Actiunile principalilor producatori de gaz din Romania - Romgaz si OMV Petrom - au scazut cu peste 3% joi.
Tendinta s-a inregistrat dupa ce Ministerul de Finante a anuntat ca va plafona pretul de vanzare a gazului romanesc, pentru a le permite si celorlalti 5 producatori de pe piata sa se dezvolte.
In plus, ministrul Eugen Teodorovici a declarat ca interventia statului e motivata si de faptul ca cei doi mari producatori de gaze au ridicat nejustificat pretul, fara a face mai multe investitii pe care si le asumasera.
Desi Teodorovici a spus ca proiectul de hotarare care prevede plafonarea pretului gazelor din productie romaneasca la 55 lei/Mwh va intra pe ordinea de zi a sedintei de guvern de joi pentru o prima lectura, acest lucru nu s-a mai intamplat.
- stire in curs de actualizare - ...citeste mai departe despre "Actiunile Romgaz si OMV Petrom au scazut dupa anuntul de plafonare a pretului la gazul romanesc" pe Ziare.com mai mult
Joi, 19 Iulie 2018, ora 15:03
Fondul Proprietatea (FP) a vandut 1,11% din actiunile OMV Petrom (SNP), din pachetul de 1,77% pe care intentiona sa il cedeze, la un pret cu 6% sub piata, incasand astfel 246,6 milioane lei (56,8 milioane euro).
"Numarul final al actiunilor ordinare oferite este de 632.482.000 (actiunile plasate), iar pretul pe actiune este de 0,39 lei", se arata intr-un comunicat transmis, vineri, de Fondul Proprietatea Bursei de Valori Bucuretti (BVB).
Fondul Proprietatea a anuntat miercuri ca vrea sa vanda un pachet de 1,77% din actiunile OMV Petrom, cea mai mare companie din Romania, pachet estimat atunci la 445 milioane lei (102 milioane euro), in functie de ultima cotatie bursiera. Fondul preciza ca nu exclude sa creasca volumul de titluri in functie de conditiile pietei.
Totusi, in cadrul operatiunii Fondul a vandut doar 1,11% din titlurile OMV Petrom, pentru 246,6 milioane lei (56,8 milioane lei).
Pretul la care Fondul a cedat actiunile este cu 6% sub ultima cotatie bursiera de joi, de 0,415 lei/titlu si, totodata, cu 12,2% sub pretul dinainte ca FP sa-si anunte, miercuri, intentia de transfer.
Dupa anuntul de miercuri dimineata, actiunile OMV Petrom au scazut pe bursa cu 6,6%, de la 0,4442 lei/titlu la 0,415 lei/titlu
In acelasi timp, pretul titlurilor Fondului Porprietatea a urcat cu 4,2%, de la 0,638 lei/actiune la 0,665 lei/actiune. mai mult
Vineri, 17 Mai 2013, ora 09:45
Fondul Proprietatea (FP) vrea sa vanda un pachet de 1,77% din actiunile OMV Petrom (SNP), cea mai mare companie din Romania, pachet estimat la 445 milioane lei (102 milioane euro) la ultima cotatie bursiera, si nu exclude sa creasca volumul de titluri in functie de conditiile pietei.
"Actiunile vor fi vandute in cadrul unui plasament privat accelerat (accelerated book building) adresat exclusiv catre investitori institutionali internationali si romani calificati in conformitate cu prevederile legale aplicabile ale legislatiei din Romania", potrivit unui anunt transmis, miercuri, Bursei de catre compania Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea.
Fondul Proprietatea detine 20,11% din actiunile OMV Petrom.
Surse din piata de capital au declarat pentru Mediafax ca operatiunea incepe miercuri si se incheie joi.
Intentia actuala este de a vinde aproximativ un miliard de titluri, insa Fondul isi rezerva dreptul de a creste volumul vanzarii in functie de conditiile de piata, potrivit anuntului.
Pretul si numarul final de actiuni vandute vor fi stabilite in momentul finalizarii procesului de plasament.
Actiunile care nu vor fi vandute prin aceasta operatiune vor fi blocate timp de sase luni, potrivit Fondului Proprietatea.
Operatiunea va fi intermediata de consortiul JP Morgan Securities (coordonator global), WOOD&Company Financial Services si Raiffeisen Capital&Investment.
Actiunile OMV Petrom au inchis sesiunea bursiera de marti la un pret... mai mult
Miercuri, 15 Mai 2013, ora 10:53
Romania nu va vinde cei 10% din Petrom datorita evolutiei companiei privind explotarea resurselor din Marea Neagra, a declarat presedintele Romaniei, Traian Basescu, la o intalnire cu directorul general executiv al OMV, Gerhard Roiss.
