Performanta ETF BET Tradeville ajunge la 21,4%, la un an de la listare

Joi, 29 August 2013, ora 17:11
1813 citiri
Performanta ETF BET Tradeville ajunge la 21,4%, la un an de la listare

ETF BET Tradeville, singurul fond deschis tranzactionabil la Bursa de Valori Bucuresti, a inregistrat o performanta de 21,4% in primul an de la listare.

Investitorii care au mizat pe bursa locala in urma cu un an si au ales sa faca plasamente in ETF BET Tradeville au beneficiat de o apreciere, datorata in principal actiunilor Fondului Propietatea si Bancii Transilvania.

In lunile ianuarie si august 2013 a avut loc cea mai mare parte a cresterii, respectiv pe fondul revenirii economiilor.

"Pe masura ce economiile tarilor dezvoltate incep sa isi revina din "Marea Recesiune" tara noastra resimte, pentru moment intr-o mai mica masura, efectele pozitive ale acestei reveniri. Era normal ca indicele BET sa se inscrie si el pe un trend ascendent. Nu trebuie pierdut din vedere ca bursa noastra mai are de recuperat, indicele BET fiind cotat la 77% sub maximele istorice", explica Ovidiu Dumitrescu, CFA, director general adjunct al Tradeville, casa de brokeraj care activeaza ca market maker pentru unitatile fondului.

ActiunileBancii Transilvanisa si Fondul Proprietatea sunt principalele actiuni care au condus la aceasta apreciere a indicelui BET.

Aprecierile considerabile ale Biofarm si Electromagnetica au ajutat si ele, dar efectul net a fost redus din cauza ponderii scazute a acestora in indicele BET.

"Fondul Proprietatea a fost influentat pozitiv atat de evolutia instrinseca a economiei, fondul avand in portofoliu o proportie importanta de companii din domeniul energetic, cat si de relansarea programului de listare a companiilor de stat din Romania. Banca Trasilvania a beneficiat de mediul economic pozitiv, dar si de orientarea sa spre domeniul IMM, nisa care i-a adus o profitabilitate buna. De asemenea, mediul financiar in care principalele banci centrale ale lumii au oferit finantare ieftina prin mentinerea ratelor de referinta la niveluri minime record si injectarea de lichiditate prin programele de relaxare monetare ("QE") a constituit un context propice pentru institutiile financiare", considera directorul adjunct al Tradeville.

Descriere ETF BET Tradeville

Depozitarul fondului este BRD - Groupe Societe Generale SA.

In primul an de functionare, ETF BET Tradeville a atins o valoare a activelor nete de 725.660,7 lei.

Lichiditatea actiunilor la bursa este asigurata de Tradeville care, in calitate de market maker, afiseaza in permanenta cotatii de cumparare si vanzare, astfel incat investitorii au oricand posibilitatea de a investi, respectiv de a dezinvesti.

"O piata de capital matura trebuie sa aiba intrumente tranzactionabile care sa masoare performanta pietei si sa le permita investitorilor sa isi construiasca rapid si eficient expunere pe bursa locala. Obiectivul nostru pentru perioada urmatoare este sa crestem activele fondului si, impreuna cu BVB si Tradeville, sa crestem vizibilitatea acestui fond si sa atragem cat mai multi investori care cauta o alternativa la economisirea pe termen lung", declara Dragos Darabut, director general Vanguard Asset Management.

ETF-urile (Exchanged Traded Funds) sunt fonduri deschide de investitii care pot fi tranzactionate la bursa si urmaresc indeaproape performantele unui indice bursier sau ale unui sector de activitate. ETF BET Tradeville are ca obiectiv replicarea indicelui BET, care cuprinde cele mai lichide 10 companii listate la BVB: Fondul Proprietatea, OMV Petrom, Banca Transilvania, BRD, Transgaz, Transelectrica, Electromagnetica, Biofarm, Broker Cluj si BVB.

#bursa valori bucuresti, #ETF BET Tradeville, #performanta ETF BET, #actiuni Bursa Bucuresti , #Actiuni