Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Finantele au vandut obligatiuni de 400 milioane lei, oferta de 6 ori mai mare

Finantele au vandut obligatiuni de 400 milioane lei, oferta de 6 ori mai mare


Ministerul Finantelor Publice (MFP) a imprumutat de pe piata interna 397,6 milioane lei prin vanzare de obligatiuni cu maturitate la trei ani, iar subscrierile au depasit de sase ori valoarea programata a emisiunii.

Costurile de finantare au crescut, insa, randamentul mediu acceptat fiind de 5,73% pe an, fata de 5,69% pe an la licitatia precedenta.

Cererea pentru obligatiunile in lei vandute de Finante a urcat semnificativ incepand cu jumatatea lunii decembrie, investitorii fiind atrasi de randamentele peste tarile din regiune. Ca urmare, randamentele au intrerupt trendul ascendent inceput in luna mai, cand BNR a decis sa nu mai reduca rata dobanzii de politica monetara.

Apetitul ridicat al investitorilor s-a accentuat odata cu anuntul JP Morgan de la jumatatea lunii trecute privind includerea obligatiunilor Romaniei intr-un indice al bancii. Interesul jucatorilor straini s-a redus insa treptat, astfel ca de la inceputul lunii februarie randamentele au inceput sa creasca.

Finantele au planificat sa imprumute in februarie 3,7 miliarde lei, prin obligatiuni si certificate de trezorerie, cu mult sub suma atrasa in ianuarie, de 11,4 milioane lei. Trezoreria a atras 2,735 miliarde lei in primele cinci licitatii.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Mediafax
Articol citit de 2886 ori