Increderea in economia zonei euro a crescut neasteptat in octombrie

Vineri, 31 Octombrie 2014, ora 08:00
1728 citiri
Increderea in economia zonei euro a crescut neasteptat in octombrie
Foto: Comisia Europeana

Increderea in economia zonei euro a crescut neasteptat in octombrie, aratand ca cele 18 natiuni s-au indepartat de o noua recesiune economica.

Indicele de incredere al consumatorilor a crescut la 100,7, de la 99,9 in septembrie, fiind prima evolutie din ultimele trei luni, a anuntat Comisia Europeana. In acelasi timp, economistii anticipau o scadere la 99,7, scrie Bloomberg.

O alta veste pozitiva vine din Germania, cea mai mare economie a Europei, unde numarul de someri a inregistrat cea mai mare scadere din ultimele sase luni.

Cresterea indicelui de incredere ar putea ajuta regiunea sa elimine temerile privind recesiunea si scaderea investitiilor, sentimente ce ar putea conduce la scaderea productiei dupa ce economia a stagnat in al doilea trimestru. In acelasi timp, Banca Centrala Europeana continua sa acorde stimuli pentru a revigora cresterea economica si inflatia.

Increderea in industrie a crescut in octombrie, iar evolutii asemanatoare au fost consemnate si pentru sectoarele servicii, retail si constructii.

Euro s-a depreciat miercuri cu 0,3%, la jumatate sedintei de tranzactionare, cand era cotat la 1,2592 dolari/euro. Indicele Stoxx Europe 600 a pierdut 0,9%.

Cum va evolua PIB-ul

Economia din zona euro va creste, probabil, cu 0,2% in al treilea trimestru, sunt de parere economistii, iar indicele Purchasing Managers a aratat o crestere neasteptata in industria manufacturiera.

Produsul Intern Brut al Germaniei a crescut cu 0,3% in trimestrul mentionat, mai sunt de parere economistii europeni. Numarul de someri din aceasta tara a scazut, neasteptat, cu 22.000 de persoane in octombrie, iar rata somajului a ramas la 6,7%.

Chiar si asa, increderea mediului de afaceri a scazut pentru a sasea luna, iar sentimentul investitorilor a ajuns la cel mai mic nivel din 2012.

"In ultimele luni, am trecut printr-o faza in care multi dintre indicatori au avut evolutii diferite de asteptarile noastre", a declarat Ardo Hansson, membru al Consiliului guvernatorilor al BCE. Totusi, "este o imagine foarte eterogena", a mai spus acesta.

Ce obiective de profit au companiile din zona euro

Daimler, al treilea mare producator de automobile de lux, a inregistrat un profit in al treilea trimestru peste asteptarile analistilor, acest indice financiar fiind sustinut de cresterea de peste doua ori a vanzarilor de modele din clasa S.

BASF, unul dintre principalii jucatori din industria chimica, si-a redus profitul-tinta si a renuntat la obiectivele de vanzari pentru anul urmator, ca urmare a "reducerii ritmului de crestere a pietelor emergente si o redresare intarziata a economiei Europei".

Cu o inflatie de 0,3% in zona euro, sub nivelul obiectiv al BCE, banca centrala a lansat o serie de masuri pentru a alimenta preturile si cresterea economica. Din iunie, Mario Draghi, presedintele BCE, a redus de doua ori rata dobanzii, a lansat un plan de acordare de imprumuturi pentru anumite banci, si un altul de cumparare de active, care a debutat saptamana trecuta. Factorii de decizie sunt pregatiti sa actioneze din nou, daca este necesar, a spus Draghi.

In schimb, Rezerva Federala a SUA a decis sa puna capat celei de-a treia runde de achizitii de active, decizie justificata de Federal Open Market Committee prin "o crestere solida a numarului locurilor de munca si o reducere a ratei somajului".

Ritmul de crestere al Spaniei din al treilea trimestru al anului a coborat la 0,5%, de la 0,6%, a anuntat institutul spanoil de statistica. In acelasi timp, economia Austriei a stagnat, se mai arata in raporturile oficiale.

"Riscurile scaderii inca domina", a spus Johannes Mayr, economist senior la Bayerische Landesbank. Rata mica a inflatiei "va forta BCE sa isi mentina politica de crestere", a mai spus acesta.

#economie euro, #indice incredere economie, #crestere incredere economie , #Stiri International