Finantele vor sa emita titluri de stat in valoare de 12 mld. lei in T1 din 2010

Luni, 28 Decembrie 2009, ora 12:14
1425 citiri
Finantele vor sa emita titluri de stat in valoare de 12 mld. lei in T1 din 2010

Ministerul Finantelor vrea sa imprumute, in primul trimestru al anului viitor, intre 10 si 12 miliarde lei de pe piata interna prin emisiuni de titluri de stat, avand de finantat in 2010 un deficit de 5,9% din PIB, respectiv 32 miliarde lei, la care se adauga titluri scadente de 24,6 miliarde lei.

Astfel, anul viitor, Finantele pleaca de la o nevoie primara de finantare de aproximativ 57 miliarde lei ( 13,5 miliarde euro), scrie Mediafax.

"In anul 2010 volumul total al imprumuturilor ce urmeaza a fi lansate de Ministerul Finantelor Publice pe piata interna prin emisiuni de titluri de stat este determinat de nivelul deficitului bugetar de 5,9% din PIB, care urmeaza sa fie finantat in proportie de circa 50% de pe piata interna precum si de nivelul refinantarilor de titluri de stat scadente in anul 2010, care este in suma de 24,59 miliarde lei pentru portofoliul actual de titluri de stat", se spune intr-un anunt publicat pe site-ul ministerului.

Finantele afirma ca au in vedere si atragerea de bani de pe pietele internationale de capital in functie de evolutiile pietelor financiare si de oportunitatile oferite de acestea.

Pe piata interna urmeaza sa fie emise certificate de trezorerie cu discount cu scadente de luni si un an, vor fi redeschise emisiuni de obligatiuni cu maturitati de 3,5 si 10 ani si se vor lansa emisiuni noi de obligatiuni cu scadente la 5 si 10 ani.

Pentru certificatele de trezorerie cu discount, licitatiile vor fi organizate de patru ori pe luna, iar pentru obligatiuni, licitatiile vor fi organizate in in prima si a treia saptamana a lunii.

Astfel, Finantele au programat 47 de licitatii pentru vanzarea de certificate de trezorerie si alte 24 de licitatii pentru vanzare de obligatiuni.

"In functie de evolutia pietelor financiare, necesitatile investitionale ale participantilor la piata, executia bugetului general consolidat si derularea finantarii deficitului bugetar si refinantarii datoriei publice scadente, elementele anuntate pot fi revizuite in cursul anului 2010", precizeaza Ministerul.

Finantele vor anunta trimestrial volumul indicativ al imprumuturilor, urmand ca prin prospectul de emisiune lunar sa fie anuntat volumul efectiv al acestora si elementele specifice emisiunilor anuntate.

Valoarea titlurilor de stat in lei vandute de la inceputul anului de catre Finante se ridica la 63,946 miliarde lei, suma imprumutata fiind de peste sase ori mai mare fata de intervalul similar din 2008, cand emisiunile au totalizat circa 10,3 miliarde lei.

Comparativ cu suma imprumutata pe intreg anul trecut, de 12,5 miliarde lei, valoarea titlurilor emise, pana in prezent, de Ministerul Finantelor a crescut de peste cinci ori.

Totodata, Finantele s-au imprumutat cu 2,26 miliarde euro, prin vanzarea de titluri de stat in valuta.

#finantele, #titluri, #stat, #miliarde , #Titluri de stat