Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Ministerul Finantelor a atras 800 milioane lei prin obligatiuni pe cinci ani

Ministerul Finantelor a atras 800 milioane lei prin obligatiuni pe cinci ani
Printr-o emisiune de obligatiuni de stat de tip benchmark cu scadenta la cinci ani, Ministerul Finantelor Public (MFP) a atras 800 milioane lei, exact cat si-a propus, la un randament mediu de 5,17%, in urcare cu 0,72 puncte procentuale fata de cel platit la licitatia din luna mai.

Bancile au subscris titluri de 1,7 miliarde de lei. Obligatiunile ajung la scadenta in noiembrie 2018.

Randamentul acceptat la licitatia de luni este apropiat de cel din piata secundara, potrivit dealerilor.

Trezoreria a vandut si la mijlocul lunii mai titluri din aceeasi emisiune, in suma de 800 milioane lei, la un randament de 4,45%.

Randamentele titlurilor de stat in lei au urcat in ultima luna, pe fondul iesirii unor investitori straini de pe obligatiuni denominate in monedele regionale si, implicit, de pe cele in lei.

Finantele au planificat pentru luna iunie doar licitatii de vanzare de obligatiuni, fara certificate de trezorerie, in suma de 2,98 miliarde lei, in scadere cu aproape 800 de milioane de lei fata de luna mai.

Valoarea titlurilor care ajung la scadenta in luna iunie, de 1,3 miliarde de lei, este cea mai redusa din ultimii aproape doi. Valoarea medie lunara a titlurilor ajunse la maturitate a fost in primele patru luni de 3,4 miliarde de lei.

De la inceputul anului, Ministerul Finantelor Publice a imprumutat de pe piata interna 26,81 miliarde lei, la care se adauga emisiuni in valuta, interne si externe, de 1,084 miliarde de euro si 1,5 miliarde de dolari.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 1075 ori