Care sunt avantajele si riscurile daca vrei sa cumperi actiuni Romgaz

Joi, 24 Octombrie 2013, ora 12:03
4020 citiri
Care sunt avantajele si riscurile daca vrei sa cumperi actiuni Romgaz
Foto: Energylife.ro

Oferta publica initiala de vanzare a unui pachet de 15% din actiunile Romgaz, care se desfasoara in perioada 22-31 octombrie, poate constitui pentru micii investitori atat o oportunitate de investitie pe termen lung, cat si o buna ocazie speculativa, considera analistii de la Tradeville.

Din ampla analiza efectuata de specialistii Tradeville reiese ca cei mai avantajati investitori vor fi cei care vor subscrie in primele cinci zile, pentru ca vor beneficia si de un discount de 5%. Analistii estimeaza un randament al dividendului de 12.3%, la pretul minim din oferta. De asemenea, dintre punctele atratctive ale ofertei trebuie retinut si faptul ca Romgaz este cel mai mare producator de gaze naturale din Europa Centrala si de Sud-Est si ca vorbim de un beneficiar direct al liberalizarii pietei gazelor din Romania, al caror pret urmeaza sa se scumpeasca de aproape trei ori in urmatorii sapte ani. Un alt punct forte consta in productia stabila, cu potentiala expunere la zacamintele din Marea Neagra si alte surse neconventionale. De asemenea, tot pentru cumpararea de actiuni pledeaza si marjele de profitabilitate ridicate (29% in 2012) si situatia financiara solida (lichiditati de peste 2 miliarde RON, fara datorii).

Radiografia companiei in contextul listarii

Listarea S.N.G.N. Romgaz, cel mai mare producator de gaze naturale din Europa Centrala si de Sud-Est, se desfasoara intr-un context de piata favorabil burselor de actiuni, in care ridicarea plafonului de indatorare a Statelor Unite le permite investitorilor sa se concentreze asupra revirimentului economiilor dezvoltate, iar stabilitatea macroeconomica locala pozitioneaza actiunile romanesti pentru noi cresteri. Oferta este una dintre cele mai asteptate de la BVB din ultimii ani, Romgaz fiind in 2012 cea mai profitabila companie de stat.

Cu o productie de 5.66 miliarde mc de gaze naturale anul trecut, compania acopera 41.7% din necesarul de consum din Romania. Potrivit consultantului independent DeGolyer&MacNaughton, Romgaz detinea la 30 iunie 2013 rezerve nete de 62.1 miliarde mc, care i-ar asigura productia pe urmatorii 11 ani, precum si rezerve probabile de 14 miliarde mc. De asemenea, compania a semnat acorduri petroliere si parteneriate pentru explorarea unor perimetre on-shore din Romania, Slovacia si Polonia, avand o rata traditionala de succes de 66% pentru explorarile finalizate.

Activitatii de productie i se adauga importul si inmagazinarea subterana a gazelor naturale, pe segmentul din urma Romgaz fiind cel mai mare operator local, cu o cota de piata de 90% in 2012.

Investitia in actiunile Romgaz este un pariu direct pe liberalizarea pietei gazelor din Romania, proces menit sa alinieze pretul gazelor produse intern la costul celor importate, in acord cu cerintele Fondului Monetar International. Liberalizarea presupune scumpirea gazelor cu 160% pana in 2019, potrivit unor calendare defalcate pentru consumatorii industriali, respectiv casnici si producatori de energie, fapt care poate compensa cu usurinta tendinta descendenta pe care s-au inscris productia si consumul de gaze in ultimii ani.

Mai mult, consumatorii industriali vor fi expusi unui calendar mult mai accelerat de crestere a preturilor,termenul limita in cazul acestora fiind 2014, ceea ce se va traduce intr-un impact pozitiv imediat asupra veniturilor Romgaz.

Perspective bune pentru marjele de profit

Situatia financiara a companiei este deosebit de buna, multumita stabilizarii productiei in ultimii ani (la o scadere medie anuala de 0.8% in 2008-2012, fata de -8.2% in 1990-2002) si controlului riguros al cheltuielilor operationale, care au condus la marje nete de profitabilitate in crestere, pana la aproximativ 29% in 2012.