"Romania va deveni un jucator important pe piata energiei in urmatorii 10 ani, daca vom fi norocosi cu Marea Neagra. In orice caz, am urmarit evolutiile. Sincer, sunt extrem de multumit de ceea ce se intampla si acum toata lumea cred ca a inteles ca nu vom mai vinde cei 10% din Petrom. Am fost norocosi ca nu am vandut anul trecut cei 10%", i-a spus Basescu razand lui Gerhard Roiss, care este si presedintele Consiliului de Supraveghere a Petrom, scrie Mediafax.
Acesta i-a raspuns presedintelui Basescu ca dezvoltarea industriei energetice din Romania reprezinta acum o sansa importanta in viitor pentru tineri, iar seful statului l-a aprobat.
La inceputul anului, OMV Petrom si Exxon Mobil au anuntat ca au facut o descoperire semnificativa la exploatarile din Marea Neagra, estimarile preliminare plasand zacamantul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi, care echivaleaza cu de 3-6 ori consumul anual al Romaniei.
ExxonMobil Exploration and Production Romania pregateste pentru urmatorii doi ani investitii de pana la 1,23 miliarde de dolari in foraj petrolier si lucrari adiacente in Marea Neagra.
Directorul general al grupului austriac OMV, Gerhard Roiss, a declarat recent pentru revista Manager ca grupul a gasit in Marea Neagra... mai mult
Miercuri, 31 Octombrie 2012, ora 15:35
Guvernul va decide daca va relua vanzarea pe bursa a unui pachet de aproape 10% din participatia detinuta la OMV Petrom dupa ce va face o analiza in functie de conditiile din piata, a declarat ministrul desemnat al Economiei, Daniel Chitoiu.
"Vom face o analiza. Vom decide si in functie de conditiile de pe piata", a afirmat Chitoiu, dupa ce a primit avizul comisiilor reunite din Camera Deputatilor si Senat pentru preluarea portfoliului Economiei.
Statul a incercat in luna iulie a anului trecut sa vanda un pachet de 9,84% din actiunile OMV Petrom (SNP), insa oferta a esuat deoarece cererea a fost sub pragul minim de la care operatiunea putea fi incheiata cu succes.
Oferta a fost intermediata de consortiul format din banca rusa de investitii Renaissance Capital, BT Securities, Romcapital si EFG Securities.
Renaissance, liderul consortiului, a pus esecul operatiunii pe seama conditiilor dificile de pe pietele internationale si agravarea lor pe parcursul ofertei.
OMV Petrom este principalul producator de petrol si gaze din Romania. Grupul austriac OMV a preluat in 2004 pachetul majoritar de actiuni de la Petrom. mai mult
Luni, 07 Mai 2012, ora 15:01
Actiunile OMV Petrom au urcat cu 4,27% dupa ce statul a anuntat oferta prin care vrea sa vanda 9,84% din titlurile companiei, informeaza Mediafax.Primul transfer cu actiunile OMV Petrom a fost operat la 0,405 lei, in crestere cu 1,76%, iar apoi pretul a avansat pana la un maxim de 0,42 lei, cotatie cu 5,52% peste inchiderea de miercuri.
La ora 10:26, titlurile erau cotate la 0,415 lei, cu 4,27% peste pretul de miercuri si cu 9,78% sub nivelul maxim cerut de stat la vanzarea pachetului, de 0,46 lei/actiune.
Daca tot pachetul de actiuni OMV Petrom scos la vanzare va fi cumparat la pretul maxim, statul va incasa 2,564 miliarde lei (610 milioane euro).
Evolutia titlurilor companiei petroliere a venit intr-o piata cu volume reduse de tranzactionare, in valoare cumulata de 1,1 milioane lei (283.000 de euro). Transferurile cu actiunile OMV Petrom au insum at 403.000 de lei si au reprezentat 37% din lichiditatea pietei.
Actiunile OMV Petrom au influentat usor si indicii bursieri in care sunt cuprinse.
Astfel, la ora 10:26, indicele BET, al celor mai lichide zece titluri, era in crestere cu 0,69%, iar indicele BET-NG, care sintetizeaza evolutia actiunilor companiilor din sectorul energetic, avansa cu 1,17%.
Totodata, indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizeaza evolutia primelor 25 de titluri in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea (FP), a crescut cu 0,57%.
La preturi in crestere usoara erau tranzactionate si actiunile SIF-urilor si ale Fondului... mai mult
Joi, 07 Iulie 2011, ora 12:32
Actiunile OMV Petrom (SNP) pe care statul le va scoate la vanzare pe bursa vor fi vandute mai scump decat pretul incasat de Guvernul Nastase in 2004 din privatizarea companiei, potrivit Mediafax. "Din vanzarea celor 9,84% actiuni vom obtine un pret mai mare decat a obtinut Nastase pentru vanzarea intregului Petrom de atunci, 600 milioane de euro. Pe bursa poate veni oricine, dar nu va fi vandut, pachetul asta mic, de 9,84%, sub pretul de vanzare a Petrom-ului, de 600 milioane euro.
