Ministerul Finantelor vinde titluri de stat in valoare de 2,5 miliarde lei in august

Marti, 31 Iulie 2012, ora 20:34
1807 citiri
Ministerul Finantelor vinde titluri de stat in valoare de 2,5 miliarde lei in august

Ministerul Finantelor Publice (MFP) vrea sa imprumute in luna august 2,5 miliarde de lei prin vanzarea de titluri de stat pe piata interna, cea mai mare parte din suma fiind planificata sa fie atrasa prin certificate de trezorerie.

In iulie, Finantele au programat imprumuturi de 2,25 miliarde lei prin vanzarea de titluri de stat pe piata interna, insa au atras doar 1,57 miliarde lei, in conditiile in care randamentele cerute au crescut, ca urmare a situatiei incordate de pe pietele financiare europene, a structurii lichiditatilor din sistemul bancar si tensiunilor politice din Romania.

Pentru luna august, administratorii datoriei publice au planificat trei licitatii pentru vanzarea de certificate de trezorerie, in valoare cumulata de 1,9 miliarde lei, si doua operatiuni pentru obligatiuni, cu scadenta la doi si patru ani, in suma totala de 600 milioane lei.

Prima licitatie se va derula luni, 6 august, pentru certificate cu maturitatea de un an, in valoare de 700 milioane lei.

Ministerul Finantelor a atras in acest an 37,53 miliarde lei pe piata locala. La aceasta suma se adauga imprumuturi de 2,25 miliarde dolari prin emisiuni de titluri pe piata SUA.

Randamentele au scazut treptat de la inceputul anului pana in aprilie, pe fondul reducerii ratei dobanzii de politica monetara de catre BNR, iar Finantele si-au asigurat in acea perioada un surplus de lichiditate confortabil.

Acest trend s-a oprit insa in luna mai, cand BNR a decis sa intrerupa ciclul de reducere a ratei de politica monetara din cauza schimbarilor politice din Romania, care s-au suprapus pe intensificarea temerilor investitorilor cu privire la viitorul zonei euro.

#Ministerul Finantelor titluri stat, #Ministerul Finantelor vanzare titluri, #Ministerul Finantelor imprumut august , #Ministri