Banca Carpatica face din nou furori pe Bursa. Actiunile au urcat cu 9,4% luni

Luni, 14 Ianuarie 2013, ora 17:20
1957 citiri
Banca Carpatica face din nou furori pe Bursa. Actiunile au urcat cu 9,4% luni

Bursa de la Bucuresti a avansat cu 0,92% in prima parte a zilei, iar actiunile Bancii Carpatica (BCC) au urcat cu 9,42%, revenind dupa scaderile de joi si vineri, cand o parte dintre investitori au marcat din profitul inregistrat in urma cresterilor puternice din zilele anterioare.

Pretul actiunilor Carpatica a urcat accelerat marti si miercuri, cu aproape 32%, iar in prima parte a zilei de joi cresterea a ajuns la peste 35%. De la acest moment, unii investitori au marcat o parte din profit, iar actiunile au scazut cu aproape 12% din punctul maxim atins in prima jumatate a zilei joi.

Pretul a inceput sa creasca din nou in sedinta de luni, iar la ora 13:00, actiunile erau pe plus cu 9,42%, fiind cotate la 0,0569 lei. Cu actiunile Bancii Carpatica au fost realizate 336 de operatiuni, in valoare cumulata de aproape 300.000 de lei. La acel moment, volumul de actiuni cu ordine de vanzare era cu 24% peste cerere.

Surse bancare au declarat pentru MEDIAFAX ca omul de afaceri Ilie Carabulea, cel mai mare actionar al bancii, il va numi la conducerea Carpatica pe fostul presedinte al RBS Romania Johan Gabriels, care va fi anuntat ca nou director general al bancii cel mai probabil in aceasta saptamana.

La mijlocul sedintei de luni, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in crestere cu 0,59%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, se plasa cu 0,7% peste nivelul de vineri. Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), a avansat cu 0,83%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a urcat cu 1,32%.

Evolutia indicelui BET-NG a fost amplificata de actiunile OMV Petrom (SNP) a caror crestere a ajuns de la 1,5% la 3,7% in jurul orei 12:30. La mijlocul sedintei, titlurile companiei erau cotate la 0,466 lei, pret cu 2,85% peste nivelul de vineri.

Indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondul Proprietatea, s-a plasat cu 0,75% peste sedinta precedenta.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 9 milioane lei (2 milioane euro), valoare cu 21% mai redusa decat rulajul din prima parte a zilei de vineri, de 11,4 milioane lei (2,6 milioane euro).

Actiunile Fondului Proprietatea (FP) si OMV Petrom au fost cele mai lichide din piata, cu operatiuni de cate 1,8 milioane lei. Jumatate din rulajul actiunilor OMV Petrom a fost asigurat de un deal de 920.000 de lei.

Cel mai recent transfer cu titlurile Fondului Proprietatea a fost realizat la 0,5865 lei, pret cu 0,43% peste inchiderea de vineri.

La mijlocul sedintei de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in crestere cu pana la 0,6%. Pietele au fost pe verde inca de la deschidere dupa ce unul din liderii Rezervei Federale a SUA (Fed) a declarat ca banca centrala ar trebui sa sustina in continuare economia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#evolutie actiuni Banca Carpatica, #pret actiuni Banca Carpatica, #cotatie bursa Banca Carpatica , #Banci Romania