Desi nu exclud o plafonarea acestora in viitorul apropiat si chiar au luat in calcul o scadere usoara pentru urmatorii ani, analistii Tradeville considera ca pe termen lung marjele de profit se vor mentine la media companiilor comparabile. In plus, Romgaz se bucura de un bilant solid, fara imprumuturi pe termen lung si cu lichiditati de 2.3 miliarde RON la 30 iunie 2013, dublul profitului pentru anul trecut.

Tradeville considera ca potentialul companiei de a genera fluxuri substantiale de numerar poate sustine atat planul de investitii in explorare si productie anuntat pentru intervalul 2013-2015, cat si plata dividendelor consistente la care sunt obligate prin

lege companiile de stat. In prezent, rata de distributie este 85% din profitul net, astfel incat dividendul estimat de noi pentru anul viitor ar aduce un randament brut de 12.3% la pretul minim din oferta.

Plecand de la estimarea dividendelor pe care Romgaz le-ar putea distribui in anii urmatori, am calculat valoarea intrinseca a actiunilor SNG la 25.7 RON, autorii analizei considera ca urmarirea unui pret tinta de 28.8 RON pe un orizont de 12 luni este una indreptatita. Data fiind marimea ofertei, este posibil ca gradul de suprasubscriere sa fie mai redus decat in IPO-ul Nuclearelectrica, ceea ce ar

implica un pret final in apropierea limitei inferioare de 24 RON, lasand loc unui potential de apreciere pana la pretul tinta de pana la 20%.

In paralel, am comparat multiplii de piata la care s-ar tranzactiona Romgaz la pretul minim din oferta cu cei ai alte opt companii europene ale caror venituri provin indeosebi din productia, furnizarea si depozitarea de gaze naturale. Mentionam ca nu am inclus Gazprom in grupul de referinta pentru ca numai 20% din cifra sa de afaceri provine din productia de petrol si gaze.

Pe termen lung, perspectivele Romgaz se leaga de diversificarea bazei de active si inceperea exploatarii unor noi zacaminte. Pe plan local, compania detine acorduri de explorare pentru peste 17 mii kmp, carora li se adauga parteneriate pentru areale din Slovacia si Polonia, respectiv perimetre la mare adancime din Marea Neagra. Celor din urma, analistii le acorda o importanta deosebita gratie proximitatii de blocul Neptun, unde OMV Petrom si Exxon Mobil au descoperit in 2012 rezerve importante; de asemenea, dat fiind ca interpretarea datelor seismice este in curs, un anunt favorabil privind volumul exploatabil poate constitui un catalist pentru evolutia pozitiva a titlurilor SNG in urmatoarele luni.

Nu in ultimul rand, nu este exclusa posibilitatea ca Romgaz sa se orienteze si spre surse neconventionale, date fiind declaratiile managementului privind resursele din bazinul Transilvaniei.

Care ar fi riscurile

Analistii Tradeville nu exclud ca exista si riscuri. Acestia arata ca principalele riscuri care pot afecta evaluarea facuta sunt

-o scadere puternica a consumului intern de gaze,

-eventuale intarzieri in calendarul de liberalizare,

-esecul sistematic in explorarea perimetrelor noi si negocierea unor redevente profund nefavorabile producatorilor de gaze.

Desi listarea la BVB va creste transparenta in raportare, statul isi va pastra controlul asupra Romgaz, existand riscul unor decizii dezavantajoase pentru companie, cum au fost donatia catre buget din 2010.

In ciuda scenariilor de risc, analistii Tradeville considera ca fundamentele solide, cuplate cu oportunitatea oferita de liberalizarea pietei de gaze, vor crea o perceptie pozitiva din partea investitorilor si vor sustine cotatia SNG Romgaz pe parcursul primelor sedinte de tranzactionare, fapt care poate fi speculat in mod oportun indeosebi prin subscrierea in primele zile din oferta.

#actiuni Romgaz, #listare bursa Romgaz, #oferta publica initiala Romgaz, #investitori bursa Romgaz , #Investitii