Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Guvernul asteapta 450 mil euro din Petrom, Romgaz si CupruMin

Guvernul asteapta 450 mil euro din Petrom, Romgaz si CupruMin


Guvernul astepta peste 2 miliarde lei (448,2 mil euro) din listarea unor pachete de actiuni la OMV Petrom (SNP), Romgaz si vanzarea CupruMin, amanate pentru anul viitor.

In acelasi timp, Executivul mizeaza inca sa incaseze in acest an 704 milioane lei (155,9 mil euro) din cedarea pachetului minoritar la Rompetrol (RRC).

In lipsa veniturilor luate in calcul sa fie incasate in acest an din listarea pe bursa a unui pachet de actiuni Petrom de 9,84% din capitalul companiei si de 15% din titlurile Romgaz si pe fondul licitatiilor esuate la CupruMin si Oltchim, sumele totale colectate de stat din privatizare au scazut de la 4,2 miliarde lei prognozate initial la 2,9 miliarde lei. Din incasarile totale, jumatate (1,5 miliarde lei) reprezinta bani obtinuti din dividende, releva un document guvernamental.

Sursa citata avanseaza anul 2013 ca termen pentru finalizarea procedurii de vanzare a pachetelor de actiuni la Petrom si Romgaz si releva ca statul se bazeaza sa incaseze chiar in acest an 704 milioane lei din vanzarea pe bursa a pachetului minoritar de actiuni detinut la Rompetrol Rafinare.

Anul trecut, Guvernul a incercat sa vanda tot pe bursa 9,84% din actiunile Petrom, dar a amanat tranzactia dupa ce a primit un pret mai mic decat cel preconizat, presedintele Traian Basescu declarand recent ca, dupa ultimele evolutii privind explorarea resurselor din Marea Neagra, a devenit de inteles ca Romania "nu va mai vinde cei 10% din Petrom", fiind un noroc faptul ca nu s-a reusit vanzarea in 2011.

Oferta pentru vanzarea pachetului de actiuni la Petrom a esuat in luna iulie a anului trecut. Raportat la pretul maxim cerut de stat, oferta era evaluata la 2,653 miliarde lei (607 milioane euro), iar la pretul minim statul ar fi incasat pentru tot pachetul 2,066 miliarde lei (489 milioane euro).

Listarea la bursa a Romgaz era programata pentru cel tarziu la mijlocul lunii octombrie, potrivit angajamentelor anterioare ale Executivului, dar a fost amanata pana in martie anul viitor, consultantul recomandand ca rezervele de gaze ale companiei sa fie evaluate inainte de lansarea ofertei publice initiale.

Termene ratate au fost consemnate si in cazul altor listari, precum cele pentru actiunile Nuclearelectrica, Hidroelectrica si Transgaz, singura listare reusita fiind la Transelectrica.

CupruMin a fost oferit la vanzare cu un pret de pornire de 57,3 milioane euro, dar privatizarea a fost oprita din cauza neintelegerilor cu Roman Copper, castigatorul licitatiei. Reluarea procesului de trecere in proprietate privata a Cupru Min a fost asumata in discutiile cu Fondul Monetar International.

In cazul companiei Rompetrol Rafinare, aceasta este controlata de grupul Rompetrol, detinut de KazMunaiGaz din Kazahstan, Ministerul Economiei avand 44,69% din actiuni.

Statul roman a reintrat in actionariatul Rompetrol Rafinare in iulie 2011, dupa ce KazMunaiGaz a convertit in actiuni 20,6 milioane de obligatiuni nerascumparate.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Mediafax
Articol citit de 1621 ori