In conditiile in care multe banci centrale nu reusesc sa isi atinga tinta de inflatie, unele au inceput sa se gandeasca la modificarea acestui instrument pe care il utilizeaza pentru a ghida economia.
Decizia Bancii Nationale a Norvegiei de a reduce tinta de inflatie este ultimul exemplu in acest sens, si vine dupa alte ajustari mai mult sau mai putin oficiale in Suedia, Argentina si zona euro, transmite Bloomberg.
Chiar si in Noua Zeelanda, prima tara care a adoptat politica de tintire a inflatiei, Banca centrala a decis sa treaca la un obiectiv mai amplu care sa includa si un accent pe gradul de ocupare.
Insa nu exista o unica solutie pentru toate autoritatile monetare, iar opiniile sunt impartite.
Majorarea tintei de inflatie a fost discutata intens in ultimi ani la fel ca si reducerea sau modificarea acestei tinte.
Claudio Borio, un oficial de la Banca Reglementelor Internationale, a pus gaz pe foc in aceasta dezbatere intr-un discurs tinut in luna septembrie, in care a cerut o ampla regandire a modului in care globalizarea si progresele tehnologice au influentat inflatia.
"Ar trebui sa aruncam cartile de economie?", s-a intrebat retoric saptamana trecuta presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi. "Exista costuri serioase care apar odata cu renuntarea la credibilitate si ancorarea estimarilor", a adaugat Draghi.
Chiar daca liderii BCE au ramas credinciosi tintei lor de stabilitate a preturilor in timpul crizei care a lovit zona euro in... mai mult
Marti, 13 Martie 2018, ora 10:30
Inflatia nu are doar elemente negative, ci si pozitive, care sunt insa mai greu de stapanit si care se pot transforma in dezavantaje daca nu sunt bine gestionate.
O analiza realizata de Reuters abordeaza tema inflatiei din SUA ca pe un lucru bun, un motor temporar pentru economie, preturile incepand sa creasca in anumite domenii. De altfel, se mentioneaza in aceeasi analiza ca inflatia este un semn al revenirii din criza a economiei americane.
"Inflatia e un indicator sintetic al unor elemente de macroeconomie aflate intr-o foarte stransa coordonare. Numai o economie care e echilibrata din punct de vedere al politicilor fiscale si a celor monetare e o economie care a reusit sa balanseze contul extern, care a reusit sa mentina un echilibru corect in rata de schimb, are o inflatie stabila", este parerea analistului economic Mircea Cosea.
Si analistul roman este de parere ca inflatia poate avea avantaje intr-o economie, dar si dezavantaje, mai ales la capitolul preturi, ale caror crestere genereaza o pierdere pentru consumator. Elementele pozitive ale inflatiei sunt greu de stapanit si, pe termen lung, intotdeauna se transforma in elemente negative. Pentru a evita o astfel de situatie, inflatia trebuie gestionata bine din punct de vedere al politicilor guvernamentale.
De altfel, inflatia poate fi folosita si pentru finantarea economiei.
"Poate fi folosita pentru politica bugetara pentru a mari sursele de finantare, cu conditia sa existe dupa acest efect de... mai mult
Luni, 09 Aprilie 2012, ora 18:01
Rezerva Federala (Fed) a Statelor Unite a luat miercuri decizia istorica de a stabili o tinta de inflatie, de 2%, o victorie a presedintelui Ben Bernanke care aduce politica bancii centrale americane mai aproape de cea a celorlalte mari institutii de profil din lume.
Banca centrala americana a aratat, in prima sa declaratie privind obiectivele si strategia sa pe termen lung, ca nu este indicat sa stabileasca o tinta fixa pentru rata somajului, intrucat piata muncii nu este influentata in mare masura de factori monetari, relateaza Reuters.
Tinta de inflatie de 2% corespunde, pe termen lung, cu mandatul bancii centrale, se arata intr-un comunicat al Fed, care adauga ca obiectivul va contribui la mentinerea "ferm ancorate" a asteptarilor legate de inflatie.
"Comunicarea publica clara a acestui obiectiv referitor la inflatie ajuta la mentinerea ferm ancorate a asteptarilor privind in flatia, contribuind astfel la stabilitatea preturilor si la dobanzi moderate pe termen lung, imbunatatind capacitatea Fed de a promova dezvoltarea pietei muncii in fata unor probleme economice majore", explica Fed.
Rezerva Federala a anuntat totodata ca obiectivele pe termen lung ale institutiei vor fi reafirmate sau modificate anual in ianuarie.
Fed a anuntat tot miercuri ca va mentine dobanda de politica monetara aproape de nivelul zero pana cel putin la sfarsitul anului 2014, in conditiile unei redresari fragile a economiei americane. mai mult
Joi, 26 Ianuarie 2012, ora 08:16