Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Finantele au imprumutat 1,08 miliarde lei prin certificate la un an, la costuri in scadere

Finantele au imprumutat 1,08 miliarde lei prin certificate la un an, la costuri in scadere


Ministerul Finantelor Publice a imprumutat, luni, 1,08 miliarde lei prin vanzare de certificate de trezorerie cu maturitate de un an, peste suma programata, iar costurile de finantare au scazut usor, la 6,24%, de la 6,33% pe an acceptat saptamana trecuta.

Valoarea indicativa a emisiunii de luni a fost de 700 milioane lei, iar cererea totala s-a ridicat la 1,75 miliarde lei.

La precedenta licitatie pentru certificate de trezorerie pe un an, derulata lunea trecuta, Finantele au acceptat sa plateasca un randament mediu de 6,33% pe an. Atunci, ministerul a atras intreaga suma vizata, iar randamentul mediu a avansat usor, de la 6,29% pe an in licitatia anterioara.

Randamentele acceptate de Ministerul Finantelor au scazut joi pentru prima oara din luna mai, intrerupand trendul ascendent inceput in luna mai, cand BNR a decis sa nu mai reduca rata dobanzii de politica monetara. Totodata, cererea pentru obligatiunile vandute de Finante a urcat semnificativ.

Ministerul Finantelor Publice a redeschis joi doua emisiuni cu scadente pe doi ani si, respectiv, cinci ani, prin care a atras in total 2,07 miliarde lei, de peste trei ori mai mult decat a anuntat initial.

Trezoreria intentiona sa atraga in luna decembrie 3,1 miliarde lei prin vanzarea de titluri de stat pe piata interna, usor sub suma imprumutata in luna noiembrie, de 3,5 miliarde lei. De la inceputul acestei luni, MFP a atras deja imprumuturi de 4,65 miliarde lei.

Ultima operatiune din acest an este programata pentru joi, cand administratorii datoriei publice vor vinde obligatiuni pe 3 ani, prin care urmaresc sa atraga 300 milioane lei.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Mediafax
Articol citit de 1201 ori