Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Ministerul Finantelor a imprumutat 700 milioane lei

Ministerul Finantelor a imprumutat 700 milioane lei


Ministerul Finantelor Publice (MFP) a imprumutat luni 700 milioane lei, reusind sa atraga intreaga suma vizata la licitatia pentru vanzare de certificate de trezorerie cu maturitate de 12 luni, iar randamentul mediu a crescut la 5,66% pe an. Ofertele bancilor au insumat 1,3 miliarde lei.

La precedenta licitatie pentru certificate de trezorerie cu scadenta apropiata, respectiv 11 luni, Trezoreria a imprumutat tot 700 milioane lei, la un randament de 5,53% pe an.

Ministerul Finantelor Publice a programat pentru august vanzarea de titluri de stat pe piata interna de 2,5 miliarde de lei, cea mai mare parte din suma fiind planificata sa fie atrasa prin certificate de trezorerie.

Ministerul Finantelor vinde titluri de stat in valoare de 2,5 miliarde lei in august

In iulie, Finantele programasera imprumuturi de 2,25 miliarde lei prin vanzarea de titluri de stat pe piata interna, insa au atras doar 1,57 miliarde lei, in conditiile in care randamentele cerute au crescut, ca urmare a situatiei incordate de pe pietele financiare europene, a structurii lichiditatilor din sistemul bancar si tensiunilor politice din Romania.

Urmatoarea licitatie se va derula joi, pentru obligatiuni la doi ani, in valoare de 400 milioane lei.

Ministerul Finantelor a atras in acest an 38,23 miliarde lei pe piata locala. La aceasta suma se adauga imprumuturi de 2,25 miliarde dolari prin emisiuni de titluri pe piata SUA.

Randamentele au scazut treptat de la inceputul anului pana in aprilie, pe fondul reducerii ratei dobanzii de politica monetara de catre BNR, iar Finantele si-au asigurat in acea perioada un surplus de lichiditate confortabil.

Acest trend s-a oprit insa in luna mai, cand BNR a decis sa intrerupa ciclul de reducere a ratei de politica monetara din cauza schimbarilor politice din Romania, care s-au suprapus pe intensificarea temerilor investitorilor cu privire la viitorul zonei euro.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 1152 ori