Federal Reserve: Economia SUA este vulnerabila la riscuri semnificative

Joi, 22 Septembrie 2011, ora 10:41
1277 citiri
Federal Reserve: Economia SUA este vulnerabila la riscuri semnificative

Federal Reserve a anuntat, dupa sedinta de politica monetara de doua zile derulata marti si miercuri, ca va reduce costurile de finantare din SUA prin extinderea maturitatii medii a titlurilor de Trezorerie din portofoliu, considerand ca economia americana este vulnerabila la riscuri semnificative, transmite Mediafax.

Banca centrala a SUA va extinde maturitatea medie a portofoliului prin achizitionarea de titluri de Trezorerie SUA pe termen lung in valoare de 400 miliarde de dolari si vanzarea unui volum similar de titluri pe termen scurt, a anuntat miercuri seara consiliul guvernator al Federal Reserve, transmite Bloomberg.

"Este o masura modesta. Au intrat astfel pe calea relaxarii politicii monetare, insa vor deveni mai agresivi daca vor fi convinsi ca cresterea economica nu se va imbunatati", comenteaza Dean Maki, economist sef pentru SUA la Barclays Capital si fost economist in cadrul Federal Reserve.

Preturile titlurilor de Trezorerie SUA cu maturitatea la 30 de ani au urcat puternic pe piata secundara in asteptarea achizitiilor de obligatiuni pe termen lung de catre banca centrala.

Actiunile de pe Wall Street s-au depreciat, dupa ce Fed a apreciat ca turbulentele cauzate pe pietele financiare de criza datoriilor de stat din zona euro afecteaza economia americana.

Masura anuntata miercuri, cunoscuta ca "Operation Twist" dupa o decizie similara luata in 1961, a fost combatuta in conducerea bancii centrale de trei guvernatori, fiind a doua sedinta de politica monetara consecutiv in care sunt semnalate divergente la conducerea Fed.

Presedintele institutiei, Ben Bernanke, ajunge tot mai greu la consens in consiliul Fed, in timp ce somajul se mentine la peste 9%, iar inflatia anuala a ajuns la 3,8%.

Federal Reserve a reiterat promisiunea facuta in august, de a mentine dobanda de politica monetara la zero pana la mijlocul anului 2013 cat timp somajul ramane ridicat, iar tinta de inflatie nu va fi atinsa.

Dobanda cheie a Fed este in intervalul 0-0,25% din decembrie 2008.

Banca centrala a anuntat si o masura de sustinere a pietei ipotecare, prin reinvestirea datoriilor rezidentiale ajunse la maturitate in titluri de valoare formate din credite ipotecare, in loc de titluri de Trezorerie.

#criza, #economie sua, #federal reserve, #finantare sua , #stiri Ben Bernanke