Premierul Chinei: Inflatia este un balaur ce trebuie ucis

Luni, 12 Martie 2012, ora 08:58
2723 citiri
Premierul Chinei: Inflatia este un balaur ce trebuie ucis

Daca inflatia reprezinta un balaur care trebuie ucis, atunci premierul Chinei, Wen Jiabao, declara ca este dispus sa sacrifice cresterea economica. In plus, economistii se asteapta la reducerea rezervelor minime obligatorii.

Decizia de a limita cresterea economica a Chinei la 7,5% in 2012 arata faptul ca oficialii de la Beijing au inteles ca o expansiune prea rapida face ca inflatia sa devina greu de controlat, avand in vedere reformele necesare pentru a crea buna stare la scara larga, scrie Reuters.com.

Iar masurile luate pentru controlarea inflatiei isi fac deja efectul. In februarie, rata anuala a inflatiei a atins 3.2%, minimul ultimelor 20 de luni, dupa ce acum 7 luni, inflatia atinsese 6,5%.

"Inflatia medie pentru lunile ianuarie-februarie este de 3,9%, adica cu putin sub tinta guvernului pentru intregul an, insa cei mai multi analisti se asteapta ca rata inflatiei sa creasca in cea de-a doua jumatate a anului", a declarat Jeremy Stevens, economist la Standard Bank, in Beijing.

Masurile luate de guvern sunt in asentimentul promisiunilor de stabilitate si prosperitate ale unei tari cu 1,3 miliarde de locuitori, din care 10% traiesc cu mai putin de un dolar pe zi.

Ascensiunea economica din ultimii 10 ani a concentrat bogatiile in mainile unei elite urbane si a transformat China in cea mai mare economie a lumii dupa SUA, acumuland rezerve de 3,2 mii de miliarde de dolari, cea mai mare rezerva de valuta din lume.

Guvernul trebuie sa obtina salarii mai mari pentru cei 800 milioane de chinezi prost platiti pentru a putea astfel sa estompeze prapastia dintre saraci si bogati, in timp ce va impune reforme dure pentru cresterea consumului intern si pentru diminuarea dependentei de exporturile volatile si a intrarilor de capital strain.

Puterea se teme de efectele inflatiei asupra populatiei sarace, ale carei nemultumiri continua sa se stranga, avand in vedere ca banii sunt cheltuiti exclusiv pe produse de baza.

Potrivit ultimului sondaj Reuters, inflatia nu va creste peste tinta de 4% convenita de guvern. Insa cu o scadere de 3,1% in trimestrul al treilea, exista temeri de revenire a inflatiei in ultimul trimestru.

Economistii de la Societe Generale au calculat ca 1,2% din scaderea de 1,3% din lunile ianuarie-februarie este rezultatul efectului de baza.

Economistii chinezi se asteapta la o scadere cu cel putin 100 de puncte de baza a rezervelor minime obligatorii de la Banca Populara Chineza pentru restul anului 2012, dupa reduceri de 50 de puncte in luna trecuta si in noiembrie 2011.

"Ideea este sa se asigure suficienta lichiditate care sa sustina cresterea economica, dar care sa nu mareasca riscul de crestere a inflatiei", a declarat Sun Junwei, econmist la HSBC.

Cu alte cuvinte, o decizie de relaxare a politicii monetare nu trebuie sa spulbere in totalitate riscurile de inflatie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#inflatie China februarie, #inflatie china, #reserve valutare China , #China