Privatizarea Oltchim, programata in septembrie. Metoda de licitare s-a schimbat

Vineri, 10 August 2012, ora 15:30
2224 citiri
Privatizarea Oltchim, programata in septembrie. Metoda de licitare s-a schimbat

Anuntul de privatizare a companiei Oltchim a fost publicat. Licitatia se va organiza pe data de 14 septembrie, pretul de oferta fiind de 0,1 lei/actiune.

Metoda de privatizare va fi una combinata: licitatie cu oferte in plic care pot fi depuse de orice firma, pana pe data de 13 septembrie, urmata, eventual, de negociere sau de licitatie cu strigare dupa regula licitatiei competitive.

Potentialii ofertanti, inclusiv asocieri sau consortii de investitori, vor depune o garantie de participare la licitatie in valoare de 34,4 milioane de lei.

Ministerul Economiei, prin OPSPI ofera spre vanzare intregul pachet detinut, de 188.100.976 actiuni, ce reprezinta 54,8% din capitalul social al Oltchim. Pachete minoritare mai sunt detinute de PCC SE (18,31%), Nachbar Services Ltd (14,02%), persoane fizice (11,01%) si alte persoane juridice (1,83%).

Adunarea Generala a Actionarilor Oltchim va propune, in data de 10 septembrie, majorarea capitalului social al Oltchim prin conversia in actiuni a creantei Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), fata de combinatul chimic, in valoare de 1,12 miliarde lei. Capitalul social la data anuntului era 34.321.138,30 lei.

Companiile TISE (Rusia), PCC SE (Germania), Pegamont Ploiesti si Aisa Invest din Cluj, firma detinuta de omul de afaceri Stefan Vuza, au depus in luna aprilie oferte neangajante pentru participarea la privatizarea combinatului chimic Oltchim.

Patru companii, interesate de privatizarea Oltchim Ramnicu Valcea

Potrivit celor mai recente date, in actionariatul Oltchim se mai regasesc compania PCC SE, inregistrata in Germania, si fondul de investitii Carlson Ventures. PCC detine 18,32% din actiuni, iar fondul de investitii Carlson Ventures, inregistrat in Marea Britanie, are 14,02% din titluri, prin intermediul Nachbar Services.

Achizitionarea activelor Arpechim Pitesti, decisa de compania care va prelua Oltchim

In luna martie, Guvernul arata ca potentialul cumparator al Oltchim va trebui sa isi asume si o serie de investitii de mediu si retehnologizare, necesarul estimat pentru 2013 - 2014 fiind de 682,6 milioane euro, la platformele Ramnicu Valcea si Bradu (308,3 milioane euro) si la rafinaria Arpechim (374,2 milioane euro).

Odata cu achizitionarea Arpechim, rafinarie detinuta de OMV Petrom, investitorul ar putea fi insa obligat sa preia si obligatii de mediu ale OMV Petrom, care inca nu sunt cuantificate.

Preluarea Arpechim va fi discutata insa doar dupa privatizarea Oltchim, cumparatorul urmand sa negocieze direct cu OMV Petrom.

"Viitorul actionar majoritar al Oltchim va avea optiunea de a decide cumpararea, de catre Oltchim sau alta entitate, a activelor Arpechim Pitesti, aferente activitatii de rafinare detinute de OMV Petrom, conform termenilor care vor fi conveniti cu acesta", se mai spune in anuntul de privatizare publicat vineri.

Arpechim a fost principalul furnizor de materii prime al Oltchim

Combinatul chimic a inregistrat pierderi din 2007 pana anul trecut, in valoare totala de un miliard de lei. Ultimul an in care combinatul a avut profit a fost 2006, dar castigul a fost modest.

Oltchim avea la finalul lunii martie datorii de 2,55 miliarde de lei, in principal catre Electrica, banci si AVAS. Oltchim Ramnicu Valcea a incheiat primul trimestru din acest an cu pierderi nete de 82,8 milioane lei, de peste 30 de ori mai mari fata de cele raportate in perioada similara din 2011 (2,68 milioane de lei).

Oltchim: Pierderi nete de 82,8 milioane lei in T1

Actiunile Oltchim au scazut vineri cu 15%, in urma anuntului de privatizare

Actiunile Oltchim (OLT) s-au depreciat vineri cu 15% dupa anuntul legat de privatizarea combinatului chimic. Intr-o prima etapa, privatizarea combinatului chimic implica majorarea capitalului social de peste 60 de ori, de la 34,3 milioane lei la 2,093 miliarde lei.

Brokerii spun ca principalul motiv pentru corectia pretului este determinat de detaliile anuntate joi de Oltchim privind majorarea capitalului social, unde investitorii minoritari trebuie sa participe cu sume ridicate de bani pentru a-si pastra participatiile.

Oltchim, in declin pe bursa, dupa anuntarea privatizarii. Ce ii nemultumeste pe investitori

Combinatul Oltchim face parte din randul companiilor de stat pentru care autoritatile s-au angajat, in negocierile cu Fondul Monetar International (FMI), sa demareze programul de privatizare. La sfarsitul lunii aprilie, Comisia Europeana (CE) a aprobat conversia in actiuni a creantelor Oltchim la AVAS, dar din cauza faptului ca aceasta operatiune nu s-a facut in timp util privatizarea combinatului a fost amanata pentru luna septembrie a acestui an.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset, Exynos 2500, care promite să fie o versiune îmbunătățită a modelului actual, Exynos 2400. Noul procesor este proiectat...
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
#oltchim privatizare, #oferte privatizare Oltchim, #Oltchim proces privatizare, #licitatie privatizare Oltchim, #Oltchim pierderi financiare, #evolutie actiuni Oltchim , #Investitii