Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Ce dividende ar putea oferi companiile de energie care sunt cotate la BVB

Ce dividende ar putea oferi companiile de energie care sunt cotate la BVB


Cele mai importante sase companii din domeniul energiei listate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) au, in majoritatea lor, un potential ridicat de castig, de circa 3-5 ori peste dobanzile bancare.

Potentialul ridicat de castig este datorat in special dividendelor asteptate, fiind printre cele mai atractive actiuni din piata, conform unei analize realizate de Tradeville.

In conditiile in care dobanzile la depozite continua sa mearga in jos, coborand in cele mai multe cazuri sub 3% pe an, tot mai multi isi indreapta privirea catre piata de capital, unde printre cele mai solide si mai atractive instrumente in care acestia isi pot plasa banii sunt actiunile companiilor din domeniul energiei. Doar din dividendele asteptate de la aceste companii se poate castiga cu mult peste dobanda la depozite, iar la aceste castiguri se pot adauga cele din aprecierea actiunilor.

"Pentru companiile de stat din sectorul energetic, principala tema pentru urmatoarele luni va fi conturarea din ce in ce mai clara a dividendelor, legea impunandu-le sa distribuie cel putin 50% din profit catre actionari. Acest lucru va fi cu atat mai vizibil pentru acele companii care au raportat recent cresteri ale profitului la nivel semestrial si au perspective bune si pentru urmatoarele trimestre", a declarat Georgiana Androne, analist al casei de brokeraj Tradeville.

Din cele sase companii de top din domeniul energiei de la BVB, toate incluse si in indicele principal al pietei, BET, 5 sunt companii de stat - Romgaz (SNG), Electrica (EL), Transelectrica (TEL), Transgaz (TGN) si Nuclearlectrica (SNN) -, si una cu capital majoritar privat - OMV Petrom (SNP).

Topul dividendelor

"In ordinea atractivitatii dividendelor estimate de noi, pe primul loc se afla Transelectrica (TEL), de la care ne asteptam la un dividend brut de 3,70 lei/actiune, echivalentul unui randament de 16% la ultimul pret. Ajutata de majorarile de tarife reglementate, compania a raportat o crestere spectaculoasa a profitului semestrial, cu 120% fata de aceeasi perioada din 2013, confirmand ca rezultatele solide de anul trecut nu reprezinta un eveniment izolat si ca se transforma, in sfarsit, intr-o companie clasica de utilitati, cu profituri stabile si previzibile", a spus Georgiana Androne.

Transelectrica este urmata indeaproape de Transgaz (TGN), care isi revine in forta dupa ce esecul proiectului Nabucco i-a afectat profitabilitatea anul trecut, marcand o crestere de 118% a profitului semestrial. "Estimam un dividend brut de 25 lei/actiune, echivalentul unui randament atractiv de 11%. De mentionat ca, in ciuda cresterilor recente ale cotatiilor, ambele companii de utilitati sunt inca subevaluate fata de indicele BET, potrivit multiplului de pret PER, existand deci spatiu amplu pentru aprecieri suplimentare", adauga analistul Tradeville.

Top 3 al dividendelor este completat de Romgaz (SNG), care a profitat din plin de procesul de liberalizare al pietei de gaze naturale si a raportat o crestere de 40% a profitului semestrial. Compania detine o rezerva de cash de 3 miliarde lei, care ii permite lejer sa plateasca un dividend brut de 3 lei/actiune, echivalentul unui randament brut de peste 8%. Desi liberalizarea pietei este momentan inghetata pe segmentul consumatorilor industriali, acest lucru nu ar trebui sa-i afecteze semnificativ dividendul pentru anul viitor, sunt de parere analistii Tradeville.

In cazul proaspat listatei Electrica (EL), investitorii asteapta o confirmare a planului ambitios de investitii in reteaua de distributie. Desi profitul net semestrial a scazut cu 6%, acest lucru se datoreaza exclusiv transferului catre stat a unor participatii in sucursale, eveniment nerecurent, in schimb profitul operational a crescut cu 14%. Urmatorul dividend s-ar putea cifra la 0,72 lei/actiune, echivalent cu un randament brut de 6.5%.

