Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

MFP a atras 336,4 milioane lei prin obligatiuni pe doi ani

MFP a atras 336,4 milioane lei prin obligatiuni pe doi ani


Ministerul Finantelor Publice (MFP) a vandut joi obligatiuni cu maturitatea la doi ani in valoare de 336,4 milioane de lei, mai putin de jumatate din cat si-a propus, la un randament mediu de 5,73%, in urcare fata de cel platit in luna mai pentru titluri cu aceeasi scadenta, de 5,53%.

Bancile au realizat subscrieri de 1,1 miliarde lei, iar valoarea programata era de 700 milioane lei.

Prin licitatia de joi, Trezoreria a redeschis o emisiune lansata in martie, cu scadenta in aprilie 2014. Ministerul a vandut si in luna mai titluri din aceeasi emisiune, atragand 335 milioane de lei.

Ministerul Finantelor vrea sa imprumute in luna iunie 3,5 miliarde lei prin vanzare de titluri de stat pe piata interna, valoare apropiata de suma imprumutata in luna mai, de 3,54 miliarde lei.

La urmatoarea licitatie, MFP va scoate la vanzare certificate de trezorerie pe un an, prin care vrea sa atraga un miliard de lei.

Finantele au imprumutat de la inceputul anului 34,89 miliarde lei pe piata locala. La aceasta suma se adauga 2,25 miliarde dolari, finantare atrasa prin emisiuni de titluri pe piata SUA.

Randamentele au scazut treptat de la inceputul anului pana in aprilie, pe fondul reducerii ratei dobanzii de politica monetara de catre BNR. Acest trend s-a oprit insa in luna mai, cand BNR a decis sa intrerupa ciclul de reducere a ratei de politica monetara din cauza schimbarilor politice din Romania, care s-au suprapus pe intensificarea temerilor investitorilor cu privire la viitorul zonei euro.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 1107 ori