De ce sa nu pariezi impotriva chinezilor?

Vineri, 27 Mai 2011, ora 18:45
2321 citiri
De ce sa nu pariezi impotriva chinezilor?

Indoielile asupra Chinei vin in valuri la fiecare cativa ani. Cu toate acestea, an de an, China a sfidat indoielnicii si a ramas in cursa, perpetuand miracolul de dezvoltare chinez, care pare ca-si urmeaza cursul. Daca principalele preocupari in momentul de fata sunt legate de inflatie, de investitiile in exces, de cresterea salariilor si de creditele bancare neperformante, expertii avertizeaza ca China ar putea putea deveni victim propriilor masuri. Exista totusi un sambure de adevar la multe dintre preocuparile actuale, in special cu privire la inflatie.  Iata zece motive pentru care nu trebuie sa diagnosticam China dupa modelul altor economii.

Strategia

Incepand cu 1953, China si-a incadrat obiectivele macro intr-un plan de 5 ani, cu initiative politice menite sa atinga obiectivele propuse.

Cel de-al 12-lea plan cincinal recent adoptat ar putea fi un punct de cotitura strategic care sa inaugureze trecerea de la modelul unei productii de succes din ultimii 30 de ani catre o societate de consum infloritoare.

Angajament

Consolidata prin Revolutia culturala din 1970, conducerea Chinei pune stabilitatea pe primul loc.

Un astfel de angajament a servit destul de bine in China pentru a evita daunele colaterale de pe urma crizei din 2008-2009.

Aceasta va juca un rol la fel de important in conducerea luptei impotriva inflatiei si impotriva deteriorarii calitatii creditelor.

Reforme valide

Angajamentul Chinei pentru stabilitate este extrem de puternic.

Mai mult de 30 de ani de reforma i-au deblocat dinamismul economic.

Reformele pietei financiare si a companiilor au avut un rol esential, iar multe din reformele chineze sunt pe drum.

China a dovedit ca si-a invatat lectiile crizelor anterioare si isi schimba traiectoria cand e nevoie.

Economisire

O rata de economisire interna in exces de 50% a servit bine poporului chinez.

Au finantat investitiile necesare pentru dezvoltarea economica si au impulsionat perna rezervelor valutare, ceea ce a protejat China de socuri externe.

China este gata acum sa absoarba o parte din acest surplus de economisire pentru a promova o schimbare in cererea interna.

Migratia rural-urban

In ultimii 30 de ani, ponderea populatiei chineze a crescut de la 20% la 46%.

Conform estimarilor OECD, alti 316 milioane de oameni ar trebui sa treaca de la tara la orase in China in urmatorii 20 de ani.

Un astfel de val al urbanizarii ofera un sprijin solid pentru investitiile in infrastructura si in activitatea de constructii comerciale si rezidentiale.

Consumul

Consumul insumeaza 37% din PIB-ul Chinei- cea mai mica pondere a oricarei economii mari.

Concentrandu-se pe crearea de noi locuri de munca, cresteri salariale, protectie sociala, al 12-lea plan cincinal ar putea declansa o crestere semnificativa a puterii de cumparare a consumatorilor.

Acest lucru ar putea conduce la o crestere de cinci puncte procentuale a cotei de consum din China pana in 2015.

Serviciile

Serviciile insumeaza aproximativ 43% din PIB-ul Chinei, cu mult sub normele mondiale.

Cu toate acestea, serviciile reprezinta o parte importanta din strategia Chinei pro-consum., Vorbim aici de  distributie (angro si cu amanuntul), transport intern, logistica din lantul de aprovizionare, industria de ospitalitate si de agrement.

In urmatorii cinci ani, ponderea serviciilor in PIB-ul Chinei s-ar putea majora cu 4 puncte procentuale.

Acest lucru necesita insa o munca intensa, o folosire eficienta a resurselor, exact ceea ce are nevoie China in urmatoarea faza a dezvoltarii sale.

Investitii straine directe

China "moderna" a fost mult timp un magnet pentru corporatiile multinationale care cautau eficienta in cea mai populata piata a lumii.

Astfel de investitii ii ofera Chinei acces la tehnologiile moderne si la sistemele de management, un adevarat catalizator pentru dezvoltarea economica chineza.

Rechilibrarea consumului implica o schimbare substantiala in ISD (investitiile straine directe), ceea ce ar putea avansa cresterea economica.

Educatie

China a facut progrese enorme in dezvoltarea capitalului uman.

Rata de alfabetizare a adultilor este in prezent de aproape 95%, iar ratele secundare de scolarizare sunt de pana la 80%.

Elevii de 15 ani din Shanghai au fost recent clasati pe primul loc la nivel global in domeniul matematicii.

Universitatile chineze scot peste 15 milioane de ingineri absolventi si oameni de stiinta anual.

Astfel, tara se indreapta spre o economie bazata pe cunoastere.

Inovatie

In 2009, 280.000 de cereri de brevet pe piata interna au fost depuse in China, plansand-o pe locul 3 la nivel global, in spatele Japoniei si SUA.

In ceea ce priveste cererile de brevet internationale, China se afla pe locul 4.

De asemenea, China vizeaza o cota a cercetarii si a dezvoltarii de 2,2% din PIB pana in 2015, dublu fata de raportul din 2002.

China, desi are inca amprenta comunismului, pune accent pe industriile strategice in curs de dezvoltare- conservarea energiei, tehnologia informatiei de noua generatie, biotehnologia, fabricarea materialelor high-end, energie regenerabila, materiale alternative si automobile care ruleaza pe combustibili alternativi.

In prezent, aceste sapte industrii insumeaza 3% din PIB-ul chinez, insa guvernul are o tinta de 15% pana in 2020, o miscare inteleapta care ar putea muta China pe scara valorilor mondiale.

De aceea China este atat de diferita.

Spre deosebire de Occident, unde conceptul de strategie a devenit un oximoron, China a adoptat un cadru de tranzitie in vederea rezolvarii constrangerilor sale de sustenabilitate.

Aceasta si-a luat angajamentul de a-si urma strategia si are toate resursele pentru a o pune in aplicare.

Nu este timpul potrivit ca Occidentul sa parieze impotriva Chinei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#economie china, #inflatie china, #model dezvoltare china, #pib china, #reforme china, #strategie dezvoltare china , #China