deficitului bugetar si refinantarii datoriei publice.
In 2011, MFP a imprumutat 51,5 miliarde lei prin emisiuni de titluri de stat, fata de 41,04 miliarde de lei in 2010. mai mult
Luni, 23 Ianuarie 2012, ora 16:02
Ministerul Finantelor Publice (MFP) a vandut luni certificate de trezorerie cu discont scadente la 12 luni in valoare de 2,380 miliarde lei (547,1 milioane euro), la un randament mediu de 6,23% pe an, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
Valoarea licitatiei anuntata initial era de 1,2 miliarde lei. Bancile au depus cereri de cumparare de 4,427 miliarde lei.
MFP si-a propus sa atraga 4,5 miliarde lei prin emisiuni de titluri de stat in luna ianuarie, in vederea finantarii deficitului bugetar si refinantarii datoriei publice.
In 2011, MFP a imprumutat 51,5 miliarde lei prin emisiuni de titluri de stat, fata de 41,04 miliarde de lei in 2010. mai mult
Luni, 09 Ianuarie 2012, ora 17:54
Certificatele de trezorerie emise de Italia au cunoscut un avans, dupa ce randamentul obligatiunilor italiene a crescut cu 7%, alimentand ingrijorarea investitorilor, care se tem ca guvernul italian va intampina dificultati in aplicarea masurilor de austeritate.
Datoria SUA reflectata pe pietele europene a crescut, dupa ce investitorii din Europa au abandonat si cele mai sigure active, pe fondul cresterii costurilor indatorarii la licitatii, scrie Bloomberg.
Rata la care se imprumuta Italia a crescut luni semnificativ, in timp ce noul premier al tarii, Mario Monti, incearca sa formeze un guvern care sa ajute tara sa evite un dezastru financiar.
Rata de imprumut pentru obligatiuni pe cinci ani in valoare de trei miliarde de euro a crescut de la 5,32% in octombrie, la 6,29%, in conditiile in care investitorii sunt ingrijorati de provocarile enorme pe care le are Monti in fata.
Italia a atras luni 3 miliarde de euro prin vanzarea de obligatiuni cu maturitatea la cinci ani, aceasta fiind prima emisiune de titluri de stat dupa numirea lui Mario Monti in fruntea Guvernului, potrivit AFP.
Trezoreria intentiona sa atraga intre 1,5 si 3 miliarde de euro in urma acestei licitatii, in vreme ce cererea a fost de 4,4 miliarde de euro.
Randamentul obligatiunilor pe cinci ani emise luni de Italia a crescut la 6,29%, de la nivelul de 5,32% la licitatia similara din 13 octombrie. Totusi, acesta a coborat de la nivelul de 6,437% inregistat vineri, pe piata secundara. mai mult
Marti, 15 Noiembrie 2011, ora 22:15
Italia cauta cu disperare investitori pentru certificatele de Trezorerie si planuieste o vanzare masiva, joi, in urma careia sa obtina 5 miliarde de euro.
Certificatele de Trezorerie pe care statul italian le scoate la vanzare joi ar putea aduce un profit substantial, ca urmare a aprecierii semnificative a euro, determinata de demisia lui Silvio Berlusconi, arata Bloomberg.
La ora locala 11 (12, ora Romaniei), in Roma, vor fi vandute certificate cu randament la un an, urmate de o vanzare a obligatiunilor cu randament la 5 ani, programata pe 14 noiembrie.
Licitatia a fost planificata dupa ce randamentul obligatiunilor a crescut cu 57 puncte de baza, pana la 7.33%.
"La nivelurile curente ale randamentelor, Italia ar putea intampina probleme in descoperirea unor cumparatori, in piata", sustine Alessandro Giasanti, senior analist in cadrul ING.
Miercuri, obligatiunile Italiei au scazut dupa ce LCH, cel mai mare birou de decontari din Europa, a cerut clientilor depozite mai mari, pentru a asigura titlurile de valoare. mai mult
Miercuri, 09 Noiembrie 2011, ora 18:53