Capcana euro: Aprecierea monedei unice pericliteaza revenirea economica a zonei

Joi, 31 August 2017, ora 10:09
3249 citiri
Capcana euro: Aprecierea monedei unice pericliteaza revenirea economica a zonei
Foto: Pixabay

Procesul de revenire economica a zonei euro, in special ii statele care dau semne ca ar fi reusit sa treaca peste socul crizei datoriilor, cum sunt Irlanda, Spania si Portugalia, este pus sub semnul intrebarii de aprecierea prea rapida a monedei unice, avertizeaza mai multi economisti.

Daniel Gros, economist al Centrului pentru Studii Politice Europene, crede ca aprecierea euro in fata dolarului poate frana evolutia pozitiva marcata de statele de la periferia zonei euro in ultimele luni, relateaza CNBC.

"Este principalul punct de risc pentru ele. Cata vreme moneda euro nu va depasi pragul de 1,20 dolari vor putea sa continue astfel, dar daca se depaseste acest plafon vor avea o problema cu plata datoriilor", opineaza acesta.

Pe fondul tensiunilor dintre SUA si Coreea de Nord, euro a depasit saptamana aceasta pragul critic estimat de Gros, iar acesta este un semn ingrijorator pentru exporturile tarilor vizate de analiza acestuia.

Spania, spre exemplu, isi bazeaza redresarea economica din ultimul an pe exporturi masive, din acest punct de vedere regatul iberic evoluand mai bine decat economiile Germaniei, Frantei sau Italiei, conform unei nalize prezentate de TS Lombard.

O solutie este asteptata de la Banca Centrala Europeana, al carei presedinte, Mario Draghi, este asteptat sa anunte ajustari ale politicii monetare, pentru a face fata dezechilibrului inregistrat in ultimele luni intre euro si dolar.

Programul de relaxare cantitativa initiat in 2015 de Draghi este o cauza a aprecierii monediei unice, dar vicepresedintele Comisiei Europene Valdis Dombrovskis crede ca un indicator al unei eventuale schimbari a politicii monetare practicata in prezent de BCE il poate oferi doar nivelul inflatiei din zona euro.

"Elementul important este monitorizarea inflatiei pana la atingerea nivelului dorit. Cred ca acesta va fi momentul care va semnala o ajustare in programul de relaxare cantitativa al BCE", a apreciat oficialul european.

Ultima prognoza emisa de banca centrala prevedea un nivel al inflatiei de 1,7% in acest an si 1,3 procente in 2018. Tinta BCE este aducerea pragului de inflatie aproape de 2%.

#zona euro, #revenire economica Europa, #curs euro dolar, #inflatie zona euro , #Zona euro