Ministerul Finantelor a atras 800 milioane lei prin obligatiuni pe cinci ani

Luni, 17 Iunie 2013, ora 18:03
1267 citiri
Ministerul Finantelor a atras 800 milioane lei prin obligatiuni pe cinci ani

Printr-o emisiune de obligatiuni de stat de tip benchmark cu scadenta la cinci ani, Ministerul Finantelor Public (MFP) a atras 800 milioane lei, exact cat si-a propus, la un randament mediu de 5,17%, in urcare cu 0,72 puncte procentuale fata de cel platit la licitatia din luna mai.

Bancile au subscris titluri de 1,7 miliarde de lei. Obligatiunile ajung la scadenta in noiembrie 2018.

Randamentul acceptat la licitatia de luni este apropiat de cel din piata secundara, potrivit dealerilor.

Trezoreria a vandut si la mijlocul lunii mai titluri din aceeasi emisiune, in suma de 800 milioane lei, la un randament de 4,45%.

Randamentele titlurilor de stat in lei au urcat in ultima luna, pe fondul iesirii unor investitori straini de pe obligatiuni denominate in monedele regionale si, implicit, de pe cele in lei.

Finantele au planificat pentru luna iunie doar licitatii de vanzare de obligatiuni, fara certificate de trezorerie, in suma de 2,98 miliarde lei, in scadere cu aproape 800 de milioane de lei fata de luna mai.

Valoarea titlurilor care ajung la scadenta in luna iunie, de 1,3 miliarde de lei, este cea mai redusa din ultimii aproape doi. Valoarea medie lunara a titlurilor ajunse la maturitate a fost in primele patru luni de 3,4 miliarde de lei.

De la inceputul anului, Ministerul Finantelor Publice a imprumutat de pe piata interna 26,81 miliarde lei, la care se adauga emisiuni in valuta, interne si externe, de 1,084 miliarde de euro si 1,5 miliarde de dolari.

#emisiunea de obligatiunii, #randament titluri stat, #certificate de trezorerie , #Stiri Banci