In cazul OMV Petrom (SNP), rezultatele pe primul semestru au dezamagit - cifra de afaceri a scazut cu circa 9% in ultimele 12 luni, in timp ce profitul net s-a contractat cu 43% (36,4% daca excludem elementele speciale). Alaturi de o serie de factori nerecurenti (filiala din Kazahstan, inchiderea pentru modernizare a rafinariei Petrobrazi sau aprecierea RON fata de USD), noile taxe (acciza pe carburanti, taxa pe constructii speciale), concurenta sporita, dar si o crestere a costurilor de productie au "conspirat" pentru a conduce la aceste rezultate.

"Desi vanzarile SNP sunt in scadere inca din 2013, nu consideram ca rezultatele mai putin fericite din prima parte a lui 2014 sunt suficiente pentru a abandona ipoteza noastra de baza privind potentialul bun pentru o evolutie favorabila a actiunilor OMV Petrom. Istoricul bun al managementului companiei impreuna cu rezervele masive de hidrocarburi la care compania se pare ca va avea acces in Marea Neagra fac, in opinia noastra, din actiunile SNP o componenta dezirabila pentru un portofoliu bine echilibrat. De altfel, conform consensului analistilor agregat de Reuters, potentialul de crestere al pretului actiunilor Petrom in urmatoarele 12 luni este de peste 10%, la care s-ar putea adauga si un dividend de circa 5-6% raportat la pretul curent", adauga analistii Tradeville.

Marea dezamagire a grupului companiilor de stat o reprezinta Nuclearelectrica (SNN), pentru care preturile in scadere pe piata de energie si cresterea costurilor operationale au generat o prabusire de 69% a profitului net. Desi exista mici semne ca situatia ei s-ar putea ameliora usor in a doua parte a lui 2014, fundamental, anul pare pierdut pentru Nuclearelectrica, iar perspectivele pentru urmatorul dividend sunt dezamagitoare: estimam cel mult 0,35 lei/actiune, echivalent cu un randament brut de 4,5%.

Potential de apreciere

Pe langa dividendele atractive, castigurile brute ar putea fi suplimentate de aprecierea cotatiilor actiunilor analizate din domeniul energiei.

Conform consensului Reuters, actiunile Electrica (EL) si OMV Petrom (SNP) au un potential de apreciere de peste 12% in urmatoarele 12 luni, raportat la preturile din prezent.

In cazul Electrica, pe langa planurile de dezvoltare prezentate cu ocazia listarii recente pe BVB, miza ar putea fi achizitia partiala sau totala a portofoliului de companii de distributie scos la vanzare de catre Enel, dar este luata in calcul si achizitia pachetelor minoritare detinute de Fondul Proprietatea (FP) in cadrul filialelor Electrica (cate 22% in cele 3 companii de distributie si una de furnizare). Acest lucru va fi decis de noua conducere.

Desi au atins recent un maxim istoric, titlurile Romgaz (SNG) prezinta un potential de castig de 8,4% la nivelul cotatiilor, conform consensului analistilor agregat de Reuters.

Un potential de apreciere de aproape 6% prezinta si actiunile Transgaz (TGN), in conditiile in care de la inceputul anului acestea au avansat cu aproape 19%.

In cazul Transelectrica, pentru care cotatiile au explodat cu 46% de la inceputul anului, consensul Reuters indica o supraevaluare de aproximativ 5%, dar este posibil ca pretul tinta pentru urmatoarele 12 luni sa fie revizuit in sus de mai multi analisti in perioada urmatoare.

Un caz cu totul special este Nuclearelectrica, singura companie de stat care a dezamagit la nivelul rezultatelor si evolutiei pe bursa. Consensul Reuters indica pentru actiunile companiei un potential de crestere de 27%, dar pretul tinta mediu este in continua scadere in ultimele luni, astfel ca acesta trebuie privit cu prudenta.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1841 ori