Daca nu, nu se vinde! Pentru ca nu accept smecherii pe ceea ce inseamna averea publica, pe ceea ce inseamna avutia noastra", a spus Boc.
La privatizare, in 2004, in mandatul Guvernului Nastase, intreaga companie Petrom a fost evaluata la 2,1 miliarde euro, avand in vedere ca OMV a platit 699 milioane euro pentru 33,34% din actiuni. Ulterior, OMV si-a majorat participatia la 51% din actiuni printr-o majorare de capital de 830,6 milioane euro. Statul vrea sa vanda 9,84% din actiunile OMV Petrom din pachetul pe care il detine la companie, de 20,63% din titluri.
Oferta secundara, estimata la 510 milioane euro, potrivit celui mai recent pret de la bursa, va fi cea mai mare din istoria Bursei de Valori Bucuresti (BVB).
Premierul a adaugat ca nu va accepta o vanzare "smechereasca" a acestor titluri, respectiv printr-o negociere directa in loc de vanzarea la bursa, si ca banii astfel obtinuti vor fi varsati la bugetul de stat.
Coform celor mai recente raportari, grupul austriac de petrol si gaze OMV... mai mult
Duminica, 10 Aprilie 2011, ora 21:30
Ofertele tehnice depuse de sase consortii au fost acceptate la licitatia pentru numirea intermediarului ofertei secundare prin care statul vrea sa vanda 9,84% din actiunile OMV Petrom (SNP), relateaza NewsIn.Potrivit mai multor surse din piata de capital, consortiile ale caror oferte au intrat in cursa sunt: BCR cu JP Morgan si Intercapital Invest, Raiffeisen Capital&Investments cu Morgan Stanley, ING Bank cu UBS, UniCredit CA IB Securities cu Goldman Sachs, Alpha Bank cu Nomura si CEC Bank, BT Securities cu Renaissance Capital, Romcapital si EFG Securities.
Ofertele pentru intermedierea operatiunii trebuia depuse pana miercuri ora 12:00.
Consortiul format din BRD, Citibank si Societe Generale a fost descalificat, pe motiv ca a depus oferta dupa ora limita.
Desi a ajuns la sediul OPSPI inainte de ora 12:00, inregistrarea oficiala a ofertei s-ar fi efectuat, potrivit unor surse din piata, la ora 12:07.
Initial, ofertele aveau termen de transmitere data de 9 martie, insa Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) a anuntat o amanare de o saptamana.
OPSPI va analiza intr-o prima faza, de cel putin doua saptamani, oferta tehnica depusa de cele sase consortii, urmand ca in etapa finala sa se califice doar intermediarii care au obtinut peste 85 de puncte din 100 de puncte posibile.
In ultima faza de selectie se vor deschide si ofertele financiare, iar punctajul final va fi format in proportii egale (50%-50%) din rezultatul obtinut la oferta tehnica... mai mult
Miercuri, 16 Martie 2011, ora 15:11
CEC Bank si Alpha vor forma un consortiu cu banca japoneza de investitii Nomura pentru a intermedia oferta secundara prin care statul vrea sa vanda 9,84% din actiunile OMV Petrom (SNP), au declarat surse din piata de capital si din sistemul bancar, informeaza Mediafax.
Nomura, cea mai mare banca de investitii din Japonia, are biroruri in Europa, Asia si SUA. Compania a preluat in 2008 operatiunile Lehman Brothers din Asia si Pacific si o parte din cele din Europa si Orientul Mijlociu.
Statul vrea sa vanda in acest an 9,84% din actiunile OMV Petrom, din pachetul pe care il detine la companie, de 20,63% din titluri. Oferta secundara, estimata la 500 milioane euro, va fi cea mai mare din istoria Bursei de Valori Bucuresti (BVB).
Ministerul Economiei va selecta in data de 9 martie firma sau consortiul de brokeri care va intermedia oferta de vanzare.
La licitatie vor mai participa inca cinci consortii formate atat din societati de intermediere din Romania, cat si companii mari din mediul financiar din strainatate.
BRD (BRD) va merge in consortiu cu Societe Generale si Citibank, iar Morgan Stanley, cel mai mare intermediar de oferte de actiuni la nivel mondial in 2010, s-a aliat cu Raiffeisen Capital&Investments, firma de brokeraj locala care a fost implicata in cele mai importante listari din ultimii sase ani de pe Bursa.
JPMorgan s-a asociat cu BCR, iar cea mai influenta banca de pe Wall Street, Goldman Sachs s-a aliat cu UniCredit CA IB Securities. ING Bank va... mai mult
Miercuri, 02 Martie 2011, ora 22:22