Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Randamentul certificatelor de trezorerie la un an a scazut la un nou minim istoric

Randamentul certificatelor de trezorerie la un an a scazut la un nou minim istoric


Ministerul Finantelor a vandut luni certificate de trezorerie cu scadenta la un an de un miliard de lei, la un randament mediu de 5,02%, reprezentand cel mai redus nivel platit la imprumuturile in lei din piata interna.

BNR a redus, la finalul lunii martie, cu 0,25 puncte procentuale nivelul ratei dobanzii de politica monetara, de la 5,5% la 5,25% pe an, nou minim istoric.

Relaxarea politicii monetare si injectiile de lichiditate efectuate de BNR au ajutat la imbunatatirea conditiilor de lichiditate pe piata monetara si la reducerea costurilor de credit, astfel ca randamentul platit a atins luni un nou minim istoric.

Potrivit statisticilor publicate pe site-ul BNR si disponibile din aprilie 2005, cel mai scazut randament mediu anterior, de 5,06%, a fost platit de Ministerul Finantelor anul acesta in luna martie, la certificatele cu scadenta la sase luni.

Potrivit estimarilor analistilor, banca centrala va reduce si in luna mai, pentru cea de-a cincea sedinta consecutiv dobanda cheie, cu inca 0,25 puncte procentuale, la 5%, astfel ca randamentele pentru titlurile de stat ar putea sa-si continue tendinta descendenta.

Valoarea indicativa a operatiunii de luni era de un miliard de lei, iar bancile au subscris titluri de 4,42 miliarde lei.

Pentru luna aprilie, Ministerul Finantelor a programat sase licitatii pentru vanzarea de titluri de stat in valoare de 4,25 miliarde lei, cei mai multi bani urmand sa fie imprumutati prin cinci emisiuni de obligatiuni cu scadenta de 2, 4, 5 si 15 ani. Ministerul a avut programat doar o licitatie pentru vanzare de certificate de trezorerie.

La operatiunea din luna martie pentru o maturitate similara, randamentul s-a situat la 5,31%.

Urmatoarea licitatie este programata joi, cand Finantele vor sa imprumute 800 milioane lei, prin obligatiuni la doi ani.

Finantele au profitat de randamentele in scadere si au imprumutat de la inceputul anului 29,36 miliarde lei pe piata locala. La aceasta suma se adauga 2,25 miliarde dolari, finantare atrasa prin emisiuni de titluri pe piata SUA.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Mediafax
Articol citit de 3732 ori